Community Based Tourism Nicaragua

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Community Based Tourism Nicaragua

Het creëert werkgelegenheid, maakt inwoners welvarender en helpt het land te ontwikkelen. Maar iedereen die wel eens verre reizen maakt, ziet ook de keerzijde van toerisme. Het brengt schade toe aan natuur en milieu en zelfs de cultuur en lokale gemeenschappen kunnen de negatieve gevolgen ervan ervaren. Vanuit Better Places werken we er daarom hard aan om een bijdrage te leveren aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Hoe doe je dat op het gebied van reizen? Community Based Tourism biedt mogelijkheden.

Community Based Tourism Nicaragua

Een unieke reiservaring op een eerlijke manier

Niet de grote namen rijker maken, maar rechtstreeks investeren in een beter leven voor de lokale bevolking; daarmee kun je als reiziger verschil maken. Bij alle reizen van Better Places zit daarom een element van Community Based Tourism (CBT) verwerkt, waarbij je op bezoek gaat bij de lokale bevolking. CBT is een manier om de locals mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water en elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid en ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten kunnen hierbij een groot verschil maken. Ze geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter leven voor de locals, waar ze bovendien direct de vruchten van plukken. Tijdens mijn reis door Nicaragua ging ik opzoek naar de impact van Community Based Tourism op de lokale bevolking én de reiziger.

Community Based Tourism Nicaragua

Stad versus platteland

Het toerisme in Nicaragua is de afgelopen jaren in een stroomversnelling terecht gekomen en lovend wordt het land ‘het nieuwe Costa Rica’ genoemd. Aan de Pacifische kust en in populaire gebieden als Granada, León en Ometepe is Nicaragua goed ontwikkeld. De mensen die hier wonen hebben over het algemeen een comfortabel bestaan en faciliteiten voor gezondheidszorg en onderwijs zijn relatief goed geregeld. Daarbuiten, op het platteland, is de situatie onvergelijkbaar. Hier werken volledige families dag in dag uit keihard op het land om te overleven en gaat slechts een fractie van de kinderen naar de middelbare school, waardoor er weinig toekomstperspectief is. Het zijn deze families die de extra inkomsten het hardst nodig hebben, maar die als laatste iets zullen merken van de financiële voordelen van toerisme.

De laatste jaren wordt dan ook door steeds meer partijen ingezien dat het toerisme rechtstreeks naar hun erf moet komen. Tegelijkertijd stijgt onder toeristen de vraag naar unieke reiservaringen waarbij de lokale bevolking centraal staat. Een perfecte match die ervoor zorgt dat je als reiziger het land op haar puurst kunt ervaren, terwijl de lokale families direct hun inkomen zien stijgen.

Community Based Tourism Nicaragua

Op bezoek bij de koffieboeren

Een van de grootste landbouwgebieden in Nicaragua is gelegen in het noorden. Als onderdeel van de Cacaoreis in Nicaragua breng ik een bezoek aan een homestay in de community La Corona; een kleine gemeenschap van boeren waar enkele families de deuren van hun huis hebben geopend voor toeristen. Na een prachtige hike door de bergen, langs watervallen en plantages, wandel ik samen met mijn gids rond lunchtijd het erf op van Finca de Guayaba, waar ik met open armen word ontvangen door de familie Mendéz. Na een rondleiding over de boerderij word ik naar de kamer gebracht waar ik een nacht zal doorbrengen. Een homestay roept al snel associaties op van spartaanse overnachtingen en slapen in de huiskamer, maar mijn accommodatie doet niet onder voor een goed verzorgd guesthouse. Het is tijd voor de lunch, want op de veranda wacht een tafel vol heerlijke lokale gerechten op me. Aan de tafel naast mij zit een groepje backpackers te eten; zij bezoeken de boerderij als onderdeel van een dagtrip naar de koffieplantages. Waarom ze voor deze trip hebben gekozen? “Het is maar een klein stukje buiten de populaire reisroute en hier ervaar je tenminste nog het echte leven van de locals. Een fijne afwisseling met de plekken waar eigenlijk alles in het teken staat van toerisme.”

Community Based Tourism Nicaragua

Homestay als laatste redmiddel

Na de lunch schuift de 26-jarige Aura, de oudste van in totaal zes zussen, bij me aan tafel aan om een praatje te maken. Van oorsprong bestond de boerderij van de familie Mendéz voornamelijk uit koffieplantages. Een risicovol gewas, want het kan slechts één keer per jaar geoogst worden. In 2010 werd de plantage getroffen door een ernstige ziekte die de oogst compleet verwoestte. Aura: “Op dat moment realiseerden we ons dat we naar alternatieven moesten gaan kijken. We hadden inkomen nodig voor eten, onderhoud aan de boerderij en onze studies. Naast het uitbreiden van onze gewassen besloten we daarom om ons huis open te stellen voor toeristen en ze accommodatie op onze boerderij aan te bieden.”

Community Based Tourism Nicaragua

Uitwisseling van culturen

Sindsdien zijn de twee kamers die aan hun boerderij grenzen vaak volgeboekt en komen er ook regelmatig groepen voor een dagtoer. “Toeristen vinden het geweldig om te zien hoe we op het platteland leven en ze genieten van de rust en ruimte die hier is.” Voor de familie is het inmiddels een bijna dagelijkse bezigheid geworden om toeristen te ontvangen. Met name de zussen beleven er alle plezier aan om gasten te vertellen over het plattelandsleven en ze de cultuur te laten ervaren. Ik word door Carla, de jongste van het gezin, meegenomen naar de keuken om het lokale drankje Pinolillo te maken. Terwijl we cacaobonen malen en maïs roosteren, wisselen we verhalen uit over hoe onze levens eruitzien en lachen we om alle cultuurverschillen en gewoontes. Daar, te midden van de dagelijkse drukte en rondscharrelende kippen in de keuken van deze gastvrije familie, bedenk ik me dat dit verreweg de meest authentieke en leerzame ervaring is die ik heb meegemaakt sinds ik ben aangekomen in Nicaragua.
Terwijl de familie er alles aan doet om de gasten te laten delen in hun cultuur en gewoontes, werkt het net zo goed de andere kant op. Aura: “Een toerist is voor ons als een extra familielid. We vinden het leuk om meer te weten te komen over hun land, cultuur en hun eetgewoonten. We willen dat ze zich bij ons thuis voelen.”

Bouwen aan duurzaam toerisme

Met een diploma in landbouwontwikkeling en een baan als coördinator van landelijk toerisme in haar community, vormt Aura een gepassioneerde ambassadeur voor Community Based Tourism. Ze vertelt me over het belang ervan voor de boeren families in Nicaragua: “Het helpt ons enorm om onze levenstandaard te verhogen en te werken aan een betere kwaliteit van toerisme. Tegelijkertijd geeft het ons de stimulans en de financiële middelen om nog beter voor het milieu te zorgen en ons bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken”.

Community Based Tourism Nicaragua

De toekomst van Community Based Tourism Nicaragua? Het ‘off the beaten track’ toerisme in trek, reizigers zoeken authenticiteit, dus daar liggen mogelijkheden. Maar om meer gemeenschappen en families door het hele land succesvol bij toerisme te betrekken, zijn faciliteiten nodig. Er moet worden geïnvesteerd, de huizen moeten geschikt worden gemaakt als accommodatie en families getraind in het ontvangen van gasten. Op de vraag of volgens haar Community Based Tourism populairder gaat worden de komende jaren heeft Aura een duidelijk antwoord: “Dat ligt aan de toeristen. We hebben een goede en stabiele vraag nodig. Van daaruit kunnen wij er voor zorgen dat de kwaliteit van deze vorm van toerisme verder verbetert en kunnen we samen bouwen aan een duurzame toeristische sector.”

Je eigen Nicaragua rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis en wil je bijdragen aan Community Based Tourism Nicaragua? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, de reisexpert in Nicaragua, die je graag voorziet van reisadvies Nicaragua. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ernesto.

Reisexperts Ernesto en María wonen in Nicaragua en helpen je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Nicaragua. Geef Ernesto en María je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!