De positieve effecten van reizen

Duurzaam toerisme – de positieve aspecten van reizen

Reizen met het vliegtuig en het massatoerisme in het algemeen zijn een enorme aanslag op het milieu en kunnen soms negatieve gevolgen hebben voor een hele gemeenschap. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daar bewust van en ondernemen ook steeds meer mensen actie als het aankomt op het compenseren van de CO2-uitstoot van hun vlucht en het reduceren van plastic afval ter plekke. Met al het stof dat in de reiswereld is opgewaaid over dit onderwerp zou je haast vergeten dat er ook veel positieve effecten van reizen zijn. Wij vroegen ervaren wereldreiziger Yvonne van der Laan naar haar ervaringen. Reizen en fotograferen zijn haar passie en sinds 2001 reist zij samen met Peter naar bijzondere bestemmingen. De laatste jaren gaan ook hun twee dochters mee op reis. Nieuwsgierigheid naar andere culturen is de belangrijkste reden van hun reizen. Hun bestemmingen liggen vaak net buiten de gebaande paden en zijn soms wat avontuurlijk voor gezinnen. 

duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme – Meer begrip voor andere culturen

Door te reizen verandert je kijk op het leven voortdurend. Het leven van de ander, maar ook dat van jezelf. Reis daarbij zo lokaal mogelijk, in lokaal vervoer en slaap bij de mensen thuis, dan ervaar je de andere cultuur maximaal en krijg je een beter beeld van verschillen, maar juist ook overeenkomsten. Een echte eye-opener van beide kanten. Ook kom je tot nieuwe ideeën door met je gastheer of -vrouw te praten en kan je soms iets bijdragen aan het leven van de ander, bijvoorbeeld door te vertellen wat toeristen leuk vinden om te zien of doen.

Meer welvaart en kansen voor de lokale bevolking

Daar waar toeristen komen ontstaat vanzelf meer welvaart. Wegen worden aangelegd, gezondheidszorg wordt verbeterd en er ontstaat werkgelegenheid. Toeristen brengen betere leefomstandigheden en geld voor ontwikkeling op plekken waar de bevolking nog altijd té weinig heeft. Mooi om te zien is dat jongeren geregeld terug trekken naar het platteland, als er daar werkgelegenheid ontstaat door het toerisme. De welvaart nemen zij dan als vanzelf mee. Probeer altijd te kiezen voor een zo kleinschalig mogelijke accommodatie of activiteit. Zo zijn de negatieve effecten het kleinst en profiteert de lokale bevolking, die ’t het meest nodig heeft, maximaal van jouw komst en creëer je dus de meeste positieve effecten van reizen.

duurzaam toerisme

Positieve effecten van reizen: tradities en lokale cultuur blijven bewaard

Traditionele dansen en museumdorpjes waar je als toerist de lokale klederdracht kan zien, of de gerechten kan proeven die in een streek van oudsher gegeten worden, dragen allemaal bij aan het bewaren van de cultuur van de bevolking. Daar waar de jeugd liever een spijkerbroek gaat dragen is het dan toch ineens weer zinvol om zich te verdiepen in de tradities van hun voorouders.

Meer natuurbehoud vanwege de inkomsten die het oplevert

Op plekken waar de natuur een grote aantrekkingskracht heeft op toeristen zal de lokale bevolking graag een stapje harder lopen om dat stuk natuur ook te behouden, als dit geld oplevert. Het inzicht hoe dat op een zo verantwoorde manier kan heeft soms wel enige begeleiding nodig. Ook hier is het zaak het toerisme zo kleinschalig mogelijk te houden, zodat de impact die de komst van al die mensen zo klein mogelijk is. Als dit met verstand gebeurt kunnen planten en dieren enorm mee profiteren van de opkomst van het toerisme.

Duurzaam toerisme – Je eigen geluk

Een verre reis naar een land waar alles nog in ontwikkeling is en niets vanzelfsprekend lijkt, leert je om te waarderen wat je allemaal hebt. Daardoor leer je ook om minder te verspillen, doordat je ziet dat een ander slechts een fractie heeft van wat je zelf hebt en daar volstrekt gelukkig mee kan zijn. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar je zal bovendien na de reis je eigen leven weer een stuk meer waarderen. Sowieso schijnen mensen die reizen vaak gelukkiger te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen meer genot halen uit het plannen van een reis dan uit het kopen van spullen. Bovendien kan reizen je carrière ten goede komen, omdat dit leidt tot een open mind en betere communicatie skills.

duurzaam toerisme

Maar denk voor je gaat vliegen wel hier eerst over na

Met enige verbazing hoor ik mensen vertellen dat ze naar Berlijn vliegen, of Parijs en ik vraag me dan direct af.. waarom?! In de tijd dat je naar en weer van de luchthaven rijdt, veel wacht, en kort vliegt ben je met de trein óók al lang en breed ter plekke. Schoner, minstens net zo snel en uitgerust bovendien, want het enige dat je hoeft te doen is de landschappen die langs glijden in je op te nemen.

Ook bij de citytrip naar Kaapstad die kennissen maakten moest ik echt even navragen of ik het goed verstaan had. Je vliegt vrijwillig 12 uur naar de andere kant van de wereld, om 5 dagen een stad te ontdekken? Hoe graag ik ook reis, die laat ik toch echt graag even voorbij gaan. Net zoals de 5 dagen Curacao of het lange weekend New York. Ga liever wat minder vaak en maak dan een langere reis van een week of 4, als je jezelf die luxe kan permitteren. Zo zie je meer van je bestemming, reduceer je je aantal vlieguren en beperk je de schade aanzienlijk.

Kies voor een directe vlucht

Een directe vlucht boeken met een nieuwer vliegtuig kost je soms wat meer, maar je zorgt wel voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot van je reis. Er zijn nog meer redenen om een directe vlucht te boeken.

Dichtbij huis is nog genoeg te ontdekken

Maar ook binnen Europa stappen steeds meer mensen in het vliegtuig, ook als het gaat om relatief korte vakanties of zelfs weekendjes weg. Wat levert zo’n weekendje Valencia of Barcelona je op aan effectieve tijd ter plekke en is dat de extra hoeveelheid CO2 waard? Aan een weekend in eigen land, of vlak over de grens bij de buren houd je veel meer tijd op je bestemming over. De kans is groot dat er nog heel wat plekken zijn waar je nog nooit geweest bent en waar je genoeg te ontdekken hebt. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan Cochem, op net iets meer dan 2 uurtjes van huis, waar het romantische centrum, de kabelbaan en de schitterende Reichsburg perfect zijn om een heerlijk weekend in te luiden en er in de omgeving gave wandelingen en fietstochten gemaakt kunnen worden. Bij onze zuiderburen is Leuven een aanrader en in Noord-Frankrijk ligt het gave Colmar, net iets verder weg.

effecten van reizen

Duurzaam toerisme: jij kan het grootste verschil maken

Of je er dus voor kiest om de lokale bevolking beter te leren kennen in een afgelegen dorp in Azië, of je horizon verbreedt op een paar uurtjes van huis: als je reist met verstand en je inleeft in het gebied waar je verblijft, kan de impact zo klein mogelijk en vooral positief blijven. En vergeet vooral niet om je kinderen hetzelfde te leren. Zo zorg je dat de positieve effecten van reizen de negatieve effecten van reizen overtreffen.

Meer van Yvonne

Dit blog is geschreven door Yvonne van der Laan. Yvonne heeft met haar gezin al heel wat reizen gemaakt. Een zo positief mogelijke bijdrage leveren aan de bestemming die ze bezoekt is erg belangrijk voor Yvonne. Lees hier meer over de reizen van Yvonne.

Je eigen rondreis op maat

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis op maat? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. En goed om te weten: Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Niet alleen het landarrangement wat je bij Better Places boekt, maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!