Vietnam, een land dat zich laatste jaren enorm heeft ontwikkeld als toeristische bestemming. Terecht, want Vietnam is veelzijdig! Karakteristieke steden, prachtige natuur, mooie stranden, heerlijk eten en vriendelijke bevolking. Veel toeristische plaatsen in Vietnam zijn de afgelopen jaren hard gegroeid. Populaire plaatsen als Sapa in het Noorden en Halong Bay zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, maar het wordt er steeds drukker. Een verrassend alternatief, of gewoon even wat anders is het Natuurreservaat Pu Luong. Een bergachtig gebied met oneindig veel rijstvelden en kleine dorpjes waar de bevolking nog op een traditionele manier leeft. In dit gebied is onlangs een nieuwe lodge geopend; Pu Luong Retreat. Het is een van de weinige accommodaties in het gebied en biedt reizigers de kans om Vietnam te beleven in een vredige en afgelegen omgeving. De lodge is op een bijzondere manier gebouwd en brengt interessante verhalen met zich mee.

Je eigen rondreis Vietnam op maat

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hang, onze reisexpert in Vietnam. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Vietnam reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Vietnam of de beste reistijd Vietnam.

ecolodge vietnam

Pu Luong Retreat – een ecolodge met een verhaal

Pu Luong Retreat ligt 180 km ten zuidwesten en op vier uur rijden van de hoofdstad, Hanoi. De lodge is gebouwd op een berg en is verdeeld in drie delen. Het bovenste deel bevat een groot traditioneel huis op palen dat dient als restaurant en lounge. Het tweede deel van de lodge is eveneens een traditioneel huis op palen en dient als groepsaccommodatie. De twee traditionele huizen op palen waren oorspronkelijk van de familie die op het land heeft gewoond. Het laatste deel bestaat uit 9 bungalows en een infinity pool met uitzicht over rijst velden en bergpassen.

De perfecte plek voor een ecolodge met een bijzondere gedachte

Thanh, de oprichter van de lodge, was lange tijd bezig om zijn droom te verwezenlijken en de perfecte plek voor de lodge te vinden. Uiteindelijk kwam hij terecht in Don Village in Pu Luong Nature Reserve. Volgens Thanh is Pu Luong Nature Reserve een “microcosmos” van het Noorden van Vietnam. Het bevat Sapa’s schitterende rijstvelden, Ha Giangs enorme bergpassen, Coa Bangs rivieren en watervallen en Mai Chau’s traditionele dorpjes en inwoners.

ecolodge vietnam

De oorspronkelijke staat behouden

Thanhs oog viel op een stuk land in Don Village. Er werden afspraken gemaakt over een nieuwe leefomgeving voor de familie en het aanbieden van werk aan familieleden en andere inwoners van Don Village. Daarnaast beloofde Thanh de originele staat van de omgeving en de natuur zoveel mogelijk te behouden en te beschermen. Eén van de familieleden is de 82-jarige Tram. Zij gaf aan dat niemand de oude jackfruit boom mocht aanraken en dat deze moest blijven staan. Deze boom staat nog steeds op dezelfde plek. Ook het kappen van andere bomen werd zoveel mogelijk vermeden. Wanneer er een boom in de weg stond, werd deze terug geplant op een andere plek.

Een natuurlijk zwembad

De lodge is gebouwd met hulp van de lokale inwoners van Don Village. Stenen uit de rivier zijn gebruikt voor het maken van een muur en paden en voor de bouw van de bungalows. Interessant is het ontstaan van de infinity pool. Op de plek waar het zwembad zich bevindt lag eerst de vis vijver. Het zwembad heeft dezelfde afmetingen als de vijver eerst had.
Het water in het zwembad is water dat via de rivier vanuit de bergen naar beneden stroomt. Via het zwembad stroomt het door naar de rijstvelden. Zo wordt er geen water verspilt en hoeven er geen chemicaliën worden gebruikt om het zwembad schoon te houden.

Ecolodge Vietnam

Viskooien als decoratie in de eco-lodge Vietnam

Viskooien waren de inspiratie voor de lampen in de lodge. Thanh zag een groep lokale mannen de viskooien gebruiken, wat hem op een idee bracht om deze te gebruiken als decoratie. De kooien worden gemaakt door een oude gehandicapte man. Deze man maakt al jarenlang viskooien, muziek instrumenten en verschillende dieren van riet. Ook alle tafels, stoelen, ligstoelen en schommels zijn gemaakt door een lokale inwoner. Deze man wordt ook wel de “Bamboo Master” genoemd, hij kan werkelijk alles maken van bamboe.

Werkgelegenheid voor de lokale bevolking

Het bijzondere aan Pu Luong Retreat is dat de lokale bevolking enorm betrokken is en profiteert van de aanwezigheid van de lodge. Lokale inwoners zijn niet alleen werkzaam in de lodge, maar begeleiden ook allerlei activiteiten, zoals kajakken, raften, wandelen en fietsen. Ook bevat het activiteiten programma een bezoek aan de lokale markt om zoveel mogelijk inwoners te laten profiteren van de lodge.

Ecolodge Vietnam

Reisexpert Hang is specialist in het organiseren van individuele Vietnam reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Vietnam. Geef Hang je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!