Bolivia reistips om plasticvrij te reizen in Bolivia

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Drukke dagen, hoge temperaturen en het kans op hoogteziekte: veel water drinken is tijdens een reis naar Bolivia essentieel. Omdat het water uit de kraan hier niet geschikt voor is, gaat er dagelijks een enorme hoeveelheid aan plastic flessen over de toonbank. Maar al dat plastic afval wordt negen van de tien keer niet gerecycled en komt terecht op een grote afvalhoop, in de natuur of oceaan. Iets wat we bij Better Places graag willen voorkomen. In deze blog geven we graag een aantal Bolivia reistips om de hoeveelheid plastic afval tijdens je rondreis te beperken. 

Bolivia reistips

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan?

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Zwerfaval in Bolivia

Plastic flessen, tassen, rietjes; het is een treurig beeld om op een van de mooiste plekken in Bolivia zoveel zwerfafval rond te zien slingeren. Ik sta bij een spoorrails met oude treinen aan de rand van de zoutvlaktes. Afval vanuit de verre omgeving wordt hier gedumpt en de wind doet de rest. De faciliteiten om afval op een goede manier te verwerken zijn in Bolivia schaars. Recyclen en duurzaamheid zijn begrippen die in Bolivia simpelweg niet bovenaan het prioriteitenlijstje staan. Alhoewel er zeker in de toeristische sector steeds meer duurzame initiatieven verschijnen, ontbreekt het bij de lokale bevolking aan kennis over en zorg voor het milieu. Des te meer reden om tijdens je reis het goede voorbeeld te geven.

Bolivia reistips: met een hervulbare waterfles naar Bolivia

Door met een hervulbare waterfles te reizen, kan je aan het eind van je reis tientallen plastic flessen per persoon hebben bespaard. In veel hotels zijn tappunten aanwezig waar je je fles gratis of tegen een kleine vergoeding kunt bijvullen. Bij onze reizen werken we bovendien zoveel mogelijk samen met hotels die actief bezig zijn met duurzaamheid. Op deze plekken vind je vaak ook voldoende faciliteiten op de hotelkamer, zoals een karaf water die elke dag gevuld wordt. Bij deze hotels wordt over het algemeen ook veel beter gelet op een goede manier van afvalverwerking. Heb je dus toch plastic om weg te gooien? Dan zijn dit de beste plekken om het te doen. Zo wordt bij Ecolodge La Estancia op Isla del Sol al het plastic afval gedoneerd aan een school in Copacabana. Zij verkopen het vervolgens aan een kleinschalige recyclefabriek en kunnen met de opbrengsten nieuwe studiematerialen kopen.

Bolivia Reistips:Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Met alleen een hervulbare waterfles zul je er waarschijnlijk niet aan ontkomen om regelmatig een plastic fles te kopen. Onderweg ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een tappunt en niet elk hotel biedt bijvulpunten. Goed nieuws: er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je water te zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Bolivia reistips

Bolivia reistips – Wat je nog meer kunt doen

Reizen met een hervulbare waterfles en waterfilter of steripen is een relatief eenvoudige en effectieve manier om je plastic afval te beperken. Meer bijdragen aan een reis die zo veel mogelijk vrij van plastic afval is? Probeer dan onderweg eens aan deze dingen te denken:

  • Laat de waterflesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op de kamer neer. Een vriendelijk gebaar, maar ook dit is gewoon plastic afval dat eenvoudig te voorkomen is. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel of gebruik je eigen waterfilter om kraanwater drinkbaar te maken. Zo heb jij op je overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.
  • Reis met een stoffen tas: het is een bekend concept in Nederland, maar in Bolivia is dat wel anders. Haal je boodschappen in een lokale winkel of bij een supermarkt, dan wordt het standaard ingepakt in plastic tasjes. Om te voorkomen dat je met onnodig veel plastic weer buiten staat, kan je het beste van thuis een herbruikbare tas meenemen van bijvoorbeeld linnen. Het neemt weinig ruimte in en je bespaart er op reis een hoop plastic afval mee. Een andere optie is om ter plekke bij een lokale markt een herbruikbare tas te kopen. Zo steun je ook nog eens de lokale bevolking én je hebt gelijk een mooi souvenir voor thuis.
  • Laat rietjes liggen. Het lijkt zoiets kleins, maar vergis je niet hoeveel impact rietjes hebben op de plastic soup. Alleen al in de Verenigde Staten worden elke dag 500 miljoen rietjes gebruikt! Bestel je ergens een drankje, geef dan bij de serveerster aan dat het rietje weer mee terug mag en drink gewoon uit het glas. Alle beetjes helpen!
  • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Dagelijks worden we geconfronteerd met een enorme hoeveelheid aan plastic verpakkingen, waarvan we veel helemaal niet nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan die leuke mini’s die in de badkamer van je hotel staan. Het is verleidelijk om het allemaal te gebruiken, maar dat betekent dat het na elke hotelovernachting ook regelrecht de prullenbak ingaat. En heb je het echt nodig? Of kan je ook gewoon je eigen shampoo en zeep gebruiken die in je koffer zitten? Hetzelfde geldt voor het doen van aankopen onderweg. In Bolivia wordt niet bepaald zuinig omgegaan met het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal. Moet dat souvenirtje echt in een zakje of kan het ook los in je tas?

Bolivia reistips

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Bolivia reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Bolivia reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Susanne woont al jaren in Bolivia. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis en geeft je graag Bolivia reistips. Geef Susanne je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Bolivia rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Bolivia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Susanne, de reisexpert in Bolivia.  Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Susanne.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!