Banyan Camp in Sri Lanka

Één met de natuur in dit bijzondere hotel
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Bijzonder slapen in Banyan Camp

Ben je op zoek naar bijzondere overnachtingen Sri Lanka? Ver buiten de gebaande paden, midden in de wildernis van zuid Sri Lanka, ligt een bijzondere ecolodge. In Banyan Camp is de grens tussen beschaving en wildernis dun. Hier verblijf je aan een prachtig meer en op nog geen uur rijden van het Udawalawe National Park. Als de woorden ‘eenvoud’, ‘natuur’ en ‘comfort’ jou aanspreken, dan mag je deze plek zeker niet missen.

In Banyan Camp wordt alles opnieuw gebruikt

Bij het betreden van het terrein van Banyan Camp valt het gelijk op dat deze plek één is met de natuur. Het open veld met de vuurpit is omringd door bos. Door de dunne bomen glinstert de zon op het Hambegamuwa meer, een paradijs voor inheemse vogels. Het hoofdgebouw is open, waardoor je altijd een beetje buiten bent. De gedachte van eigenaar Sohen is simpel: zo min mogelijk conflict met het milieu en de omgeving. Alles wat op het terrein is te zien is ge-upcycled of gemaakt van natuurlijk materiaal. “De deuren en raamkozijnen heb ik bijvoorbeeld gered van oude plattelandshuizen die werden gesloopt. In de muren van het restaurant heb ik lege wijnflessen verwerkt.”

Banyan Camp

Banyan Camp is een luxe en veelzijdige lodge

De verschillende lodges op het terrein hebben elk hun eigen karakter en stijl. In de Banyan lodge slaap je op grote hoogte, zonder muren in de buitenlucht. Vanuit het bed kijk je uit over het meer. In de Wine lodge vind je genoeg bedden voor het hele gezin. In de Mercedes lodge slaap je in een oude, opgeknapte Mercedesbus. Centraal tussen de kamers staan comfortabele stoelen rond een kampvuur, waar je ’s avonds met andere gasten gezellig een drankje drinkt.

Naast het prachtige Banyan Camp zijn er nog veel meer bijzondere homestay’s en hotels in Sri Lanka. Hier vind je een overzicht.

Banyan Camp

Lokaal en vegetarisch eten

Het diner is minstens zo veelzijdig. Alle maaltijden die chef Rupa bereidt zijn zonder vlees. De vis die wordt geserveerd is vers gevangen. “Maar niet elke avond. Af en toe”, voegt Sohen toe. Na het regenseizoen, als het water in het meer hoog staat, kunnen gasten eten op een drijvend terras. Bij kaarslicht eet je dobberend op het water verrukkelijke Sri Lankaanse curry’s en papadums. Alle ingrediënten zijn biologisch en komen uit de omgeving.

Banyan Camp

Investeren in de lokale economie

Sohen is een geliefde buur. Sinds de komst van zijn Banyan Camp is er veel veranderd voor de bewoners van de omringende dorpen. Niet alleen de boodschappen komen rechtstreeks uit de buurt. Ook de werknemers van Banyan Camp zijn opgegroeid in de regio. “We trainen jonge mannen en vrouwen tot echte hotelprofessionals. Veel van hen kunnen niet eens lezen of schrijven als ze voor het eerst hier komen. Met deze ervaring kunnen ze een zeker bestaan voor zichzelf opbouwen.” Tot een paar jaar geleden werd er veel gejaagd in de omgeving. “Zelfs olifanten moesten het ontgelden.” In plaats van het jagen te verbieden en daarmee de broodwinning van de jagers af te pakken, bedacht Sohen iets beters. “Wij hebben de jagers omgeschoold tot parkgidsen. Zij kennen het gebied en het gedrag van de dieren als geen anders. Nu gebruiken zij die kennis om toeristen rond te rijden in Udawalae Nationaal Park.”

Banyan Camp

Udawalawe National Park

De ondernemer is ook betrokken bij het behoud van Udawalawe National Park. Elke avond rijden ze rondes lang de afzetting van het park. Ze repareren en onderhouden de hekken, die nogal eens door olifanten omver getrapt worden. Zo kunnen de dieren op een veilige en rustige manier in het park blijven leven, zonder dat de naburige boeren er last van hebben. Zijn betrokkenheid bij het park is niet voor niks. Vanuit zijn accommodatie biedt hij dagtours naar Udawalawe, waar onder andere olifanten, krokodillen en (met een beetje geluk) luipaarden te zien zijn.

Benieuwd naar Udawalawe National Park? Reisblogger Eva bezocht het park en schreef er een leuk blog over.

Banyan Camp

Vogelsafari en kanotochten

Direct vanuit Banyan Camp zelf biedt de bedreven ondernemer ook vogelsafari’s. De omgeving rond het meer is een absoluut paradijs voor vogelliefhebbers. Onder andere pelikanen, scholeksters en verschillende eenden leven in de natuur rond het meer. In kleine kano’s vaar je aan het einde van de middag het water op. Van een afstandje observeer je tientallen vogelsoorten. Als het langzaam begint te schemeren is het tijd om terug te keren. In de stilte van de natuur vaar je volkomen sereen de zonsondergang tegemoet. Op weg naar een heerlijk diner bij kaarslicht op het drijvende vlot.

Je eigen Sri Lanka rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Sri Lanka na het zien van het bijzondere Banyan Camp? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert die al jaren in Sri Lanka woont en veel reistips over Sri Lanka kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen  van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Reisexpert Lea in Sri Lanka is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Sri Lanka. Geef Lea je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!