Economie en werkgelegenheid

Toerisme biedt bestemmingen volop kansen als het gaat om economie en werkgelegenheid, maar het kan ook een bedreiging zijn voor natuur en cultuur. Daarom is het van belang dat toerisme op een duurzame manier ontwikkeld wordt. Onderdeel daarvan is community based tourism, waarbij lokale gemeenschappen zelf homestays en ervaringen voor reizigers opzetten. Reisspecialist Guido maakte in 2002 voor het eerst kennis met deze vorm van toerisme en was meteen verkocht. “Als 21-jarige vertrok ik op stage naar Peru, om voor een non-profitorganisatie te werken”, zegt Guido. “Het was mijn taak om twee gemeenschappen te leren hoe toerisme werkt. Ik vond het prachtig dat zij de kans kregen om op deze manier meer inkomen te verdienen, wat ze vaak in onderwijs voor hun kinderen staken.”​

Leren van locals

Guido besloot in 2009 zijn eigen bedrijf te starten in Huaraz in Peru, dat zich richt op gemeenschapstoerisme. Inmiddels biedt hij op zeventig locaties homestays aan. Reizigers logeren hier bij gastvrije families, die hen onderdeel laten zijn van hun dagelijkse leven. Reizigers maken zo kennis met de manier van leven en werken van ‘gewone’ mensen. Guido: “Voor reizigers is dit geweldig, omdat ze even deel uitmaken van het gewone leven in Peru. Onze reizigers gebruiken achteraf vaak het woord ‘hart’: ze hebben de families in hun hart gesloten, ze denken echt met liefde terug aan de mensen en het verblijf. Het is bijzonder hoeveel ze in korte tijd leren van mensen die ze van tevoren niet kenden.”

Door te kiezen voor community based tourism draag je direct bij aan het inkomen van de lokale bewoners. Dat is één manier om een positieve impact te hebben met je rondreis. Wij brengen de positieve en negatieve effecten van onze reizen in Peru in kaart, zodat we precies weten wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. Laat je inspireren!

Eye-opener voor locals

Voor de locals zelf is community based tourism in Peru een uitstekende alternatieve inkomstenbron. Het geeft hen de kans om een beter bestaan op te bouwen. “Maar er zijn meer voordelen dan alleen economische”, zegt Guido. “Voor lokale kinderen is deze vorm van toerisme bijvoorbeeld een eye-opener. Ze praten met toeristen en horen hun mening over allerlei dingen. Hun zelfbeeld verandert daardoor. De meisjes zien bijvoorbeeld dat ook vrouwen kunnen doorleren en dat ze hetzelfde kunnen bereiken als mannen. Een tweede positief gevolg is de hygiëne. De gastfamilies denken goed na over gezondheid, voeding en het schoonhouden van hun huis. Eerst omdat dat moet voor de gasten, maar ze doen het nu ook voor zichzelf. Toen ik hiermee begon, wasten de mensen zich soms alleen op maandag. Nu zien ze er veel verzorgder en gezonder uit.”

Minder afval, meer inheemse flora

De lokale families zijn zich ook bewuster van hun omgeving. Ze planten bijvoorbeeld inheemse plantensoorten in hun tuin en dorp. “Vroeger plantten ze gewoon een eucalyptusboom, omdat die lekker snel groeide”, zegt Guido. “Ook al hoort zo’n boom helemaal niet thuis in dat gebied. Nu kiezen ze voor authentiek, omdat bezoekers daar graag kennis mee willen maken. Bovendien hebben ze door dat de inheemse bomen voor veel meer biodiversiteit zorgen. De mensen voelen zich verantwoordelijker voor moeder aarde. Ze houden hun omgeving beter schoon en ruimen afval op. Ook iets wat ze eerst vooral deden voor de toeristen, maar wat nu vanuit echte trots een gewoonte is geworden.”

Homestays zijn een goede inkomstenbron voor de lokale bevolking, ook in Peru. Vaak profiteert de hele gemeenschap. Zoals bij deze homestay in Coporaque.

Behoud van cultuur

Voor het behoud van cultuur en tradities is community based tourism van grote waarde. Denk aan het dragen van traditionele kleding en het behouden van de lokale taal. “Toeristen vinden dat prachtig”, zegt Guido. “Dat maakt de lokale mensen extra trots op hun eigen cultuur. Deze manier van reizen heeft in alle opzichten een grote impact op het land van bestemming.”

Ben je geïnteresseerd in een reis waarbij de lokale bevolking ontmoet en zo Peru echt leert kennen? Kijk eens naar onze ‘Peru, the local way’ voorbeeldreis.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Meer tips over community based tourism in Peru

Wil inspiratie opdoen over Peru en weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van Peru. Op All Day Every Daisy vertelt reisblogger Daisy nog veel meer mooie verhalen over het bijzondere land Peru!