Bezienswaardigheden Sri Lanka

Bezoek Galle met Shenjei
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Een lokale gids brengt een plek tot leven. Daisy en Patrick bezochten Galle met lokale gids Shanjei die de bezienswaardigheden Sri Lanka tot leven bracht.

Bezoek Galle met lokale gids Shanjei

We hebben afgesproken voor de Boeddhistische tempel in het hart van Galle. Op het grasveld aan de overkant spelen tieners een potje cricket. Een tuktuk-chauffeur stopt om te vragen of we ergens naartoe willen. Niet nodig. Shanjei neemt ons te voet mee door het Fort van Galle. Fort Galle is een oude handelsnederzetting, gebouwd door de Nederlandse zeevaarders in 1663. De vestingwerken hebben de tand des tijds goed overleefd. Fort Galle is niet alleen een prachtig plaatsje op de werelderfgoedlijst. Binnen de muren van het fort bloeit het toerisme, maar gaat het dagelijkse leven van de lokale bewoners ook gewoon door. En dat levert een bijzondere mengelmoes van mensen, culturen en talen.

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Gebakken lucht in een doosje

Shanjei begint zijn carrière in de marketingindustrie in Colombo. “Ik verkocht gebakken lucht in een mooi doosje.” Na jaren van snelle praatjes en eindeloze vergaderingen besluit hij zijn stropdas in de wilgen te hangen. “Het voelde als een leeg bestaan. Alsof ik gevangen zat in een betonnen jungle. Ik moest weg uit dat wereldje en uit Colombo.” Shanjei verhuist naar Galle. Hij heeft gehoord dat daar veel creatieve mensen wonen en hoopt zich te kunnen ontwikkelen tot artiest. Shanjei denkt terug aan zijn moeders reactie en lacht: “Ze dacht dat ik gek was geworden!”

Roeping gevonden

Op een verloren middag wordt Shanjei gevraagd om een uitgevallen gids te vervangen voor een tour door Galle. Hij weet veel over de stad en durft het aan. “De volgende dag kreeg ik de vraag of ik misschien iets in de thee van de toeristen had gedaan. Ze waren lyrisch over mijn tour.” Het grote compliment zet Shanjei aan het denken. “Ik houd ontzettend van geschiedenis, kunst en cultuur en ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik had mijn roeping gevonden!”

Mysteries ontrafelen

Shanjei is dolgelukkig met zijn nieuwe baan als gids in Galle. Hij richt zijn eigen bedrijf op en noemt zijn tours ‘Demystify Mystical Galle’. Het ontrafelen van de mysteries rond Galle. “Galle is een metafoor voor de Sri Lankaanse geschiedenis. Het ontstaan van onze cultuur ligt als een schat verborgen in de architectuur, het eten, de verhalen en de mensen in Galle. Door mijn werk kan ik de magie van die schat delen met de bezoekers van mijn stad.”

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Smeltkroes van nationaliteiten

Het is geen toeval dat we hebben afgesproken bij de Boeddhistische Shri Sudarmalaya tempel. “Als je goed kijkt zie je er allerlei stijlen in terug. De Boeddhistische stoepa, maar ook de gotische en romeinse invloeden die de Portugese en Nederlandse kolonisten meebrachten. Net als Galle is deze tempel een smeltkroes van nationaliteiten en religies.” Het klopt. Vanaf de verhoogde vestingmuur zie ik in één oogopslag een kerk, een tempel én een moskee.

Gesprekken in plaats van jaartallen

Voordat Shanjei de tour begint legt hij uit dat zijn tours anders zijn dan ik misschien gewend ben. “Ik ben geen docent die je overspoelt met namen en jaartallen. Ik voer liever gesprekken. Ik wil van jou horen wat je wilt weten en wat je interessant vindt. Dan zorg ik dat je vandaag alles leert over Fort Galle wat jij wilt weten.” Ik leg hem uit dat mijn interesse vooral ligt bij echte leven van de locals. Hoe was dat vroeger en hoe is het nu. “Geen probleem!” Is zijn antwoord.

Werelderfgoed zonder entree

We wandelen langs de vestingmuur. Links de zee, rechts de stad. “Wist je dat Fort Galle op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Het is het enige werelderfgoed in Sri Lanka waar gewoon geleefd wordt en waar je geen entreekaartje voor nodig hebt.” Het fort was een belangrijke handelsplaats van de VOC De Nederlanders bouwden het om hun handel en mensen te beschermen tegen vijanden van binnen en buiten. Shanjei wijst me op de muur. “Het hele fort is gebouwd van koraal, vermengd met stenen en gruis van schelpen. De Nederlanders hebben de muur zo sterk gemaakt dat het fort het water van de tsunami in 2004 tegenhield. Daar hebben de bewoners van Galle veel geluk mee gehad.”

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Geen spullen, maar verhalen

We stoppen regelmatig om voorbijgangers te groeten. Shanjei is geliefd in Galle en iedereen lijkt hem te kennen. Af en toe glipt er een leuke tip tussen zijn verhalen door. “Hier serveren ze de beste thee.” En, “bij dat kraampje moet je echt het verse limoensap eens proberen.” In tegenstelling tot veel traditionele gidsen neemt hij mij niet mee naar de verplichte winkeltjes. “Ik weet dat er veel gidsen zijn die commissie krijgen als ze toeristen naar bepaalde winkels en restaurants meenemen. Daar doe ik niet aan. Ik verkoop geen spullen, ik verkoop het verhaal van mijn land. Als ik mijn gasten meeneem naar een restaurant, dan is dat om een verhaal te vertellen. En dan trakteer ik!” Vanachter zijn dikke baard komt een grote, vrolijke glimlach tevoorschijn.

Meer bezienswaardigheden Sri Lanka?

Bekijk de tips van Karlijn voor een rondreis Sri Lanka van drie weken op de reisblog Karlijn Travels.

Vraag een reisvoorstel aan voor een reis met bezienswaardigheden Sri Lanka

Bij Better Places kun je je eigen reis met bezienswaardigheden Sri Lanka samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Lea, onze lokale reisexpert. Meer inspiratie nodig? Bekijk hier onze reisideeën voor een rondreis Sri Lanka.

Reisexpert Lea in Sri Lanka is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Sri Lanka. Geef Lea je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!