Duurzaam reizen tips

Duurzaam reizen tips – Wat kun je doen?

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Hieronder volgen de belangrijkste duurzaam reizen tips om je op weg te helpen.

 • Zorg dat je geld zoveel mogelijk terecht komt bij de lokale bevolking
 • Neem de trein in plaats van een binnenlandse vlucht
 • Kies voor een rechtstreekse vlucht
 • Neem een hervulbare waterfles mee op reis
 • Maak je een verre reis, ga dan zo lang mogelijk

Ontmoet de lokale bevolking

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten, zoals drukte en vervuiling, maar ook de lusten (werkgelegenheid) bij hen terecht. Lees meer

Logeren bij gastvrije families

Kies voor hotelletjes die in handen zijn van de lokale bevolking, en kies waar mogelijk voor een hotel met een keurmerk of eco-label. Zijn ze dan ook nog gebouwd volgens lokale architectuur en met duurzame materialen, dan klopt het helemaal.

duurzaam reizen tips

Neem de trein 

Tijdens je reis kun je ervoor kiezen niet of nauwelijks gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Niet alleen beter voor het milieu maar je ziet ook meer van het land en reist in een rustiger tempo. Je mijdt de stressvolle plekken die luchthavens nu eenmaal zijn en voorkomt eindeloos rondhangen bij vertraging.

Boek een directe vlucht

Het klinkt zo aantrekkelijk: geld besparen door een vlucht met één of meerdere tussenstops te boeken. Maar geld is niet altijd het belangrijkste. Een directe vlucht boeken met een nieuwer vliegtuig kost je soms wat meer, maar je zorgt wel voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot van je reis. Er zijn nog meer redenen om een directe vlucht te boeken en die zetten we hier voor je op een rij.

duurzaam reizen tips
Plasticvrij op reis

Plasticvrij op reis

Waar je ook naartoe gaat, één ding is zeker: je gaat op reis om te genieten van al het moois dat de bestemming van jouw keuze te bieden heeft. Dan vind je het vast net zo belangrijk als wij dat de natuur op die prachtige plekken beschermd wordt tegen plastic afval?

Maak je een verre reis, ga dan zo lang mogelijk

Het is beter om eens in de zoveel tijd een lange vliegreis te maken, dan meerdere keren een korte vliegvakantie.

Better Places gaat ervoor zorgen dat onze reizigers vanaf 2020 geen wegwerp plastic flessen meer hoeven te gebruiken tijdens onze reizen.

Compenseer je CO2 uitstoot

Bij Better Places reis je CO2 -neutraal. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken.  Lees meer

Reduceer je CO2 uitstoot

Bij een verre vakantie zorgt de vliegreis naar de bestemming voor zo’n 80% van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt. Lees meer

Meer duurzaam reizen tips

Duurzaam reizen tips – Plastic afval beperken

 • Neem een hervulbare waterfles mee op reis, dat scheelt een hoop in de aankoop van plastic flesjes.
 • Neem een LifeStraw Go mee op reis. Deze waterfles heeft een filter dat de bacteriën in het water doodt, je kunt de fles dus gewoon vullen met kraanwater.
 • Gebruik een stevige linnen tas voor je boodschappen in plaats van plastic.
 • Laat de gratis flesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel.
 • Laat rietjes liggen. Bestel je een lekker koel drankje op een terras? Laat het rietje, dat vaak nog in de verpakking wordt geserveerd, liggen en drink gewoon uit het glas.
 • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Die mini shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes op je hotelkamer zien er zo mooi uit, maar zijn ook allemaal voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik tijdens jouw overnachting regelrecht de prullenbak ingaat. Open daarom alleen wat je echt wilt gebruiken en laat de rest staan.
 • Download de Plastic Footprint app. Hiermee kan je plastic-uitdagingen aangaan, meer over het probleem te weten komen en inspirerende initiatieven steunen.

Duurzaam reizen – Energie en water besparen

 • Vergeet niet het licht, de televisie, de verwarming en de airco uit te doen als je de hotelkamer verlaat . Het gaat niet altijd vanzelf, soms moet je even zoeken naar al die knopjes…achter je bed, onder de kast maar ze zijn er wel…
 • In veel van de landen is water schaars. Douche liever niet te lang en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
  Sinds we een keer tijdens het poetsen uitkeken op een niet al te schone sloot waar een man voor zijn hut zijn ochtendritueel deed, vinden we kort douchen en poetsen in een schone badkamer met schoon water al een hele luxe.
 • Vaak wordt er in hotels gevraagd om je handdoeken op te hangen, zodat ze niet elke dag vervangen hoeven worden. Goedkoper voor het hotel inderdaad, maar uiteindelijk beter voor het milieu, en voor jou als reiziger. Doen dus.

Flora en fauna beschermen

 • Loop of fiets waar het kan op uitgezette routes. Op de paden is je invloed op de natuur klein. Voordeel is je trapt ook nergens onverwacht in.
 • Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.
 • Maak sigaretten extra goed uit. Brand begint vaak heel klein en blijft een groot gevaar in droge en warme gebieden.
 • Raak koraal niet aan en breek het niet af wanneer je aan het snorkelen of duiken bent. Dat is nog niet zo makkelijk als je denkt, maar het lukt wel als je voorzichtig bent met vastpakken en kijkt waar je je zwemvlies voeten zet.
 • Wilde dieren zijn onvoorspelbaar. Houd afstand, volg niet wat van je wegrent/zwemt/vliegt en, het ligt voor de hand, voer ze niet.
 • Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.
 • Probeer streekproducten die in het seizoen zijn; niet alleen beter voor de natuur, maar inderdaad, het smaakt ook beter.

Duurzaam reizen tips – When in Rome, do as the Romans..

 • Uiteraard respecteer je de lokale cultuur & tradities. Soms vraagt dat aangepaste kleding. Met bedekte schouders en benen kom je al een heel eind. Een lange broek, shirt met lange mouw en lichte sjaal in je bagage en je bent klaar.
 • Als je de bevolking wilt fotograferen vraag je dat natuurlijk. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Ok, het lukt niet altijd, daarom lees je hier meer tips over fotograferen op reis.
 • Deel geen pennen, ballonnen, speelgoed of snoepjes uit, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie. Lees meer
 • Het lokaal kopen van souvenirs, eten en drinken in lokale bars en restaurants en excursies doen met lokale gidsen, zorgt ervoor dat de lokale bevolking profiteert van jouw verblijf. Die MacDonalds dus toch maar overslaan.
 • Leer 25 woordjes van de lokale taal. Je zult zien wat voor verschil dat maakt. Ben je fanatiek, leer er nog 25 bij en je hebt echt gelijk contact. Een collega leerde een Thais slaapliedje uit zijn hoofd. En populair dat ie werd…

Duurzaam reizen tips in beeld

Plasticvrij op reis

Tip voor duurzaam reizen in Cuba

Tips voor duurzaam reizen in India

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!