Sapana Village Lodge: een droom die uitkomt

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In Chitwan Nepal, enkele minuten verwijderd van Chitwan National Park vind je Sapana Village Lodge. Een accommodatie met een Nederlands tintje, oog voor de natuur en een positieve impact op de lokale samenleving.

Een nieuwsgierige leerling

Eigenaar Dhurba begint als hij 12 jaar oud is als afwasser in een restaurant. Hij groeit op in een gezin van 10 kinderen. Voor de middelbare school is geen geld. Maar dat weerhoudt de nieuwsgierige jongeman er niet van om door te leren. Werkend in de horeca leert hij woordje voor woordje Engels. “Eerst durfde ik niet tegen gasten te praten. Maar elke keer als ik het wel probeerde leerde ik weer iets nieuws.” Zijn harde werk wordt gewaardeerd en op z’n achttiende is hij manager van het restaurant. “Toen sprak ik al een aardig woordje Engels.”

chitwan nepal

Wij geloven in je

Eind jaren ’90 treft Dhurba twee Nederlandse reizigers, die onder de indruk zijn van zijn doorzettingsvermogen. “Wat is jouw droom?”, vragen ze hem. Daar hoeft hij niet lang over na te denken: “een eigen hotel met restaurant!” De Nederlanders vragen hoeveel geld hij nodigt denkt te hebben. “Ik zei 9.000 euro. Ik verwachtte natuurlijk nooit meer iets te horen.” De Nederlanders gaan terug naar huis en verdwijnen langzaam uit zijn gedachten. “Een half jaar later kreeg ik een brief. Er stond in dat ze 9.000 euro voor me hadden ingezameld. Ik moest hard nadenken wie ‘ze’ waren.” Als hij het einde van de brief leest weet hij het weer. Hij kan niet geloven wat er staat: “Je kan het opmaken aan feesten en drank. Of je kan je droom waarmaken. Wij geloven in je. Succes.”

Wat is nu je droom?

Als 19-jarige jongen zonder ondernemerservaring huurt hij een hotel. In het begin is iedereen ontevreden. “Ik had gewoon geen idee wat ik deed. Toen ben ik aan alle boze gasten gaan vragen wat ik moest verbeteren. Met die feedback ging ik aan de slag.” Zijn hotel wordt een succes. Na enkele jaren staan zijn Nederlandse vrienden voor de deur. Dhurba staat klaar om zijn lening terug te betalen. “Nee joh, dat geld kan je veel beter gebruiken. Wat is nu je droom?”, vragen ze hem.

chitin nepal

Rust, natuur en service in Sapana Village Lodge in Chitwan Nepal

Met het geld koopt hij een stuk land. Dat is de geboorte van zijn Sapana Village Lodge. Een rustgevende plek met mooi ingerichte en comfortabele kamers. Een sfeervol restaurant dat uitzicht biedt op de rivier en het grasland. Een klein winkeltje waar souvenirs verkocht worden, gemaakt door de lokale bewoners. Zelfs een heuse koffiebar waar goed getraind personeel een heerlijke kop koffie voor je zet. En als er iets ontbreekt, dan is er altijd iemand beschikbaar om te helpen.

chitwan nepal

Te voet of op de fiets de wildernis in rond Chitwan Nepal

Een safari in het Chitwan National Park is makkelijk geregeld. Je kan kiezen voor een jeep- of wandelsafari. “Altijd samen met een lokale gids. Met de jeepsafari zie je een groter deel van het park. De wandelsafari is een unieke ervaring. Dichter bij de natuur kun je niet komen. En de dieren hebben minder last van je.” Je kan zelfs met een fiets de jungle in. Een fietstocht door kleine dorpjes leidt je naar een groot meer. “Het is bijna moeilijk om géén bijzondere vogels te spotten”, zegt Dhurba lachend. “Er wordt ook wel eens een neushoorn, beer of tijger gespot. Maar geen zorgen, onze ervaren gidsen weten precies wat ze in zo’n geval moeten doen.”

chitwan nepal

Maatschappelijke impact

De nabijheid van bijzondere flora en fauna is niet alles. Dhurba staat met zijn onderneming middenin de lokale samenleving. Zijn Foundation Sapana Village Lodge financiert microkrediet aan nieuwe ondernemers. Hij versterkt de positie van vrouwen via het Sapana Women Skill Developement Project. Vrouwen leren vaardigheden, waarmee ze zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden. Omdat hij zelf niet naar school kon, heeft hij zich ten doel gesteld zoveel mogelijk kinderen een goeie opleiding te geven. Het resultaat: The Sapana School, waar lokale kinderen gratis en goed onderwijs krijgen. Dhurba is een ondernemer die groot droomt en goed doet, en zijn gasten een onvergetelijke reiservaring biedt die bijdraagt aan de omgeving. “We bieden een homestay aan in een nabijgelegen dorp. Daar leer je het leven van de Tharu kennen. Een lokale bevolkingsgroep met wie je gaat vissen in de rivier, muurschilderingen maakt en traditioneel gaat koken op houtvuur. Zo delen zij hun eeuwenoude cultuur en verdienen ze geld. Op die manier blijft het traditionele leven bestaan.”

chitwan nepal

Droom voor de toekomst voor Chitwan Nepal

In de afgelopen 20 jaar heeft de Sapana Village Lodge veel bereikt in en rond Chitwan Nepal. Maar Dhurba is nog niet klaar. Samen met andere eigenaren van hotels wil hij bijvoorbeeld het afvalprobleem aanpakken. “Ik heb al een stuk land gekocht, waar we afval kunnen inzamelen. Nu zijn we op zoek naar iemand die het project kan managen. Maar ik maak me geen zorgen. Hulp komt vaak uit onverwachte hoek”, zegt hij, gevoed door eeuwig optimisme. “Ik heb niet voor niks gekozen voor de naam Sapana, dat droom betekent. Door hard te werken kunnen alle dromen uitkomen.”

Meer lezen over Sapana Village Lodge?

Patrick en Daisy bezochten Chitwan en Sapana Village lodge en waren onder de indruk van het verhaal achter de lodge.

Verblijf in Sapana Village Lodge – Chitwan Nepal

Ook in Sapana Village Lodge verblijven? Neem dan contact op met Maaike, de Better Places Nepal reisexpert ter plaatse. Vraag bij Maaike een reisvoorstel aan. Je plant je hele reis in overleg met Maaike en maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek.

Je eigen Nepal rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nepal? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Reisexpert Maaike woont al jaren in Nepal. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Maaike je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!