Community Based Tourism Peru

De leukste manier om Peru te leren kennen: met de lokale bevolking!
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Community based tourism in Peru

Wil je een land goed leren kennen, dan is contact met de locals onmisbaar. Community based tourism in Peru wordt steeds belangrijker en ook in veel andere landen wordt deze manier van reizen steeds populairder. Daarom organiseren wij in Peru reizen waarbij je slaapt bij lokale mensen thuis en kennismaakt met hun dagelijkse leven. Een mooie ervaring voor reizigers, maar ook voor de lokale gemeenschappen zelf. Guido, de lokale reisspecialist van Better Places in Peru, werkt met succes samen met families op zeventig bestemmingen. 

Community Based Tourism in Peru

Economie en werkgelegenheid

Toerisme biedt bestemmingen volop kansen als het gaat om economie en werkgelegenheid, maar het kan ook een bedreiging zijn voor natuur en cultuur. Daarom is het van belang dat toerisme op een duurzame manier ontwikkeld wordt. Onderdeel daarvan is community based tourism, waarbij lokale gemeenschappen zelf homestays en ervaringen voor reizigers opzetten. Reisspecialist Guido maakte in 2002 voor het eerst kennis met deze vorm van toerisme en was meteen verkocht. “Als 21-jarige vertrok ik op stage naar Peru, om voor een non-profitorganisatie te werken”, zegt Guido. “Het was mijn taak om twee gemeenschappen te leren hoe toerisme werkt. Ik vond het prachtig dat zij zo de kans kregen om zo meer inkomen te verdienen, wat ze vaak in onderwijs voor hun kinderen staken.”​

Community Based Tourism in Peru

Leren van locals

Guido besloot in 2009 zijn eigen bedrijf te starten in Huaraz in Peru, dat zich richt op gemeenschapstoerisme. Inmiddels biedt hij op zeventig locaties homestays aan. Reizigers logeren hier bij gastvrije families, die hen onderdeel laten zijn van hun dagelijkse leven. Reizigers maken zo kennis met de manier van leven en werken van ‘gewone’ mensen. Guido: “Voor reizigers is dit geweldig, omdat ze even deel uitmaken van het gewone leven in Peru. Onze reizigers gebruiken achteraf vaak het woord ‘hart’: ze hebben de families in hun hart gesloten, ze denken echt met liefde terug aan de mensen en het verblijf. Het is bijzonder hoeveel ze in korte tijd leren van mensen die ze van tevoren niet kenden.”

Homestays zijn een goede inkomstenbron voor de lokale bevolking, ook in Peru. Vaak profiteert de hele gemeenschap. Zoals bij deze homestay in homestay in Coporaque

Community based tourism in Peru

Eye-opener voor locals

Voor de locals zelf is community based tourism in Peru een uitstekende alternatieve inkomstenbron. Het geeft hen de kans om een beter bestaan op te bouwen. “Maar er zijn meer voordelen dan alleen economische”, zegt Guido. “Voor lokale kinderen is deze vorm van toerisme bijvoorbeeld een eye-opener. Ze praten met toeristen en horen hun mening over allerlei dingen. Hun zelfbeeld verandert daardoor. De meisjes zien bijvoorbeeld dat ook vrouwen kunnen doorleren en dat ze hetzelfde kunnen bereiken als mannen. Een tweede positief gevolg is de hygiëne. De gastfamilies denken goed na over gezondheid, voeding en het schoonhouden van hun huis. Eerst omdat dat moet voor de gasten, maar ze doen het nu ook voor zichzelf. Toen ik hiermee begon, wasten de mensen zich soms alleen op maandag. Nu zien ze er veel verzorgder en gezonder uit.”

Community based tourism in Peru

Minder afval, meer inheemse flora

De lokale families zijn zich ook bewuster van hun omgeving. Ze planten bijvoorbeeld inheemse plantensoorten in hun tuin en dorp. “Vroeger plantten ze gewoon een eucalyptusboom, omdat die lekker snel groeide”, zegt Guido. “Ook al hoort zo’n boom helemaal niet thuis in dat gebied. Nu kiezen ze voor authentiek, omdat bezoekers daar graag kennis mee willen maken. Bovendien hebben ze door dat de inheemse bomen voor veel meer biodiversiteit zorgen. De mensen voelen zich verantwoordelijker voor moeder aarde. Ze houden hun omgeving beter schoon en ruimen afval op. Ook iets wat ze eerst vooral deden voor de toeristen, maar wat nu vanuit echte trots een gewoonte is geworden.”

Met de locals

Behoud van cultuur

Voor het behoud van cultuur en tradities is community based tourism van grote waarde. Denk aan het dragen van traditionele kleding en het behouden van de lokale taal. “Toeristen vinden dat prachtig”, zegt Guido. “Dat maakt de lokale mensen extra trots op hun eigen cultuur. Deze manier van reizen heeft in alle opzichten een grote impact op het land van bestemming.”

Ben je geïnteresseerd in een reis waarbij de lokale bevolking van Peru echt leert kennen? Kijk eens naar onze ‘Peru, the local way’ voorbeeldreis.

Jouw reis vol community based tourism in Peru

Wij zijn heel benieuwd naar jouw leukste ervaringen met community based tourism in Peru. Heb je leuke ervaringen? Of ken je bijzondere projecten? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl. Wil je meer weten over  Peru? Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Peru reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Peru of de beste reistijd Peru.

Meer tips over community based tourism in Peru

Wil inspiratie opdoen over Peru en weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van Peru. Op All Day Every Daisy vertelt reisblogger Daisy nog veel meer mooie verhalen over het bijzondere land Peru!

Reisexperts Guido en Agnes hebben jaren in Peru gewoond. Zij helpen je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Guido en Agnes je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!