Beste reistijd Iran

Als je naar Iran op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Misschien vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor Beste Reistijd Iran niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Nasim, die in Iran woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Iran vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt ze naar het klimaat en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de Beste Reistijd Iran.

De beste reistijd Iran is tijdens de maanden april, mei en september, oktober, dit zijn ook de drukste maanden. In de overige maanden is een rondreis Iran ook prima mogelijk, pas je route dan wel aan je reisperiode aan.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Iran? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert uit Iran. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze Iran reizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

Beste Reistijd Iran: Klimaat

beste reistijd cuba

Iran is een vrij groot en uitgestrekt land, maar ondanks dat zijn er niet zoveel verschillende klimaattypes als je zou verwachten. Er is met name een mix van droge klimaten, met uitzondering van het noordwestelijke puntje dat een continentaal klimaat heeft. Het weer in het noorden heeft vooral invloed van het Elburz gebergte, waardoor er relatief grote hoeveelheden neerslag kunnen vallen in een klein gebied. Hierdoor is het ook zo dat de winters een stuk milder zijn in vergelijking met het “koudere” Teheran iets zuidelijker.

In de zomermaanden is het in Iran warm tot heet. In de gebieden rondom de zee kunnen de temperaturen soms oplopen tot wel 45 graden. In de rest van het land liggen de maxima rond de 35 graden. De Perzische Golf is vanwege de hoge temperaturen een van de warmste zeeën ter wereld, met een temperatuur van maar liefst 30 graden in hartje zomer. Iran is ook vooral een land van extremen; met deze hete temperaturen gedurende de zomer is het haast ondenkbaar dat er in de winter ook sneeuw en strenge vorst is.

De beste reistijd Iran is tijdens de maanden april, mei en september, oktober. Dan zijn de temperaturen het meest aangenaam, in het noorden gemiddeld tussen de 17 en 25 graden en in het zuiden tussen de 25 en 32 graden. In de overige maanden kan er overigens ook een prima rondreis Iran worden gemaakt, maar dit geldt dan wel voor specifieke gebieden. In de wintermaanden zou je het best naar Zuid-Iran kunnen gaan. Dit kun je eventueel combineren met een dagje skien, en een bezoek aan een eiland in de Perzische Golf, waar het over het algemeen aangenaam weer is in de winter. In de zomer kun je beter naar de hooglanden afreizen, omdat het hier dan koeler is.

Beste Reistijd Iran: Drukte

beste reistijd cuba

De drukste maanden in Iran zijn januari, april, mei en september, oktober. Eind maart/begin april is het daarnaast vaak druk vanwege het Iraans nieuwjaar. Hier komen veel toeristen op af, en ook de Iraniërs zelf gaan op reis. In toeristische highlights zoals Esfahan kan het dan erg druk zijn. In de laagseizoen maanden kun je ook prima door Iran reizen, wel is het dan van belang om je route aan te passen aan het weer: in de zomer meer nadruk op de bergen, in de winter met name Zuid-Iran bezoeken. Nasim kan je adviseren over de beste route in het jaargetijde waarin je Iran wilt bezoeken!

Beste Reistijd Iran: Speciale evenementen

beste reistijd Iran
Maart – april: Nowruz Holiday

Dit is de vakantie rondom het Iraanse nieuwjaar. Hier komen veel buitenlandse toeristen op af, en ook de Iraniërs gaan tijdens deze periode op vakantie.

April – mei ramadan

In 2020 vindt van 24 april t/m 23 mei de ramadan plaats. In 2021 is de ramadan van 12 april t/m 11 mei. De ramadan is de vastentijd. Moslims die de ramadan aanhouden, onthouden zich in deze periode van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Reizen tijdens de ramadan in Iran is goed mogelijk. Iran is een streng islamitisch land, waar je je ook als niet moslim aan bepaalde regels moet houden. Toch zijn reizigers vrijgeteld van de ramadan en kun je dus gewoon overdag eten en drinken. Wel kunnen winkels, restaurant en sommige attracties overdag gesloten zijn. Restaurants die onderdeel zijn van een hotel zijn meestal wel gewoon open, net als de meeste supermarkten. Uit respect voor de bewoners en hun geloof is het aan te raden om tijdens de ramadan niet in openbare ruimtes te eten, drinken of roken. Naast deze kleine ongemakken, is de Ramadan ook een bijzondere periode om door Iran te reizen. Hoewel het overdag vaak rustiger is op straat, leven de straten helemaal op na zonsondergang. Er heerst een uitgelaten en vrolijke stemming en mensen verzamelen in de parken met allerlei lekkernijen die ze gezellig samen opeten. De kans is groot dat je wordt uitgenodigd om mee te eten. Het verschilt per regio hoe streng de ramadan wordt nageleefd. Nasim kan je verder adviseren.

 

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis. Geef Nasim je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!