Madagaskar Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Madagaskar werken wij samen met reisexpert Frank, hij woont al jarenlang in Madagaskar en is de eigenaar van een kleinschalige lokale reisorganisatie. Hij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten, een belangrijk aspect van  duurzaam reizen Madagaskar.

Frank, reisspecialist in Madagaskar

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Frank, reisexpert ter plaatse. Hij kent Madagaskar door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een reisorganisatie in Madagaskar. Makkelijk, voordelig én met alle insider tips.

Tips voor duurzaam reizen Madagaskar

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen.
Duurzaam toerisme draait om:

  • werkgelegenheid voor locals
  • het behoud van cultuur en natuur
  • om respect voor de lokale culturen
  • op de juiste manier omgaan met dieren
  • zo min mogelijk milieuvervuiling
  • kleinschaligheid

Ga je naar Madagaskar? Frank, onze lokale reisexpert in Madagaskar, geeft zijn tips voor duurzaam reizen Madagaskar.

Sustainable Development Goals

Sustainable Development Goals

Frank geeft zijn tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Madagaskar

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken?

Duurzaam reizen Madagaskar – Goede doelen

Wij vinden het als organisatie belangrijk om een steentje bij te dragen in de vorm van opleiding. Wij trainen diverse jongeren om in de toekomst werkzaam te kunnen zijn in het toerisme. Wij doneren ook ieder jaar geld aan een hulpproject. Dit jaar hebben wij gekozen voor het project Madatrek. Madatrek houdt zich bezig met de educatie van kinderen.

Koop lokale producten en deel niks uit aan kinderen

Door het kopen van lokale producten en het betalen van een eerlijke prijs komt er zoveel mogelijk ten goede aan de lokale bevolking. Om bedelen niet in de hand te werken raden we aan geen snoep, schoolspullen of iets anders rechtstreeks aan kinderen uit te delen. Wil je iets bijdragen doe dit dan via een lokaal project of aan een school.

Doel 6  – Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de trips wij aanbieden worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden de meeste accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Bijzondere overnachtingen in Madagaskar

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden, door te kiezen voor kleinschalige, mooi gelegen lodges die op een duurzame manier werken. In Madagaskar heb je volop keuze.

Résidence Madalief

Het Résidence Madalief in Antsirabe is een mooie plek om te overnachten en heeft een uniek karakter. Dit guesthouse maakt namelijk deel uit van een stichting die zich inzet voor alleenstaande moeders in Madagaskar.

Tsaranoro Vallei

Leuke overnachtingsplekken in de Tsaranoro Vallei zijn de Tsarasoa Lodge of Camp Catta. Beide accommodaties houden zich actief bezig met het herbebossen van de vallei. Bovendien ondersteunen ze lokale initiatieven als scholen en een gezondheidskliniek.

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Madagaskar duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Madagaskar laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen. Wij steunen meerdere lokale projecten en initiatieven en wij vinden het erg leuk als reizigers deze initiatieven ook kunnen bezoeken. Zo zien reizigers hoeveel impact en welke voordelen zo’n initiatief heeft.

Antaimoro Papier Atelier

Éen initiatief in Ambalavao is het traditionele Antaimoro Papier Atelier. Een groep vrouwen uit het plaatsje maken met behulp van een oude techniek de mooiste papierproducten. Op deze manier ontvangen heel wat gezinnen een inkomen.

Te gast in Madagaskar

Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de lokale gebruiken van het land kent. Besef dat je als gast in een land verblijft waar vaak andere omgangsvormen en kledingvoorschriften gelden. Beleefdheid is belangrijk, ouderen worden bijvoorbeeld met U aangesproken. Nog een tip; trek je schoenen uit als je bij mensen thuis komt!

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Dopper en het beperken van plastic afval

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Hiermee willen wij de hoeveelheid plastic afval verminderen. In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.
Helaas kun je in Madagaskar geen water uit de kraan drinken.  Je kunt de Dopper vullen vanuit grote flessen water.  Daarnaast kun je op sommige plekken je waterfles bijvullen vanuit een grote hervulbare waterfles.  Als laatste optie kun je water koken en zodra het is afgekoeld kun je het gebruiken om je waterfles te vullen.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Madagaskar die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts.

Natuurbehoud in Madagaskar

De flora en fauna zijn een grote aantrekkingskracht in Madagaskar. Ongeveer 80% van alle planten en dieren komt alleen op Madagaskar voor. Helaas staat de natuur onder grote druk. Steeds meer diersoorten zijn met uitsterven bedreigd, en ontbossing is een enorm groot probleem waardoor ook bijzondere boomsoorten dreigen te verdwijnen. Wij willen op diverse manieren bijdragen aan het behoud van de unieke natuur van Madagaskar.

Duurzaam reizen Madagaskar – microreservaat Parc d’Anja

Een bezoek aan het microreservaat Parc d’Anja is een aanrader. Dit reservaat werd door bewustwording en inkomstenverschaffing gered van ontbossing. Er leven nog enkele kolonies ringstaartmaki’s  in de omgeving.

Trektocht Andringitra Gebergte

In het Andringitra Gebergte kun je een één- of meerdaagse trektocht maken. Tijdens de trektocht zullen gidsen en dragers uit de vallei je begeleiden. Als reiziger draag je direct bij aan het levensonderhoud van deze dragers, aangezien dit vaak de enige vorm van inkomsten is. Alle gidsen koken op kooktoestellen en gascilinders, zo hoeven zij geen houtskool te gebruiken om voor hun reizigers een lekkere maaltijd te bereiden.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, dan kun je het beter niet kopen. Je kunt navraag doen, maar de kans bestaat dat je geen goed/duidelijk antwoord krijgt. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan. Het is verleidelijk om een aapje of kaaiman vast te houden voor de foto als mooi aandenken. Maar voor lokale bevolking is dit een reden om dieren te vangen of in gevangenschap te houden. Laat dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving, zodat ze geen stress ondervinden. Wilde dieren zitten soms in kooien als huisdier, als kijk-object of ter verkoop. Geef hier GEEN aandacht aan en koop de dieren ook niet vrij. Interesse stimuleert dit verschijnsel, en dat willen we juiste niet.  Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

 

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

 

Meer tips voor duurzaam reizen Madagaskar

Meer tips voor duurzaam reizen Madagaskar lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Madagaskar, aarzel dan niet om contact op te nemen met Frank. Tevens kun je bij hem terecht met al je vragen over duurzaam reizen in Madagaskar.

duurzaam reizen Madagaskar

 

Geef Frank je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.
Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan hier de reisideeën.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!