Community Based Tourism

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken? Het is in ieder geval het soort verantwoord reizen waar wij blij van worden.

Community Based Tourism

Op steeds meer plaatsen in de wereld worden Community Based projecten opgestart. Via onze man of vrouw ter plaatse kun je kennismaken met deze initiatieven. Gewoon door tijdens je reis een bezoek in te plannen. Een of meer overnachtingen bij een lokale familie, waarbij je eventjes onderdeel worden van hun dagelijkse werkzaamheden, zoals rijst plukken. Waarbij je, in plaats van een restaurantje op te zoeken, verrassend mee-eet met een lokale koffieboer. Veel van onze reizigers noemen dit soort ontmoetingen en ‘homestays’, achteraf hét hoogtepunt van hun vakantie. Wij proberen het waar mogelijk voor je te regelen.

Positieve effecten

Kleinschalig Community Based toerisme zorgt voor meer positieve effecten. Door de groeiende interesse van reizigers worden traditionele waarden en cultuur herontdekt. Zijn jongeren op zoek naar werk minder snel geneigd hun dorp te verlaten voor de grote stad. En ontstaan er kansen voor vrouwen om een eigen inkomen te verwerven en hun positie in de gemeenschap te versterken. Zo draag je als bewuste reiziger een steentje bij.

CBT-i Thailand

CBT-i Thailand ondersteunt lokale gemeenschappen bij het opzetten van toerisme programma’s. Zij doen dit bijvoorbeeld met training, marketing en productontwikkeling. De gemeenschap bepaalt zelf hoe ze het toerisme wil inrichten en wat ze ermee wil bereiken. Toerisme is vaak een nevenactiviteit naast de dagelijkse werkzaamheden in de visserij of landbouw. Lees meer over onze Thailand reizen.

Peru homestay Colca Canyon

Een homestay is de ideale manier om de lokale bevolking te ontmoeten. De vijf families in Coporaque hebben een training gehad om toeristen te ontvangen en doen dat vol liefde en gastvrijheid. Je verblijft in prachtige huisje met een binnentuintje. De families koken heerlijke lokale maaltijden en de service is prima: goede bedden en een warme douche. Voor veel van onze reizigers waren de gastfamilies van Coporaque een hoogtepunt van hun reis.

Peru Koffieroute

Tijdens de koffieroute verblijf je bij verschillende lokale boeren. Samen met hun maak je een wandeling over de plantage en geven ze uitleg over de verschillende producten die ze verbouwen. Daarnaast doorloop je het gehele proces van de koffieboon tot het kopje koffie. Zo krijg je een goed beeld hoe deze boeren hun geld verdienen. Maar ook doordat onze reizigers bij deze mensen verblijven ontvangen zij extra inkomsten. De accommodaties hebben privé kamers met een eigen badkamer. De boeren zijn blij om je te ontvangen en zullen een lekkere maaltijd voor je klaar maken.

Mekong Discovery Trail – Cambodja

De tempels van Angkor Wat zijn prachtig maar Cambodja biedt veel meer. Bijvoorbeeld de Mekong Discovery Trail. Deze werd ontwikkeld via Community Based Tourism. De trail biedt een alternatieve inkomstenbron aan de lokale bevolking, die nog voornamelijk leeft van landbouw en visserij. Het project richt zich verder op het beschermen van de natuur en de bijna uitgestorven Mekong dolfijn. Bekijk deze reis. 

community based tourism

Nabji Trail – Bhutan

In het midden van Bhutan ligt het Black Mountains National park. In dit subtropische berggebied leven de Monpa’s, de oudste bevolkingsgroep van Bhutan. Hier is een meerdaagse wandeltocht uitgezet om de lokale bevolking aan extra inkomsten te helpen. De bevolking uit de dorpjes is bij de uitvoering van de wandeltocht betrokken en de inkomsten komen direct bij hen terecht. Bekijk deze Bhutan reis.

Open Afrika – Zuid-Afrika

De organisatie Open Afrika ontwerpt samen met de lokale bevolking toerisme programma’s in nog onbekende gebieden van Zuid-Afrika . Dit biedt toeristen een bijzonder reiservaring en zorgt tegelijkertijd voor lokale werkgelegenheid. Bekijk deze reis

CCBEN – Cambodja

Het Cambodia Community-Based Ecotoerisme Netwerk (CCBEN) is een netwerk van organisaties en bedrijven die samenwerken met lokale gemeenschappen. Het doel van CCBEN is het bevorderen van community based toerisme om zo natuurlijke en culturele hulpbronnen en het milieu te beschermen en het welzijn van lokale bevolking te verhogen. Bekijk deze reizen

Peru

SNV en community based tourism

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV heeft al diverse community based tourism projecten ondersteund. Zij speelden een rol bij het opzetten van de Mekong Discovery trail in Cambodja, bij het tot stand komen van de Nabji trail in Bhutan en zijn ook nog steeds betrokken bij de Great Himalaya Trail in Nepal.

Reisblogs

Yvonne van der Pol en Judith van de Kamp schreven leuke blogs over het feit dat we als westerse bezoekers in ontwikkelingslanden, veel vaker dan we durven toegeven, vinden dat we het beter weten.  Wat denken we beter te weten, en waarom dan? Waarom hebben sommige westerlingen een sterke verbeterdrang, en anderen niet?

Nóg meer reisinspiratie?

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!