Ervaren is meemaken! Tips voor meer reisbeleving van vijf reisbloggers

Een land echt leren kennen? Dan moet je niet de hele week op het strand gaan liggen. Doe ervaringen op om de plaats van bestemming ultiem te beleven. Dan zal je trip je nog langer bij blijven én het is beter voor de lokale economie. Reisbloggers geven tips voor betekenisvol reizen: dé trend van 2018.

De hele week op het resort aan het zwembad liggen, en je vakantie afsluiten met een excursie over de gebaande paden? Niet erg spannend. Bij zo’n ‘dertien in een dozijn-trip’ maakt het niet eens uit waar je heen gaat. Het zwembad ruikt hetzelfde en het ontbijtbuffet is onverminderd druk. Thailand, Cuba of Kenia: de stranden zijn even wit. Het is het lokale leven, de cultuur, dat onbekende dorpje, het plaatselijke voedsel, die de landen zo onderscheiden en bijzonder maken.

‘Experiential travel’: een land ervaren

Wil je een land echt ervaren en de mensen en cultuur goed leren kennen? Kies dan voor ‘experiential travel’, oftewel  zoveel mogelijk lokale ervaringen opdoen tijdens je reis. Door off the beaten track te reizen en contact te leggen met de locals ‘krijg je het land echt mee’ en zullen je herinneringen aan je trip beter en onvergetelijk zijn. Meemaken is immers onthouden!

Betekenisvol reizen: win-win

Betekenisvol reizen is niet alleen leuker voor jou. Ook de plaats van bestemming en de lokale bewoners profiteren ervan. Hun economie heeft er meer baat bij als jij verblijft in kleinschalige hotels (lees: geen eigendom van grote internationale partijen) en je excursies boekt bij de locals. Zo zien zij daadwerkelijk iets terug van jouw verblijf en zal de plaats van bestemming zich ontwikkelen door toerisme en niet daar aan ten onder gaan. We spreken niet voor niets van betekenisvol reizen!

Hoe beleef je een land nou echt?

Wie doen er nu meer bijzondere ervaringen op tijdens het reizen dan de hedendaagse reisbloggers? Juist. We vroegen vijf ervaringsdeskundigen om tips. Zó kun je een land het beste ervaren op reis.

betekenisvol reizen

Robert Schoolmeesters van Traveljunks.nl:

Bezoek het kleinste plaatsje in je reisgids

“Van de gebaande paden gaan lijkt tegenwoordig een haast onmogelijke opgave, maar er zijn toch echt opties genoeg. Tijdens een reis door het noorden van Mexico moesten wij vanwege noodweer improviseren en onze route aanpassen. Hierdoor kwamen wij terecht in het provinciestadje Hidalgo del Parral. In de Lonely Planet was het amper twee alinea’s waard en we hadden keuze uit één hotel. Het stadje bleek echter een schot in de roos voor ons. Geen toeristen, de meest authentische plaats die we ooit bezochten en geweldige ervaringen met de lokale bevolking. Dat was voor ons het bewijs dat onontdekte en niet overlopen plaatsen nog bestaan. Plaatsen met een summiere vermelding kunnen dus juist de echte reiservaring zijn!”

Ontdek de omgeving van toeristische plekken

“Ondanks de grote drukte, kan het op een half uurtje rijden van een toeristische highlight compleet anders zijn. Neem bijvoorbeeld de achterlanden van het Cambodjaanse Angkor. Jaarlijks wordt de historische stad door duizenden en duizenden toeristen bezocht, maar toch is op een steenworp afstand van het gebied haast geen toerist te vinden. Huur een brommer of een fiets en breng een bezoek aan de prachtige dorpen buiten de drukte. Het is misschien de meest bekende geheimtip, maar toch blijken reizigers het lang niet altijd te doen. Ik kom voor mijn werk bij Stichting Cambodia-Dutch op deze plekken, maar de dorpen die niet op de toeristische radar voorkomen zijn voor iedereen toegankelijk.”

betekenisvol reizen

Yvonne van der Laan van Yvonnevanderlaan.nl:

Begin simpel: stay where the locals are

“Experiential travel is een nieuwe trend in de reiswereld en waar nieuwe trends geboren worden krijgen reisaanbieders al gauw dollartekens in hun ogen. Mijn eerste tip is daarom om eerst eens te kijken op welke manier je zelf je reis een zo lokaal mogelijk karakter kan geven. Vaak begint dat bij de juiste accommodatie. Steeds gemakkelijker boek je accommodatie bij de mensen thuis. Zo sliepen we onze laatste reis, gewoon via Airbnb, op een geitenboerderij waar geitenkaas gemaakt wordt, in een geweldig leuk appartementje met een onbetaalbaar uitzicht over de bergen. Ook onze tijd in Tbilisi brachten we door in een lokaal appartement in zo’n geweldige oude Sovjetflat. De gastheer of -vrouw geeft je de beste inside informatie en kan je nog verder wegwijs maken in het lokale leven, bijvoorbeeld door te vertellen waar je goedkoop en lekker kan eten voor een prikkie of waar de bus naar het centrum vertrekt.”

Maak tijd voor spontane ontmoetingen

“Mijn tweede tip is om niet je hele reis vol te plannen en te proberen zoveel mogelijk highlights in een week te proppen. Reis langzaam en neem de tijd om rond te dwalen. Zo heb je tijd om in te gaan op aanbiedingen tijdens spontane ontmoetingen (“kom je mee thee drinken bij me thuis?”) en kom je op plekken waar je anders nooit was gekomen. Bij de mensen thuis en je ziet hoe ze echt leven. Ken je de taal niet? Geen probleem! Met handen en voeten kom je een heel eind en de vertaal-app van Google Translate werkt ook offline perfect in dit soort situaties.”

[caption id="attachment_51465" align="aligncenter" width="700"]betekenisvol reizen Danique Aaftink. Foto: Iris Zaagman[/caption]

Danique Aaftink van De Reizende Vegetariër:

Help een handje mee

“Iets nieuws doen, iets bijdragen, iets doen wat je dichter bij de natuur, bevolking én bij jezelf brengt. Een verrijking van je mind. Dat is voor mij experiential reizen. Wanneer ik voor langere periodes wegga combineer ik het ‘standaard’ reizen – zoals verblijven in hostels of airbnb’s – met vrijwilligerswerk. Zo was ik aantal jaren geleden vier maanden in Thailand. Ging ik daar alleen maar chillen op het strand en mijn neus in de zon? Nee. Ik ging twee maanden naar een organisatie die zich inzet voor gehandicapte kinderen in de buurt van Phato. Ik werkte niet met de kinderen zelf (daar zijn de professionele Thaise hulpverleners voor) maar met de paarden. Je leert zoveel over de cultuur, de mensen, taal en gebruiken kennen wanneer je vrijwilligerswerk doet.”

Draai mee in het dagelijks leven

“Naast vrijwilligerswerk zijn er ook veel andere manieren om het land echt te ervaren tijdens het reizen. Je kunt er ook voor kiezen om écht mee te draaien in het leven van een gezin in het land waar je bent. Zo ik heb ik paar weken gewerkt en gewoond in de Australische heuvels op paar uur rijden van Melbourne én in een afgelegen finca met vijftien honden in het Spaanse Andalusië. Wanneer je bij iemand in huis verblijft, leer je de lokale keuken veel beter kennen dan wanneer je ‘gewoon’ rondreist. Zeker wanneer je zoals ik vegan eet is dat erg leuk! Bovendien kun je jouw host(s) ook inspireren met je eigen favoriete recept.”

betekenisvol reizen

Naline Roodbeen van Stop and Stare:

Kies voor homestays, ook juist bij toeristische plekken

“Sla een nachtje in een hotel over en verblijf bij de lokale bevolking. In elk land waar ik kom probeer ik minstens één keer een hotelkamer om te ruilen voor een nachtje bij een familie, zo ook in Peru. Colca Canyon is één van de meest populaire plekken in Peru en in plaats van overnachten in het toeristische dorp Chivay, koos ik er op aanraden van Better Places Peru-expert Guido voor om naar de lokale gemeenschap Coporaque te gaan. Ik verbleef bij een lokale familie diep in de Colca Vallei en ontdekte de omgeving zoals ik dat anders nooit had kunnen doen. Terwijl de toeristen in Chivay zij aan zij in de thermale bronnen in de stad zaten, wandelde ik dwars door de natuur langs kuddes alpaca’s richting volledig afgelegen waterbronnen die ik helemaal voor mezelf had. Ik at lokale specialiteiten aan tafel met de familie en leerde bovendien van alles over de cultuur en het dagelijks leven op het Peruaanse platteland. Een extra bonus: mijn geld ging niet naar een hotelketen of internationaal bedrijf, maar kwam daadwerkelijk terecht bij deze familie. Een mooie bijdrage aan de lokale economie dus en voor mij was de homestay een hoogtepunt van mijn reis. Bovendien zijn dit soort homestays vaak veel comfortabeler dan mensen denken!”

Reis met de juiste gids

“Onderschat de meerwaarde van een lokale gids niet. Je moet er soms iets meer budget voor vrijmaken, maar daar staat wel een bijzondere ervaring tegenover. Een goede lokale gids kan zelfs op toeristische plekken voor een unieke beleving zorgen. Zo bezocht ik in Guatemala met een gids de oude Mayastad Tikal, die met prachtige verhalen en bijzondere feitjes de ruïnes compleet tot leven liet komen. Toen ik daarna met reizigers sprak die op eigen gelegenheid op pad waren gegaan, leek het wel alsof we op totaal andere locaties waren geweest. Zij hadden de plek weliswaar bekeken, maar ik had het echt ervaren. Een lokale gids maakt het ook mogelijk om echt off the beaten track te gaan en contact te leggen met de lokale bevolking. Zo trok ik drie dagen lang met een gids door het hoge noorden van Nicaragua en bezocht gemeenschappen van cacaoboeren, sliep bij families en ontdekte bijzondere ecoprojecten. Hoewel de beroemde ‘must sees’ van een land natuurlijk een bezoek waard zijn, zijn het voor mij toch de minder bekende plekken en de mensen die ik onderweg tegenkom die me een ervaring bezorgen die me voor altijd bijblijft.”

betekenisvol reizen

Stéphanie Versteegh van Expeditie Aardbol:

Ga eten bij een local thuis

“Om van de gebaande paden af te wijken hoef je vaak helemaal geen ingewikkelde omwegen te nemen, want bijzondere ontmoetingen liggen vaak gewoon binnen handbereik. Zo beland ik tijdens een reis naar Singapore aan tafel bij een lokale familie. Via de website Withlocals.com ben ik gekoppeld aan Sally, die een avondje voor mij gaat koken. Het is een bijzondere ervaring om het dagelijks leven in deze miljoenenstad te mogen aanschouwen, en ik voel me bevoorrecht dat ik ben uitgenodigd om bij een local thuis te eten. Wat er op het menu staat? Traditionele chilikrab en die smaakt in deze ambiance stukken beter dan in een van de vele restaurants in het toeristendistrict.”

Verblijf aan de rand van de stad

“Het dorpje Vang Vieng in Laos is berucht en een geliefde halte op de route van menig backpacker. Allerminst authentiek, maar alleen al voor de omgeving een bezoekje waard. Hier word je omringd door rijstvelden en karstbergen, en is het verrassend makkelijk om de massa te ontlopen. Ik laat de karaokebars en feesthostels daarom links liggen en beland in een piepklein guesthouse net buiten het dorp. Het wordt gerund door een echte Laotiaanse, die toeristen graag even laat snuffelen aan haar leven op het platteland in Laos. Het feestgedruis is verstomd en maakt plaats voor het echte leven. Dat betekent wakker worden door het gebrul van koeien en als je de gordijnen openschuift heb je ongehinderd uitzicht over het indrukwekkende landschap. Een ervaring om te koesteren.”

Conclusie: zo kun je een land ervaren en betekenisvol reizen

Om een land echt te ervaren kun je kortom zowel voor onbekende plaatsjes kiezen, als voor toeristische plekken. Het is dan wel zaak om bij en local te verblijven of net buiten de drukte. Contact met locals is sowieso een aanrader: van een lokale gids tot eten bij de mensen thuis. Slow travel lijkt het devies: meer ruimte voor spontane ontmoetingen en hoe langer je ergens bent, hoe beter je een plek leert kennen. Dat is betekenisvol reizen. Enjoy!

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!