Suriname Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Suriname werken wij samen met reisexpert Lizet, zij is de eigenaar van een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.

Lizet, reisspecialist in Suriname

”Ik vind de persoonlijke contacten met klanten heel leuk. Samen bedenken wat de beste route en de leukste activiteiten zijn, kijken wat bij de klant past en adviseren over de mooiste plekken, dat vind ik heerlijk.”

Tips voor duurzaam reizen Suriname

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen. Lizet geeft je graag een aantal tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.

Sustainable Development Goals

the-global-goals

Community Based Tourism

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht.

Koop lokale producten en deel niks uit

Door het kopen van lokale producten en het betalen van een eerlijke prijs komt er zoveel mogelijk ten goede aan de lokale bevolking. Om bedelen niet in de hand te werken raden we aan geen snoep, schoolspullen of iets anders rechtstreeks aan kinderen uit te delen.

JA Foundation

De organisatie waar Lizet werkt steunt de JA Foundation. Deze stichting ondersteunt projecten ten behoeve van kansarme (wees)kinderen in Suriname. Van elke reis die je bij ons boekt gaat  € 2,50 naar de JA Foundation. Alle gelden komen terecht bij de projecten waar ze voor bedoeld zijn.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Lokale gidsen

Tijdens de trips wij aanbieden naar het binnenland van Suriname (zoals naar de marroncultuur of de inheemse cultuur) worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten.

Danpaati River Lodge

Deze lodge maakt deel uit van de stichting Bonama die zich inzet om de lokale bevolking te betrekken bij het toerisme. Zo zijn de meeste werknemers afkomstig uit de omgeving en serveert de lodge alleen lokale producten.

Bergendal Eco & Cultural River resort

Dit ecoresort heeft een sterke band met de lokale gemeenschap, de medewerkers komen allemaal uit het dorp waarin de lodge ligt. Zo profiteert de gemeenschap direct van het toerisme.

Sugar trail

Maak de suikertocht langs de suikerplantages in Suriname. Tijdens de slavernij waren er honderden suikerplantages, tegenwoordig wordt in Paramaribo de suiker geproduceerd voor rum. Deze tour neemt je mee in de geschiedenis van de Surinaamse suiker.

 

 

Fietstocht langs plantages

De historie van Suriname is een niet te missen aspect in een reis naar Suriname. Door de geschiedenis te leren kennen, zul je het land en de mensen beter begrijpen. In de hoogtijdagen waren er honderden plantages in Suriname, een groot deel hiervan lag in het district Commewijne.

 

 

De Surinaamse keuken

De inwoners van Paramaribo sluiten de dag graag af aan de Waterkant.  Hier kun je genieten van de Creoolse keuken, met gerechten zoals pindasoep, gebakken banaan (baka bana) en pom, een populaire ovenschotel. Vind je het leuk om de gerechten die je in Paramaribo proeft thuis klaar te maken voor familie en vrienden? Na een kookles maak jij de beste saoto soep en kip masala!  

Reduceren van CO2 uitstoot

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer

Compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer

Paramaribo per fiets

De fiets is een ideaal vervoersmiddel om de omgeving van Paramaribo te ontdekken. Een leuke bestemming waarvoor je niet ver hoeft te fietsen is Peperpot Nature Park, een voormalige cacao- en koffieplantage. De natuurroute die door het gebied Peperpot loopt is een echte aanrader.

 

Schildpaddentour

Samen met een lokale gids ga je op zoek naar zeeschildpadden. Je bekijkt van dichtbij hoe schildpadden aan land komen, hun eieren leggen en weer terugkeren naar zee. Om de schildpadden niet te storen, zal de gids je uitleggen hoe je op verantwoorde manier kan deelnemen aan deze natuurervaring.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

 

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan. Het is verleidelijk om een aapje of kaaiman vast te houden voor de foto als mooi aandenken. Maar voor lokale bevolking is dit een reden om dieren te vangen of in gevangenschap te houden. Geef hier GEEN aandacht aan en koop de dieren ook niet vrij. Lees meer

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

 

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Travelife gecertificeerd

Onze partner in Suriname is Travelife gecertificeerd. Om in aanmerking te komen voor een Travelife certificaat, moet een reisorganisatie voldoen aan criteria die betrekking hebben op intern beleid, management, productassortiment, partners en consumentenvoorlichting.

Meer duurzame reistips Suriname

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Suriname, aarzel dan niet om contact op te nemen met Lizet. Tevens kun je bij haar terecht met al je vragen over duurzaam reizen Suriname.

Vraag een reisvoorstel aan

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Lizet, de reisexpert die al jaren in Suriname woont. Vraag een reisvoorstel aan, of stuur Lizet een mailtje via lizet@betterplaces.nl.

Rondreizen Suriname

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je rondreis door Suriname? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Suriname.