Georgië Fair & Groen

 

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Georgië werken wij samen met reisexpert Mari, zij woont in Georgië en werkt bij een lokale reisorganisatie. Zij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

China duurzaam reizen

Mari, reisspecialist in Georgië

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Mari, reisexpert ter plaatse. Zij kent Georgië door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een reisorganisatie in Georgië. Makkelijk, voordelig én met alle insider tips.

Tips voor duurzaam reizen

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen.
Duurzaam toerisme draait om:

  • werkgelegenheid voor locals
  • het behoud van cultuur en natuur
  • om respect voor de lokale culturen
  • op de juiste manier omgaan met dieren
  • zo min mogelijk milieuvervuiling
  • kleinschaligheid

Duurzame reistips Georgie

  • Maak geen kampvuur in beschermde gebieden die daar niet voor zijn bedoeld.
  • Laat je afval niet achter. Bewaar het of ruim het op als dat lukt.
  • Probeer lokale producten en respecteer de lokale gebruiken.
  • Vraag altijd toestemming als je een foto met iemand wil nemen. Georgiërs zijn vriendelijke mensen maar kunnen erg verlegen zijn.

Ga je naar Georgië? Mari, onze lokale reisexpert in Georgië, geeft haar tips voor duurzaam reizen Georgië.

the-global-goals

Sustainable Development Goals

Leena geeft haar tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

China duurzaam reizen

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Georgië

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Doel 6  – Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de reizen wij aanbieden in Georgië worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden de meeste accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Bijzondere overnachtingen in Georgië

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden, door te kiezen voor kleinschalige, mooi gelegen lodges die op een duurzame manier werken. Wij zien graag dat onze reizigers kiezen voor kleinschalige, gerund door lokale gemeenschappen, hotels of B&B’s.

Tijdens je reis in Georgië kun je verblijven in kleine hotels en guesthouses in verschillende regio’s. De gastvrijheid van de bevolking, het heerlijke eten en het observeren van hun levensstijl, is een goede manier om meer over het land en de cultuur te leren. Een van die guesthouses ligt in Vardzia, vlakbij de oever van de rivier Mtkvari. Hier kun je tijd door brengen in Valodia Zazadze’s Cottages and Farm. Geniet van de traditionele Georgische gastvrijheid, het eten en de lokale wijn. Vier generaties van de familie zijn betrokken bij het beheer van de boerderij. De eigenaren bereiden de maaltijden met verse en natuurlijke producten uit de tuin. Ook hebben ze hun eigen koeien, varkens en konijnen rondlopen op de boerderij. Daarnaast kun je zien hoe het traditionele Georgische brood wordt gemaakt en proeven van de lokale Meskhuri wijn uit de wijnkelder.

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Georgië – duurzame excursies

Tijdens het reizen in Georgië kun je altijd in contact komen met de lokale bevolking, reizen naar afgelegen locaties en genieten van de schoonheid van het Kaukasus-gebergte. Het Borjomi-Kharagauli National Park is één van de hoogst beschermde gebieden binnen Georgië. Het staat bekend om de diversiteit van geografische en ecologische zones landschappen, historische monumenten en rijke flora en fauna. Binnen het National Park zijn verschillende hiking routes uitgestippeld voor één of meer dagen, zowel voor ervaren als beginnende wandelaars. Ook heeft het Borjomi-Kharagauli National Park een bezoargeit herintroductieproject sinds 2006, omdat deze geit met uitsterven werd bedreigd.

Georgië staat ook bekend om zijn wijnbouw traditie. Tijdens een rondreis kun je reizen naar wijnproducerende regio’s en een bezoek brengen aan lokale wijnkelders. De meeste boeren hebben hun eigen wijngaarden en gisten wijn in Qvevri, volgens de traditionele Georgische methode doorgegeven van generatie op generatie. Sommigen hebben ook hun eigen kleine gebottelde wijn productie, zoals lago Bitarishvili wijnmakerij, niet ver van Mtskheta gelegen, in het dorp Chardakhi.

Duurzaam reizen Georgie – Lokale initiatieven

Onze lokale partner in Georgië ondersteunt verschillende lokale families die zorgen voor huisgemaakte gerechten voor reizigers. Een van deze families is de Manana Akhmetelashivili familie In Sighnaghi. De gastvrouw koopt producten in de lokale markten en bereidt smakelijke Georgische traditionele gerechten met de hulp van andere familieleden. Daarnaast heeft ze een kleine en zeer comfortabele guesthouse.

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Dopper en het beperken van plastic afval

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Hiermee willen wij de hoeveelheid plastic afval verminderen. In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Mexico die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

China duurzaam reizen

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Meer duurzame reistips Georgië

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Georgië, aarzel dan niet om contact op te nemen met Mari. Tevens kun je bij haar terecht met al je vragen over Georgië duurzaam reizen.

duurzaam reizen georgie

 

Geef Mari je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.
Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan hier de reisideeën.

Maak kennis met Mari, de reisprofessionals die in Georgië woont. Zij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Lees hoe je samen met haar je rondreis kunt samenstellen. Helemaal zoals je zelf wilt.

Lees meer

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!