De Big Five in Zuid-Afrika?

Kijk ook uit naar de Shy, Little en Ugly Five!
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Big Five in Zuid-Afrika? Kijk ook uit naar de Shy, Little en Ugly Five

Wat wil je sowieso doen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Laat me raden… de Big Five spotten? Leeuwen, luipaarden, neushoorns, buffalo’s en olifanten; ze zijn allemaal even indrukwekkend. Terwijl je het landschap afspeurt op zoek naar de grootste wilddieren, vergeet dan niet uit te kijken naar de kleinste, meest verlegen en lelijkste dieren van het Afrikaanse continent. Oftewel de Shy, Little en Ugly Five. Want die zijn minstens zo leuk en soms een stuk moeilijker te vinden dan de Big Five in Zuid-Afrika.

Big Five in Zuid-Afrika

De Big Five in Zuid-Afrika

Menig bucketlist wordt ermee gesierd: de Big Five spotten. Op reis in landen als Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda en Namibië kun je er niet omheen. Elk safaripark belooft je een glimp van de vijf meest bekende dieren van Afrika. Maar hoe zijn de olifant, leeuw, luipaard, buffalo en neushoorn zo populair geworden dat ze zelf staan afgebeeld op Zuid-Afrikaanse bankbiljetten? De naam is bedacht door trofeejagers. Zij bedachten de deze titel voor de dieren die het moeilijkst te schieten zijn en dus de grootste beloning opleverden. Gelukkig komen de meeste toeristen alleen nog om foto’s van de Big Five te schieten.

Big Five in Zuid-Afrika

De Shy Five

Mooi hoor, die woeste, wilde dieren. Maar wil je echt iets bijzonders zien? Ga dan op zoek naar de Shy Five. Deze dieren komen ’s nachts uit hun holletjes en doen er alles aan om niet gezien te worden. De allerleukste is de meerkat. Beter bekend als Timon uit Disney’s Leeuwenkoning. Ze wonen in grote groepen en verblijven het grootste deel van de dag onder de grond. Het stekelvarken ziet er minstens zo lief uit, totdat het diertje zich bedreigd voelt en zijn stekels opzet. Het aardvarken met zijn schattige snoet is geen familie van het varken. De aardwolf is een gestreepte hyena die wel wat weg heeft van een wolf. De laatste in het rijtje van verlegen dieren is de grootoorvos. Je raadt het al: een vos met hele grote oren. Cute!

Big Five in Zuid-Afrika

De Little Five

Voor de Little Five kun je maar beter iemand met scherpe ogen meenemen, want de diertjes zijn zo klein dat je ze snel over het hoofd ziet. Hoewel de namen dat niet doen vermoeden. Wat dacht je van de olifantspitsmuis. Het diertje dankt haar naam niet aan haar formaat, maar aan de spitse snuit die wel wat weg heeft van een slurf. Hetzelfde geldt voor de neushoornkever. De gepantserde kever heeft een flinke hoorn op zijn kop. De mierenleeuw vangt zijn prooi op net zo’n sluwe wijze als een echte leeuw. De roodsnavelbuffelwever leeft in een grote groep en maakt indrukwekkende nesten. De mooiste van de Little Five is de panterschildpad, met prachtige pantervlekken op zijn schild. Is het je opgevallen dat deze kleine diertjes de Big Five in hun naam hebben?

Big Five in Zuid-Afrika

De Ugly Five

De laatste vijf die je echt niet mag missen zijn misschien wel het allerleukst. Waarom? Omdat ze zo vreselijk lelijk zijn dat het weer mooi is. Bovenaan de Ugly Five-lijst staat het wrattenzwijn. We zijn ontzettend van het lelijke zwijntje gaan houden door Timons vriendje Pumba. Anders dan de hyena, die door dezelfde film juist een slechte reputatie heeft. Zou dat komen door hun kromme rug en dommige uitstraling? Aasgieren zweven in perfecte cirkels boven hun maal. Eenmaal aan de grond zie je pas hoe lelijk ze zijn. Al zijn het beauty’s in vergelijking met de maraboe ooievaar. Met zijn kale kop vol zwarte en rode vlekken ziet de vogel eruit alsof hij zijn kop in het vuur heeft gestoken. Het laatste lelijke eendje is de gnoe. Maar stiekem vinden wij die best wel mooi.

Big Five in Zuid-Afrika

Zo spot je de Ugly, Little en Shy Five

Wil je, na het lezen van dit blog, ook op zoek naar de minder bekende bewoners van Afrika? De Ugly, Little en Shy Five zijn een stuk moeilijker te spotten dan de Big Five. Voor de Shy Five kun je het beste zo vroeg mogelijk op safari gaan. Dan is de kans groter dat ze zich nog even laten zien, voor ze de rest van de dag onder de grond verdwijnen. Voor de Little Five is het slim om je ranger te vragen om juist uit te kijken naar deze speciale diertjes. En de Ugly Five? Die zijn vaak nog gemakkelijker te vinden dan de Big Five.

Ook op zoek naar de Shy, Little, Ugly en Big Five in Zuid-Afrika?

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis waarbij je de Shy, Little, Ugly en Big Five in Zuid-Afrika kunt zien? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met reis specialist Judith. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk de voorbeelden voor een rondreis Zuid-Afrika of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Trustpilot

Je eigen rondreis op maat

Wil je graag een rondreis door Zuid-Afrika maken en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij onze voorbeeldreizen. Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Wereldreizigers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op reis en bezochten ook Zuid-Afrika. Neem een kijkje op hun website en lees over de mooiste avonturen!

Maak kennis met Judith, de reisprofessional die al jaren in Zuid-Afrika woont. Zij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Stel met je rondreis Zuid-Afrika samen met Judith samen, helemaal zoals je zelf wilt. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!