Eten in China

Bizarre gerechten voor echte waaghalzen
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Bijzonder en vreemd eten in China

Als je ‘China’ en ‘eten’ in je zoekbalk invoert, dan vult Google de woorden aan met ‘baby’s’. Dat Chinezen er nogal vreemde eetgewoontes op nahouden, dat wisten we wel. Maar eten ze ook baby’s? Gelukkig is dat een broodje-aap verhaal (al lusten ze dát in sommige streken wel). Één ding is zeker: tijdens je rondreis door China zul je een paar bijzondere gerechten ontdekken. Wij bereiden je vast voor met eten in China waar je mond van openvalt.

Eten in China – Pekingeend

Het eerste gerecht waar je aan denkt bij traditioneel eten in China is zonder twijfel Pekingeend. Het wereldberoemde gerecht staat zelfs in Nederland op het menu bij de afhaalchinees. De allerlekkerste Pekingeend proef je natuurlijk in China. Volgens de Chinezen moet je daarvoor bij Quanjude zijn. Het restaurant serveert al sinds 1864 gebakken eend en heeft inmiddels zo’n 50 restaurants in het hele land geopend. Het gerecht is zo populair dat de Quanjude chefs elk jaar meer dan 2 miljoen eenden roosteren en serveren.

Gebakken meelwormen

De Chinezen bewijzen dat mensen alleseters zijn. Groente, fruit, vis, vlees en insecten: in China staat alles op het menu. Waar wij de kriebels krijgen van gebakken meelworm, vinden ze dat aan de andere kant van de wereld doodnormaal. De beestjes worden knapperig gebakken en zijn zacht van binnen. Maar de snack valt of staat met een goede marinade. Wil jij dat wel eens proberen? Op de avondmarkt in Beijing vind je ze tussen de gebakken schorpioen en gefrituurde krekels. Eet smakelijk!

Reisblogger Daisy durft het aan en proeft van de gebakken meelworm in China. Hier lees je over de meest bizarre dingen zij at op reis.

Duizendjarig ei eten in China

Duizend jaar is misschien een beetje overdreven, maar echt vers is het ei in elk geval niet. Deze culinaire uitdaging wordt gemaakt door een eendenei 100 dagen in een mengsel van zout en as te bewaren. Wat je dan krijgt is een doorzichtig bruin ei met een donkergroene dooier. De structuur is als een stevige geleipudding en de smaak zout en zwavelachtig. Het ziet er viezer uit dan het is. Volgens sommige kenners is een duizendjarig ei milder dan een stevige Franse kaas. In China eten ze het duizendjarig ei het liefst in stukjes bij de rijstepap.

eten in China

Balut

We zeiden eerder dat Chinezen geen baby’s eten. Maar wat blijkt? Dat geldt alleen voor mensenbaby’s. Want een gekookte eendenembryo gaat er prima in. Net als in Vietnam eten de Chinezen de ongeboren eendjes het liefst als snack in de late uurtjes met een ijskoud biertje erbij. Waar Balut ooit alleen een simpel tussendoortje was, is het nu zelfs haute-cuisine! Koks in de betere restaurants bakken de embryo mee in een omelet en serveren het als chique voorgerecht.

Ook in Vietnam zijn ze gek op balut. Gelukkig zijn er ook veel ‘normale’ gerechten in Vietnam die je echt eens moet proberen.

eten in China

Kippenpoten

Hmmm… lekker! Kippenpoten! Wacht nog even met juichen. Wij hebben het niet over goed gemarineerde vleugels van de barbecue. Met kippenpoten bedoelen we precies wat er staat: poten van kippen. De kleine klauwen worden op verrassend veel manieren bereid. Van een snelle snack in een zakje tot het middelpunt van het diner. Op de meeste plekken worden de poten gebakken in sojasaus met chili. Waarom ook niet? Als de kip toch geslacht wordt, kun je ‘m maar beter helemaal opeten. Dat bewijst het volgende gerecht in dit lijstje met vreemd eten in China.

eten in China

Hanenballen

Ja, dat lees je goed. Hanenballen zijn een ware delicatesse en eet je het liefst in een bouillon met rijst of noedels. Maar je kunt ze ook wokken, blancheren, bakken en frituren. Ongekookt zien de testikels eruit als witte bonen. Blijkbaar is de smaak vergelijkbaar met kippenlever. Wij hebben het dit gerecht overgeslagen. Maar misschien ben jij een grotere durfal? Gebakken hanenballen vind je vooral bij de kleine straatkarretjes in Hong Kong.

Onbekende en spannende gerechten ontdekken is één van de leukste dingen op reis. Daarom organiseren onze reisspecialisten ook culinaire rondreizen. Vraag China expert Leena naar de mogelijkheden.

eten in China

Vogelnestsoep

De Aziatische gierzwaluw bouwt zijn nest van speeksel. En daar betalen de Chinezen goud geld voor. Een kommetje soep met een klein stukje vogelnest kost als snel tussen de tweehonderd en duizend euro. De Chinezen geloven dat het vogelspuug geneeskrachtige waarden heeft. Zo zou je door het eten van een kom vogelnestsoep voor altijd jong blijven en zelfs kunnen genezen van kanker. Hoewel die claims nooit wetenschappelijk zijn bewezen, gaan de nestjes als warme broodjes over de toonbank.

Je eigen China rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis na het zien van dit bizarre eten in China? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Leena, de reisexpert die uit China komt en veel reistips kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Leena.

Meer inspiratie voor je China rondreis

Wil je meer lezen over China en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de leukste excursies in China  of over de prachtige Transmongolië Express. Reisblogger Yvon woont in China en deelt haar reizen en avonturen op haar blog.

Reisexpert Leena in China is gespecialiseerd in het organiseren van individuele China reizen. Ze helpt je graag bij het samenstellen van je ideale China rondreis. Geef Leena je wensen door en ze stuurt je een voorstel op maat. 

China reizen

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!