Een unieke reiservaring op een eerlijke manier

Niet de grote namen rijker maken, maar rechtstreeks investeren in een beter leven voor de lokale bevolking; daarmee kun je als reiziger verschil maken. Bij alle reizen van Better Places zit daarom een element van Community Based Tourism (CBT) verwerkt, waarbij je op bezoek gaat bij de lokale bevolking. CBT is een manier om de locals mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water en elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid en ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten kunnen hierbij een groot verschil maken. Ze geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter leven voor de locals, waar ze bovendien direct de vruchten van plukken. Tijdens een reis door Nicaragua ging Naline op zoek naar de impact van Community Based Tourism in Nicaragua op de lokale bevolking én de reiziger.

Stad versus platteland

Het toerisme in Nicaragua is de afgelopen jaren in een stroomversnelling terecht gekomen en lovend wordt het land ‘het nieuwe Costa Rica’ genoemd. Aan de Pacifische kust en in populaire gebieden als Granada, León en Ometepe is Nicaragua goed ontwikkeld. De mensen die hier wonen hebben over het algemeen een comfortabel bestaan en faciliteiten voor gezondheidszorg en onderwijs zijn relatief goed geregeld. Daarbuiten, op het platteland, is de situatie onvergelijkbaar. Hier werken volledige families dag in dag uit keihard op het land om te overleven en gaat slechts een fractie van de kinderen naar de middelbare school, waardoor er weinig toekomstperspectief is. Het zijn deze families die de extra inkomsten het hardst nodig hebben, maar die als laatste iets zullen merken van de financiële voordelen van toerisme. De laatste jaren wordt dan ook door steeds meer partijen ingezien dat het toerisme rechtstreeks naar hun erf moet komen. Tegelijkertijd stijgt onder toeristen de vraag naar unieke reiservaringen waarbij de lokale bevolking centraal staat. Een perfecte match die ervoor zorgt dat je als reiziger het land op haar puurst kunt ervaren, terwijl de lokale families direct hun inkomen zien stijgen.

 Een kennismaking met de locals is vaak niet de reden om naar een land te gaan, maar het wordt vaak al snel één van de hoogtepunten!

Op bezoek bij de koffieboeren

Een van de grootste landbouwgebieden in Nicaragua is gelegen in het noorden. Als onderdeel van een cacaoreis in Nicaragua breng ik een bezoek aan een homestay in de community La Corona; een kleine gemeenschap van boeren waar enkele families de deuren van hun huis hebben geopend voor toeristen. Na een prachtige hike door de bergen, langs watervallen en plantages, wandel ik samen met mijn gids rond lunchtijd het erf op van Finca de Guayaba, waar ik met open armen word ontvangen door de familie Mendéz. Na een rondleiding over de boerderij word ik naar de kamer gebracht waar ik een nacht zal doorbrengen. Een homestay roept al snel associaties op van spartaanse overnachtingen en slapen in de huiskamer, maar mijn accommodatie doet niet onder voor een goed verzorgd guesthouse. Het is tijd voor de lunch, want op de veranda wacht een tafel vol heerlijke lokale gerechten op me. Aan de tafel naast mij zit een groepje backpackers te eten; zij bezoeken de boerderij als onderdeel van een dagtrip naar de koffieplantages. Waarom ze voor deze trip hebben gekozen? “Het is maar een klein stukje buiten de populaire reisroute en hier ervaar je tenminste nog het echte leven van de locals. Een fijne afwisseling met de plekken waar eigenlijk alles in het teken staat van toerisme.”

Homestay als laatste redmiddel

Na de lunch schuift de 26-jarige Aura, de oudste van in totaal zes zussen, bij me aan tafel aan om een praatje te maken. Van oorsprong bestond de boerderij van de familie Mendéz voornamelijk uit koffieplantages. Een risicovol gewas, want het kan slechts één keer per jaar geoogst worden. In 2010 werd de plantage getroffen door een ernstige ziekte die de oogst compleet verwoestte. Aura: “Op dat moment realiseerden we ons dat we naar alternatieven moesten gaan kijken. We hadden inkomen nodig voor eten, onderhoud aan de boerderij en onze studies. Naast het uitbreiden van onze gewassen besloten we daarom om ons huis open te stellen voor toeristen en ze accommodatie op onze boerderij aan te bieden.”

Twijfel je of het slapen in een homestay wel iets voor jou is? We geven je 5 redenen om het wél te doen!

Uitwisseling van culturen

Sindsdien zijn de twee kamers die aan hun boerderij grenzen vaak volgeboekt en komen er ook regelmatig groepen voor een dagtoer. “Toeristen vinden het geweldig om te zien hoe we op het platteland leven en ze genieten van de rust en ruimte die hier is.” Voor de familie is het inmiddels een bijna dagelijkse bezigheid geworden om toeristen te ontvangen. Met name de zussen beleven er alle plezier aan om gasten te vertellen over het plattelandsleven en ze de cultuur te laten ervaren. Ik word door Carla, de jongste van het gezin, meegenomen naar de keuken om het lokale drankje Pinolillo te maken. Terwijl we cacaobonen malen en maïs roosteren, wisselen we verhalen uit over hoe onze levens eruitzien en lachen we om alle cultuurverschillen en gewoontes. Daar, te midden van de dagelijkse drukte en rondscharrelende kippen in de keuken van deze gastvrije familie, bedenk ik me dat dit verreweg de meest authentieke en leerzame ervaring is die ik heb meegemaakt sinds ik ben aangekomen in Nicaragua. Terwijl de familie er alles aan doet om de gasten te laten delen in hun cultuur en gewoontes, werkt het net zo goed de andere kant op. Aura: “Een toerist is voor ons als een extra familielid. We vinden het leuk om meer te weten te komen over hun land, cultuur en hun eetgewoonten. We willen dat ze zich bij ons thuis voelen.”

Bouwen aan duurzaam toerisme

Met een diploma in landbouwontwikkeling en een baan als coördinator van landelijk toerisme in haar community, vormt Aura een gepassioneerde ambassadeur voor Community Based Tourism. Ze vertelt me over het belang ervan voor de boeren families in Nicaragua: “Het helpt ons enorm om onze levenstandaard te verhogen en te werken aan een betere kwaliteit van toerisme. Tegelijkertijd geeft het ons de stimulans en de financiële middelen om nog beter voor het milieu te zorgen en ons bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken”. De toekomst van Community Based Tourism Nicaragua? Het ‘off the beaten track’ toerisme in trek, reizigers zoeken authenticiteit, dus daar liggen mogelijkheden. Maar om meer gemeenschappen en families door het hele land succesvol bij toerisme te betrekken, zijn faciliteiten nodig. Er moet worden geïnvesteerd, de huizen moeten geschikt worden gemaakt als accommodatie en families getraind in het ontvangen van gasten. Op de vraag of volgens haar Community Based Tourism populairder gaat worden de komende jaren heeft Aura een duidelijk antwoord: “Dat ligt aan de toeristen. We hebben een goede en stabiele vraag nodig. Van daaruit kunnen wij er voor zorgen dat de kwaliteit van deze vorm van toerisme verder verbetert en kunnen we samen bouwen aan een duurzame toeristische sector.”

Plan jouw reis naar Nicaragua

Ben je op zoek naar een bijzondere Nicaragua rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, de reisexpert in Nicaragua. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ernesto.