PLASTICVRIJ REIZEN IN JORDANIË - PRAKTISCHE TIPS

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Eco reizen in Jordanie

In de meeste landen buiten Europa is het water uit de kraan niet drinkbaar, zo ook in Jordanië. Het ligt dan wellicht voor de hand om drinkwater te kopen in plastic flessen. Maar zeker in warme landen loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt al snel op. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Jordanie omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. Hierdoor vind je verspreid in het land enorme bergen afval. Bovendien bestaat de top 3 van plastic afval wat in zee terecht komt uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Dit blog geeft je tips om eco te reizen in Jordanie, en het gebruik van plastic te verminderen.

Eco Reizen Jordanie – Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Jessica van Corners of the World ging op reis naar Jordanië en ging de uitdaging aan.  Jessica vertelt over haar ervaringen en reistips Jordanie:

Eco reizen Jordanië: neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Jordanië is een van de droogste landen ter wereld. Het land bestaat grotendeels uit woestijn en kampt met ernstig watertekort. Bovendien kunnen de temperaturen hoog oplopen in dit Midden-Oosterse land, met name in de zomermaanden. In zo’n klimaat is het extra belangrijk om voldoende water te drinken, zeker 3 liter per dag. Dat zijn 6 halve liter flessen per dag! Ik reisde zo’n 3 weken door Jordanië en ik wilde mijn plasticverbruik zo veel mogelijk beperken. Ik zocht daarom naar manieren om duurzaam met water om te gaan in een land waar water zo schaars is. Daarom nam ik een herbruikbare waterfles mee op reis en zag ik dat eco reizen in Jordanie heel goed mogelijk is.

eco reizen Jordanie

Eco reizen Jordanie – Je waterfles bijvullen bij watertaps in hotels

In steeds meer accommodaties in Jordanië staan watertaps. Zo kun je – gratis of tegen betaling – je fles bijvullen. “Mensen in Jordanië weten niet goed hoe ze om moeten gaan met plastic en ander afval. Met name langs de wegen zie je veel zwerfafval. Maar de situatie is al een stuk beter dan tien jaar geleden, dus dat is een goed teken. Er zijn steeds meer hotels die gebruik maken van watercontainers, waardoor gasten gemakkelijk hun waterfles kunnen vullen.”, vertelt Elena, de reisspecialist van Jordanië. Jordanië heeft prachtige uitzichten, maar soms worden die uitzichten verpest door een berg zwerfafval. Met name in het noorden, rondom de hoofdstad Amman, gooien mensen achteloos alles op straat. De gezamenlijke gedachte: het verdwijnt ongetwijfeld wel weer een keer en ik heb er geen last meer van.

eco reizen Jordanie

Eco reizen Jordanie – Ecolodges

Feynan Ecolodge in het Dana Natuurreservaat is een goed voorbeeld van een accommodatie die afval minimaliseert en op een duurzame manier met water omgaat. Er zijn watercontainers aanwezig en er worden herbruikbare waterflessen verkocht. Het water in het hotel en op de kamers wordt bovendien gekoeld in flessen gemaakt van klei: een natuurlijke manier om water langdurig koel te houden. Tot slot wordt de lokale bevolking zo veel mogelijk onderwezen in duurzame manieren om met afval en plastic om te gaan. Want ook de jongere generatie moet meer betrokken worden als het gaat om duurzaamheid. Zo wordt het reizen op eco verantwoorde manier in Jordanie je erg makkelijk gemaakt!

eco reizen Jordanie

Manieren om water te zuiveren in Jordanië

Niet overal is het mogelijk om je herbruikbare waterfles bij te vullen via een watertap. Wanneer ik bijvoorbeeld in een bedoeïenkamp in Wadi Rum ben is er nergens een plek te bekennen waar ik mijn waterflessen op een duurzame manier kan vullen. Ik besluit om de grootste plastic fles te kopen, om vervolgens mijn herbruikbare waterfles meerdere keren te vullen via die fles.

Het kraanwater in Jordanië is jammer genoeg niet drinkbaar. Althans, niet direct uit de kraan. Maar er zijn zeker manieren om het kraanwater in Jordanië te kunnen drinken. Veel accommodaties hebben een waterkoker. Zo kun je het kraanwater koken en de bacteriën doden, het even af laten koelen en vervolgens in de waterfles gieten.

De eindstand aan het einde van de reis van 3 weken door Jordanië: 3 plastic flessen van anderhalve liter en 1 flesje van een halve liter dat ik cadeau kreeg van iemand. Best netjes, toch? Eco reizen in Jordanie is zo gedaan!

Zeker netjes vinden wij bij Better Places! Maar wil je volledig plastic vrij reizen, dan geven wij je hieronder nog een aantal tips:

Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

eco reizen Jordanie

Eco reizen Jordanie – Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

eco reizen Jordanie

Eco reizen Jordanie – Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

eco reizen Jordanie

Eco reizen Jordanie – Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je meer reistips Jordanie en welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water. Je wilt het eco reizen in Jordanie wel op een gezonde manier doen.

mongolie reistips

 

Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels of kampementen verschaffen bij wijze van service één of meer plastic flessen. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Vraag bij de receptie van het hotel waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer reistips over eco reizen in Jordanie

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

 

eco reizen Jordanie

Wat gebeurt er al in Jordanië?

Onze landenspecialist Elena doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen om zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun rondreis door Jordanië. Zo stimuleert zij de accommodaties waar we verblijven om mogelijkheden te verschaffen je herbruikbare fles bij te vullen en om geen plastic waterflessen meer neer te zetten in de kamers. Daarnaast stimuleert Elena de chauffeurs waar ze mee werkt om onderweg te stoppen op punten waar je je waterfles kunt bijvullen.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel deze reistips Jordanie dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #planetorplastic #refillmybottle en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw reistips Jordanie om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande reistips Jordanie is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Elena woont al jaren in Jordanië. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Jordanie reis. Geef Elena je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Jordanie rondreis
Ben je op zoek naar een bijzondere Jordanie rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elena, de reisexpert in Jordanie. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Elena.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

Geef je op en maak kans op gratis toegangskaarten voor twee personen voor de beurs!

Vul alle velden in om kans te maken op de vrijkaarten!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Amsterdam!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Utrecht!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Breda!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!