Hieronder volgt een beschrijving van enkele van de Ecuador excursies die je kunt toevoegen aan je rondreis Ecuador. Er zijn nog talloze andere mogelijkheden; neem contact op met landenspecialist René voor een volledig overzicht van Ecuador excursies.

Ecuador excursies

Quito – Cultural City tour – Ecuador excursies

Een lokale gids haalt jullie op bij het hotel. Je kunt zelf bepalen of je deze tour liever per privé transfer wilt doen, of dat je met de gids in één van de openbare bussen stapt om je eerste lokale ervaring mee te maken. De dag begint met een bezoek aan de Santa Clara markt, wat vroeger het sociale en economische centrum van Quito was. In Ecuador zul je verschillende soorten exotisch fruit ontdekken, die je thuis nog nooit hebt gezien. Je gids brengt je langs diverse fruitkraampjes, zodat je verschillende exotische fruitsoorten kunt proeven. Nadat je de kraampjes van medicinale planten, vlees, vis en lokale gerechten hebt bekeken gaan jullie naar het historisch centrum. De gids brengt jullie langs alle highlights van het oude centrum. Naast de mooie uitzichten vanaf de Basilica, geniet je onder ander van het levendige plein Plaza Grande met de paleis van de president en de aartsbisschop, van de gouden kerk La Compañia en van de kleine culturele winkels in de traditionele straat La Ronda. Na de middag kan de gids je optioneel nog naar de evenaar brengen om de verschillende musea te bekijken die je meer vertellen over de gemeenschappen in de Amazone, het proces van het maken van chocolade of het lezen van een zonnenklok.

Ecuador excursies

Otavalo dorpstour – Ecuador excursies

De markt van Otavalo is een van de grootste markten in Latijns-America en eenn van de highlights voor veel toeristen om een indruk van de indigena klederdrachten te krijgen. Terwijl de meeste toeristen vooral de markt zelf bezoeken biedt de Village tour een dieper inzicht in het leven en werk van de lokale communities. De stad en regio is in Ecuador bekend om de kwaliteit van de ambachten en voor het lokale talent voor commercie. Bij een tour door de dorpjes die om Otavalo heen liggen bezoek je verschillende communities en ambachtsbedrijven die je het werk laten zien dat achter de marktproducten zit. In elk dorpje laat een andere familie hun handwerken zien. Zo leer je hoe poncho’s en sjaals geweven worden, hoe hoeden van schapenwol worden gemaakt en hoe het riet van de San Pablo meer naar voetmatten verwerkt wordt. Ook kan je deze tour nog combineren met een bezoek van de Cuicocha laguna of je kunt een echte lokale shaman  (natuurgenezer) bezoeken.

 Ecuador excursies

Ecuador per trein: de Duivelsneus en andere prachtige tochten per trein

Aan het einde van de 19e eeuw begon de Ecuadoriaanse overheid met de bouw van de Ferrocarril Transandino (Trans-Andes-spoorlijn), die resulteerde in een spoorwegsysteem tussen Quito en Guayaquil. De treinverbinding  was van groot economisch belang, maar raakte desalniettemin steeds meer in verval. Tot voor kort was alleen het beroemde Duivelsneus traject nog berijdbaar. In 2008 verklaart het Nationaal Instituut voor Cultureel Erfgoed de Trans-Andean Railway een nationaal monument en vanaf dat moment zijn er verschillende treintrajecten hersteld. Tegenwoordig is de Trans-Andes-spoorlijn met al zijn verschillende routes een belangrijke toeristische attractie in Ecuador. Je rijdt in luxe wagons in koloniale stijl, soms per stoomlocomotief, soms per dieseltrein. Een aanrader is de Costa-Sierra rit, waar je van de kust naar de bergen rijdt of omgekeerd (deze gaat 1 x per 2 weken). Tijdens de rit zul je versteld zijn hoe snel de natuur verandert wanneer je hoger dan wel lager komt. Onderdeel van deze rit is het beroemdste Nariz del Diablo traject, ofwel de Duivelsneus. Op dit traject is het hoogteverschil wat overbrugd moest worden zo groot, dat het spoor zigzaggend is aangelegd, waarbij de trein een aantal keren voor- en achteruit moet. Wil je een meerdaagse treintocht maken, dan is de Tren Crucero wat voor je: een tocht van 4 dagen en 3 nachten, waarbij je het grootste deel per trein en sommige trajecten per bus aflegt. Je rijdt over de zogenaamde Avenida de los Volcanos, waarbij de (met helder weer) uitzicht hebt op verschillende vulkanen, zoals de Chimborazo, de Cotapaxi, de Tungurahua and Sangay. Neem contact op met René voor uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden!

Ecuador excursies

Guamote kookworkshop – Ecuador excursies

Guamote is een klein dorpje in de Andes, niet ver van Riobamba. Meer dan 90% van de bevolking bestaat uit ‘indigenas’. In Guamote komen niet veel toeristen. Een kookworkshop is een leuke manier om in contact te komen met de locals. De chefs van het hotel Inti Sisa, die allemaal uit Guamote komen leren je een aantal lekkere gerechten te maken. Zij spreken geen Engels, en Spaans is niet hun moedertaal, maar zij laten je het hele proces van hun perspectief zien. Rond Guamote wordt veel quinoa verbouwd en je leert verschillende manieren om deze populaire superfood te bereiden. Ook leer je hoe je empanadas maakt, Ecuadoriaanse deeghapjes met verschillende vullingen. De chef laat je stap voor stap zien hoe je de deegflapjes met kip, kaas of vlees vult. Aan het eind geniet je samen met de chefs van dit heerlijke lokale gerecht, en heb je vast en zeker een paar nieuwe woorden Spaans geleerd.

ecuador excursies

Ozogoche dagtour – Ecuador excursies

Samen met Inti Sisa, het guesthouse waar we in Guamote verblijven, kunnen we een mooie tocht voor je organiseren naar Ozogoche, een authentieke inheemse gemeenschap middenin het Andesgebergte. Ozogoche ligt 55 km van Guamote op 3400 meter hoogte. Het is een prachtige rit over slingerweggetjes door een geweldig páramo landschap. Onderweg zie je grote kuddes lama’s en alpaca’s. Aangekomen in Ozogoche, neemt een lokale gids je mee op een wandeling door het prachtige hooggebergte landschap. Ozogoche is omringd door 45 meren! De gids geeft uitleg over de lokale tradities, en legendes en mysteries rond de meren, zoals het merkwaardige fenomeen van de zelfmoordvogels die niemand ooit heeft kunnen verklaren. Elk jaar in september duiken honderden trekvogels diep het ijskoude water van de meren in en doden zichzelf. Dappere mensen kunnen zelfs een duik in een van de meren nemen. Na de wandeling bezoek je de lokale gemeenschap van Ozogoche en breng je een bezoek aan het schooltje. De kinderen zijn altijd blij ons te zien! De filosofie van Inti Sisa is: toerisme ten gunste van de lokale gemeenschappen. Inti Sisa is een aantal projecten op de school begonnen, samen met de kinderen en de leraren. Zo hebben ze de school geschilderd, een schoolreisje georganiseerd en zorgen ze voor dagelijkse gezonde schoollunches. Het bezoek wordt afgesloten met een traditionele forellunch. De beste forel van Ecuador! Laat in de middag rijd je terug naar Guamote, genietend van de schitterende berglandschappen.

 

Ecuador excursies

Quilotoa Trekking – Ecuador excursies

De Quilotoa Loop is een prachtige trek in de Andes, die je door authentieke dorpjes voert. De volledige Quilotoa Loop heeft een lengte van ongeveer 200 kilometer, maar slechts weinig mensen doen de volledige loop. Het mooiste deel gaat langs het bekende krater meer Quilotoa Lake. Je begint je trekking met een overnachting in een kleinschalig, authentiek hotel in Isinliví in de regio Cotopaxi. De volgende dag haalt je lokale Spaanstalige gids je op om met de trekking te beginnen. Je bagage wordt naar het eindpunt van vandaag gebracht, en er loopt ook een muildier of paard mee, zodat je ook je handbagage niet hoeft te dragen.Je loopt door een prachtig berglandschap en hebt adembenemende uitzichten op de besneeuwde Andes toppen. Je loopt afwisselend door kleine dorpjes en wijde berglandschappen. Je gids kent de regio en neemt je mee naar bijzondere uitzichtpunten. Je overnacht in het dorpje Chugchilan. ’s Avonds staat er een lokaal gerecht uit de Andes voor je klaar en warm je op bij de open haard. De volgende dag word je met de auto naar het Quilotoa meer gebracht dat oplicht als de zon schijnt. Een echte highlight in Ecuador. Daarna brengt de chauffeur je naar het dorpje Tigua, dat bekend staat om de kleurrijke schilderijen die hier gemaakt worden. De schilderstijl begon al eeuwen geleden toen de bewoners van dit dorp met kippenveren op schapenhuid schilderden. Vandaag is deze schilderstijl in grote delen van Ecuador terug te vinden in schalen, fotolijsten en andere producten. Je kunt hier ook overnachten in een lokale boerderij. Gasten mogen meehelpen met het maken van kaas of dulce de leche. Erg leuk om te doen!

NB. Je kunt ook een groter deel van de Quilotoa Loop lopen, vraag René naar de mogelijkheden.

Ecuador excursies cacao

Chocolade in Mindo – Ecuador excursies

Ecuador staat bekend om haar cacao; het land heeft de fijnste cacaobonen ter wereld. Het is ook bewezen dat hier de eerste cacaobonen werden gevonden. Ervaar de wereld van cacao en de verschillende smaken van chocolade. In het nevelwoud bij Mindo kun je een bezoek brengen aan een chocolade fabriek. Gedurende een uur zie je het proces van de cacaoproductie vanaf de cacaoboon tot de afgewerkte reep chocola. De fabriek heeft één van de fijnste biologische cacao’s van farms uit de omgeving. Tijdens je bezoek leer je over de geschiedenis van chocolade en neem je natuurlijk deel aan een proeverij van verschillende smaken van cacao.

Ecuador excursies

Bezoek Maquipucuna Reservaat – Ecuador excursies

De nevelwouden van Maquipucuna strekken zich uit over een hoogte van 900 meter tot bijna 2700 meter boven zeeniveau en liggen vlakbij Quito. De biodiversiteit bij Maquipucuna is vergelijkbaar met die van het Amazone-regenwoud en je vind hier dan ook een grote verscheidenheid aan vogels en orchideeën. Zo kun je hier de toekan barbet, het feloranje rotshaantje, de bergtoekan, en de quetzal spotten. Maquipucuna is bovendien het enige reservaat in Ecuador waar je de brilbeer kunt spotten! Je kunt vanuit Quito een dagexcursie maken naar Maquipucuna of overnachten in de Maquipucuna Lodge.

Bezoek Isla de la Plata en walvis spotten

Het eiland Isla de la Plata ligt 40 km voor de kust van Puerto Lopez. Het eiland wordt ook wel Galápgaos para los pobres, ofwel Galápagos voor de armen genoemd! Het eiland zit namelijk vol met vogels, en veel zijn, net als op de Galápagos eilanden, niet bang voor mensen. Alleen kost een bezoek aan Isla de la Plata maar een fractie van een bezoek aan de Galápagos eilanden. In de ochtend vertrek je met een kleine boot naar het eiland, en vaar je in ongeveer 2 uur naar Isla de la Plata.  Onder begeleiding van een lokale natuurgids maak je een wandeling over het eiland. Onderweg kun je een hoop vogelsoorten tegenkomen, waaronder een aantal beroemde soorten van de Galápagos. Zo zie je waarschijnlijk de blauwvoet en gemaskerde Jan van Gent, fregatvogels en kalkoengieren. Met wat geluk zie je ook de reusachtige albatros. Deze vogels hebben de grootste vleugelspanwijdte ter wereld! Sommige vogels vogels zitten midden op het pad en zijn dan ook van dichtbij te fotograferen. Dit gebeurt met name vaak bij Jan van Genten.

[caption id="attachment_213686" align="aligncenter" width="700"]ecuador excursies Silvano Quimiz[/caption]

Van mid juni tot en met begin oktober heb je tijdens de boottocht ook een goede kans op het zien van bultrugwalvissen. Het is een onvergetelijk gezicht om deze reusachtige dieren uit het water te zien komen! Desgewenst kun je er ook voor kiezen om alleen een boottocht te maken op zoek naar walvissen, zonder bezoek aan Isla de la Plata. Naast de crew, gaan op de boten die wij gebruiken voor het bezoek aan Isla de la Plata en de walvis safari ook vrijwilligers mee die onderzoek doen naar de walvissen. De informatie die zij verzamelen wordt gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen over de trajecten die de walvissen jaarlijks afleggen vanaf Brazilië via de Zuidpool naar het zuiden van Colombia.

Je eigen Ecuador rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis inclusief Ecuador excursies? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, de reisexpert in Ecuador. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.

Reisexpert René woont al jaren in Ecuador. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef René je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

beste reistijd ecuador

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!