Ecuador Fair & Groen

 

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Ecuador werken wij samen met reisexpert René, hij is werkzaam bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Hij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

Duurzaam reizen Ecuador

René, reisspecialist in Ecuador

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met René, die al jaren in Ecuador woont. Hij kent Ecuador door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis.

Tips voor duurzaam reizen in Ecuador

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen brengt ook risico’s met zich mee voor natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen. Duurzaam toerisme draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen, op de juiste manier omgaan met dieren, zo min mogelijk milieuvervuiling, kleinschaligheid, werkgelegenheid voor locals. Ga je naar Ecuador? René, lokale reisexpert in Ecuador, geeft zijn tips voor duurzaam reizen in Ecuador.

Sustainable Development Goals

René geeft zijn tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

the-global-goals

Duurzaam reizen Ecuador

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Ecuador

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Leer het boerenleven in Puerto Quito kennen

Een homestay is een mooie kans om het gewone leven in een land te leren kennen en tegelijk de lokale gemeenschappen te steunen. In Puerto Quito kun je een paar dagen doorbrengen bij lokale boeren, op een traditionele finca. Je leert alles over het leven van de boeren, je leert hoe je van cacao chocolade maakt en je kunt prachtige wandelingen maken in de omgeving. Je mag natuurlijk ook helpen op de boerderij, bij het planten en enten van bomen en bij het oogsten van fruit. Meteen een mooie gelegenheid om de verschillende tropische vruchten te proeven, zoals papaya, ananas en sinaasappel.

Duurzaam reizen Ecuador

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de rondreizen in Ecuador worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Wij maken gebruik van kleinschalige hotels waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De meeste accommodaties zijn gebouwd van natuurlijke materialen volgens lokale architectuur en staan midden in de natuur. Het eten is overheerlijk en komt uit de omgeving. Ecuador heeft een groot aantal prachtig gelegen hotels die ook nog eens duurzaam werken.

Guesthouse Inti Sisa

Overnacht in Guamote in het guesthouse Inti Sisa. Dit guesthouse is onderdeel van de Inti Sisa stichting die zich richt op educatieve ondersteuning aan kansarme bewoners uit de omgeving. Hierbij gaat het vooral om jonge meisjes en vrouwen. De stichting geeft computerles, naailes en muziekles.

Lodge Itamandi

Verblijf middenin in de Amazone plaats Tena in Lodge Itamandi. Deze ecolodge is alleen te bereiken per boot. Het is gebouwd met respect voor natuur en bevolking. Vanuit de lodge kun je een bezoek brengen aan een van de stammen uit omgeving.

Duurzaam reizen Ecuador

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Ecuador duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Ecuador laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen.

Leer chocolade maken op een boerderij

Fincas Tropicales is een project bestaande uit diverse boerderijen in en rondom Puerto Quito, een dorp zo’n 140 kilometer vanaf Quito. De vallei is een hotspot voor vogels; ongeveer 300 soorten kun je er vinden. Tijdens deze bouwsteen Ecuador maak je kennis met het boerenleven en leer je meer over de lokale bomen, bloemen, planten, vruchten en vogels. Je kunt watervallen bezoeken, verschillende vruchten proeven en leren hoe je je eigen chocolade kunt maken.

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

 

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Ecuador die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts.

Verken de Galapagos-eilanden met een eco-boot

Een cruise langs de Galapagos-eilanden is één van de mooiste trips ter wereld. Elk eiland is een nieuwe wereld vol unieke dieren die totaal niet bang voor je zijn. Maar doordat de Galapagos-eilanden steeds meer bezocht worden, worden de flora en fauna ernstig bedreigd. Het is daarom heel belangrijk om de eilanden op een verantwoorde manier te bezoeken. Een aanrader is de zesdaagse cruise met de Galapagos Galaxy Eco Catamaran. De catamaran is ecologisch verantwoord gebouwd en de invloed op het milieu wordt zoveel mogelijk beperkt. Zo is het brandstofverbruik lager, is de verlichting energiebesparend en worden lokaal geteelde producten geserveerd. Verder krijgt het personeel elke drie maanden training in natuurbehoud op de eilanden.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse, maakt Better Places afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

Travelife

Al onze partners hebben de Travelife training gevolgd en zullen in 2017 het partnerniveau behalen. Travelife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.

Better Places en Dopper

Neem een hervulbare waterfles mee op reis, dat scheelt een hoop in de aankoop van plastic flesjes. Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Lees meer

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Meer duurzame reistips Ecuador

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Ecuador, aarzel dan niet om contact op te nemen met René. Tevens kun je bij hem terecht met al je vragen over duurzaam reizen in Ecuador.

Duurzaam reizen Ecuador

Vraag een reisvoorstel aan voor een individuele reis Ecuador

Better Places brengt je direct in contact met René, reisexpert ter plaatse. René kan je adviseren bij het samenstellen van je individuele reis Ecuador. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij René, je Ecuador specialist die er al jaren woont.

Rondreizen Ecuador

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je rondreis Ecuador? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Ecuador.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!