Beste reistijd Nepal

De beste reistijd Nepal wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Nepal. Misschien vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is tijdens je rondreis in Nepal. Voor Nepal zelf is het ook beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Nepal niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten de vakantieperiodes naar Nepal te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Maaike, die al jaren in Nepal woont, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Nepal vakantie. Daarbij kijkt zij niet alleen naar het klimaat, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de Beste Reistijd Nepal.

De beste reistijd Nepal voor een rondreis is van eind september t/m mei. Voor een trektocht zijn maart-april en oktober-november de beste maanden. Als je niet te hoog gaat, is een trek in de winter ook goed te doen.

Je eigen Nepal rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nepal? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze Nepal reizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Beste Reistijd Nepal: Klimaat

Het grootste deel van Nepal is zeer bergachtig en behoort tot het Himalaya gebergte. Binnen de grenzen van Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld, waarvan Mount Everest met 8848 m de hoogste berg op aarde is. Door de aanwezigheid van Mount Everest en het Himalayagebergte denken veel mensen ten onrechte dat Nepal een koud land is met veel sneeuw. De lage temperaturen en witte bergtoppen vind je echter alleen op grote hoogtes. In Nepal heb je boven de 4400 meter te maken met een hooggebergteklimaat, maar onder de 1500 meter heeft het land een mix van diverse subtropische klimaten.

In Nepal zijn er maar liefst vijf seizoenen: zomer, moesson, herfst, winter en lente. Tijdens de wintermaanden blokkeert het Himalayagebergte de aanvoer van koude lucht. Hierdoor is het ook in de wintermaanden ten zuiden van de Himalaya vrij warm. In de Himalaya betekent het winterseizoen op grotere hoogtes wel kou en sneeuwval. Boven de vier kilometer hoogte kan de combinatie van stuifsneeuw en wind zorgen voor gevaarlijke sneeuwstormen, met name aan de noordelijke zijde van de bergen.

In de periode juni tot en met augustus sprake is het zomer in Nepal. Maar als je boven de 4400 meter komt, liggen de temperaturen nog steeds rondom het vriespunt. In Centraal en Zuid Nepal is het van juli t/m begin september moessontijd. Een combinatie van hoge temperaturen (van 25 tot zelfs 40 graden), regen en een hoge luchtvochtigheid zorgen dan voor drukkend weer.

 

 

Beste reistijd voor een Nepal rondreis

beste reistijd nepal

Van eind september tot en met mei is een perfecte periode voor een Nepal rondreis. Het regent sporadisch, en het is overdag aangenaam van temperatuur. Wel kan het in april en mei al behoorlijk heet zijn in de lagere delen van het land. De Kerstvakantie is uiterst geschikt om naar Nepal te reizen. Sneeuw heb je enkel in de Himalaya zelf, niet in Centraal en Zuid-Nepal. In de avond kan het in de winter wel flink afkoelen, tot temperaturen rond het vriespunt.

In de moessonperiode (juni-midden september) kun je wel rondreizen in Nepal, maar er valt dan veel regen, en de temperaturen kunnen hoog oplopen.

 

 

Beste reistijd voor Nepal trekkings

beste reistijd nepal

beste reistijd nepal

Wat het trekking seizoen betreft zijn de lente (maart – april/begin mei) en de herfst (oktober en november) het meest geschikt. In deze periodes is de temperatuur in de bergen aangenaam en heb je het meeste kans op mooie panoramische zichten op de bergen. In de periode medio maart/begin april staan de rododendron bossen in bloei. Met name in het Annapurna gebergte zorgt dit voor een enorme bloemenzee, een prachtig gezicht.

Blijf je op lagere hoogte (beneden de 4.000 meter) dan is de winter eveneens een hele geschikte periode voor een trek in Nepal. Extra voordeel is dat je dan de drukte van het hoogseizoen op populaire trekking routes vermijdt. ’s Nachts zal het vanaf zo’n 2000 meter vriezen, overdag kan de temperatuur in de zon op deze hoogte oplopen tot rond de 20 graden.

In de zomer is het moessonperiode en voor de meeste trekking gebieden is een trek in deze periode af te raden. Uitzonderingen zijn  trekking regio`s die in de regenschaduw van de Himalaya liggen, zoals Dolpo en Mustang. Hier regent het zelden in de zomer en is de zomer dus een goede periode om te gaan. Houd er wel rekening mee dat je vlucht naar en van deze gebieden tot enkele dagen vertraging kan oplopen, vanwege regen in en rond Kathmandu of Pokhara.

Beste Reistijd Nepal: Drukte

beste reistijd nepal

Het hoogseizoen Nepal valt in de maanden maart, oktober en november. Daarnaast kunnen de maanden april, mei, september en de tweede helft van december worden gezien als een soort tussenseizoen. De overige maanden zijn rustige maanden. Kies je ervoor om in deze periode een rondreis of trekking te maken, dan zal het een stuk rustiger zijn tijdens je trek of rondreis.

Beste Reistijd Nepal: Speciale evenementen

beste reistijd Nepal

Maart: Holi
Holi is hét lentefeest in Nepal, waarbij er volop met het bekende gekleurde poeder en water wordt gegooid. Op straat wordt er volop gefeest met veel muziek. Met dit Festival of Colours wordt niet alleen de lente gevierd, maar ook is het feest een overwinning van het goede op het kwade.

Oktober: Tihar
Tihar, ook bekend als Diwali, vindt plaats in oktober-november en duurt vijf dagen. Het festival staat vooral bekend door de vele lichtjes die aan worden gestoken door de lokale bevolking, ter ere van de Godin Laxmi, godin van rijkdom en geluk. Tihar staat ook wel bekend als het festival van het licht.

Reisexpert Maaike woont al jaren in Nepal. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Maaike je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!