Colombia tips om plasticvrij te reizen in Colombia

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Meestal kun je buiten Europa het water uit de kraan niet drinken. Het lijkt alsof je geen andere keuze hebt dan drinkwater te kopen in plastic flessen. Zeker in warme landen als Colombia loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt dan al snel op. Hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Deze blog geeft je Colombia tips om het gebruik van plastic flessen te verminderen.

Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem wereldwijd. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren.

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Je eigen Colombia rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Colombia? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Eddy, de reisexpert in Colombia. Eddy woont al jarenlang in Colombia en kent het land dan ook door en door en zit boordevol Colombia tips. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Colombia of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Eddy.

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

colombia tips

Colombia tips -Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

In Bogotá en Medellin kun je veilig het water uit de kraan drinken. Bogotá staat zelfs bekend om de uitstekende kwaliteit van het drinkwater! Er zit wel wat meer chloor in het water, wat zorgt voor een bijsmaakje. Daarnaast staan er in veel hotels grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Eddy stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Ook zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Colombia tips – Tip 2: Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

colombia tips

Colombia Tips – Tip 3: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard. Gelukkig zijn er in Colombia steeds meer hotels die in plaats van plastic flessen een karaf water op je kamer zetten.

Meer Colombia tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

colombia tips

Wat gebeurt er al in Colombia?

Onze landenspecialist Eddy doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun Colombia rondreis. Zo stimuleert hij de hotels om mogelijkheden te verschaffen om je herbruikbare fles bij te vullen. In Colombia moet je sinds kort op veel plekken net als in Nederland betalen voor je plastic zakje. Dit heeft al sterk bijgedragen aan het reduceren van het gebruik van plastic tasjes.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Colombia tips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Colombia tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Eddy woont al jaren in Colombia. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Colombia reis. Geef Eddy je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Colombia rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Colombia? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Eddy, de reisexpert in Colombia. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Colombia of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Eddy.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!