Beste reistijd Indonesie

Voor beste reistijd is uiteraard met name het weer belangrijk. Maar wellicht wil je daarnaast het liefst dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Indonesie niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Emile, die al jaren in Indonesië woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Indonesie vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat Indonesië, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Indonesie.

De beste reistijd Indonesie is in de maanden juni t/m oktober. Ook in de maanden april, mei en november kun je prima een rondreis Indonesië maken.

Je eigen Indonesie rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Indonesie? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile, de reisexpert in Indonesie. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier voorbeelden van onze Indonesie reizen, kijk hier voor de beste reistijd Indonesië en andere landen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile.

Beste Reistijd Indonesie: Klimaat

beste reistijd indonesie

De eilandengroep van Indonesie bedekt een enorm gebied en beschikt dus ook over verschillende klimaten en verschillende beste reistijden voor wat betreft het klimaat Indonesië. Voor bijna heel Indonesië gelden de maanden juni t/m oktober als beste reistijd. Het hele jaar door ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Dus vooral de hoeveelheid neerslag heeft invloed op de beste reistijd Indonesie. Het regenseizoen loopt van december tot maart. De maanden april, mei en november gelden als overgangsseizoen, maar zijn nog prima maanden om in te reizen.

De zuidelijke Molukken en Papua hebben omgekeerde seizoenen. Wat betekent dat:

  • November t/m maart het droge seizoen is, dus de beste reistijd Indonesië
  • Juni t/m half september het natte seizoen is
  • De andere maanden als overgangsmaanden gelden.

Het regenseizoen betekent overigens niet dat je niet kunt reizen. Sommige activiteiten, zoals boottochten worden afgeraden, maar een route over het land is op zich te doen voor wie niet schrikt van regelmatige tropische regenbuien.

Beste Reistijd Indonesie: Drukte

beste reistijd indonesie

Beste reistijd Bali

De drukste maanden in Indonesië zijn juli en augustus. Verder is het in de periode rond het Suikerfeest in veel delen van Indonesie enorm druk met vakantievierende Indonesiers. Op sommige plekken, zoals de Borobudur, kun je dan over de hoofden lopen. Het Suikerfeest valt ieder jaar op een ander tijdstip (vraag Emile om advies) en wij raden af om in deze periode een rondreis te plannen. Ook in de periode tussen kerst en nieuwjaar kan het erg druk zijn.

Indonesië met kinderen

Indonesië is een hele fijne reisbestemming met kinderen. Wil je avontuur? Kies dan voor een reis door de jungle van Sumatra, langs de tempels en vulkanen van Java en de rijstvelden van Bali. Wil je wat minder reizen en vooral veel leuke uitstapjes maken? Dan is een rondreis Bali perfect. Indonesië heeft talloze bijzondere bezienswaardigheden voor het hele gezin. Bekijk onze voorbeeldreis Indonesië met kinderen

Beste Reistijd Indonesië: Speciale evenementen

beste reistijd cuba
April – mei ramadan

In 2020 vindt van 24 april t/m 23 mei de ramadan plaats. In 2021 is de ramadan van 12 april t/m 11 mei. De ramadan is de vastentijd. De moslims die de ramadan aanhouden, onthouden zich in deze periode van zonsopgang (ca. 05.00) tot zonsondergang (ca. 18.00) van eten en drinken. Reizen tijdens de eerste drie weken van de ramadan is goed mogelijk. Wel kunnen winkels, restaurant en sommige attracties overdag gesloten zijn. De locals waarderen het erg als je tijdens de ramadan niet eet, drinkt of rookt in openbare ruimtes. Het is netjes en respectvol om tijdens de ramadan op je kleding te letten. Je hoeft als westerse vrouw geen hoofddoek te dragen, maar het wordt op prijs gesteld wanneer je je knieën en schouders bedekt. Het verschilt per regio hoe streng de ramadan wordt nageleefd. Het Suikerfeest, het einde van de ramadan, wordt in 2020 op 24 en 25 mei gevierd en in 2021 op 13 en 14 mei. De week voor en de week na het Suikerfeest is geen goede periode om door sommige gebieden van Indonesië te reizen, omdat veel Indonesiërs dan terugkeren naar hun familie en daarna vakantie vieren. Daardoor raken wegen en het openbaar vervoer overvol. Dit geldt met name voor Java, Noord- en West-Sumatra, Zuid-Sulawesi en enkele andere gebieden. Bali is overwegend hindoeïstisch. Daar zul je weinig merken van de ramadan. Ook op Sumba, grote delen van Flores en het zuiden van Papoea merk je weinig van de ramadan. Ben je van plan om tijdens de ramadan Indonesië te bezoeken? Onze reisexpert Emile kan je verder adviseren.

 

Reisexpert Emile woont al jaren in Indonesië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Emile je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!