Eten Sri Lanka

Volg een kookworkshop tijdens je Sri Lanka reis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Daisy en Patrick deden tijdens hun reis door Sri Lanka een kookworkshop in Kandy en leerden veel over het eten Sri Lanka

Leer meer over het eten Sri Lanka tijdens een kookworkshop

Met een authentieke kookworkshop leer je de lekkerste, lokale curry’s maken, zodat je na je rondreis de geuren en smaken van Sri Lanka thuis opnieuw kunt beleven.

  • Ga samen naar de lokale markt
  • Leer traditionele curry’s bereiden
  • Maak kennis met de lokale bewoners

Rukshana en haar man Kolitha komen oorspronkelijk uit Colombo. Ze waren echte stadsmensen, tot ze bijna twintig jaar geleden hun leven omgooiden “We wilden in de natuur leven en meer contact hebben met de mensen. In de grote, anonieme stad is dat moeilijk.” Ze ruilden het stadsleven in voor een stuk grond in de bergen in het binnenland van Sri Lanka, bouwden hun eigen huis en geven nu kooklessen en schilderworkshops aan toeristen.

Eten Sri Lanka

Verse groente op de lokale markt

Rukshana ontmoet haar gasten bij de ingang van de Kandy Market. “Koken begint met het verzamelen van de ingrediënten. Ik probeer altijd zo vroeg mogelijk op de markt te zijn. Dan is alles nog vers.” Paprika, knoflook, ui en tomaat, de meeste groenten kennen we wel. Ze pakt een groene vrucht met stekelige schil. “Ken je breadfruit? Dat is een zachte vrucht die een beetje doet denken aan aubergine.” Rukshana vertelt graag over eten. 

Vanaf de Kandy Market is het ongeveer een half uur rijden naar het bergdorpje waar Rukshana en haar man nu wonen. Bij de opgang van de woning staat een ouder echtpaar vriendelijk lachend te wachten. Het zijn aunty en uncle. De buren. “Aunty is de beste kok die ik ken. Ik leer elke dag nog van haar. Zij helpt altijd graag mee met de kookworkshop.”

Geneeskrachtige specerijen

Op de tafel staat een dienblad met felgekleurde kruiden. Samen met haar gasten neemt ze de meest gebruikte Sri Lankaanse specerijen door. Voor wie het leuk vindt vertelt Rukshana alles over de geneeskrachtige werking van de kruiden en specerijen. “Wist je dat kurkuma een echte pijnstiller is en fenegriek goed werkt tegen een hoog cholesterol? Schrik niet van de hoeveelheid knoflook die er in de gerechten gaat. Dat vinden we niet alleen lekker, maar het is ook nog eens heel gezond. In Sri Lanka zeggen we: more garlic is less medical bills.

Eten Sri Lanka

Eten Sri Lanka – Wassen, snijden en raspen

Na een korte introductie wordt iedereen aan het werk gezet. De traditionele Sri Lankaase rice and curry bestaat uit meer dan één gerecht en groenten worden zelden door elkaar gebruikt. Er moet dus veel gewassen, gesneden en geraspt worden. Hier gebruiken ze geen pakjes en zakjes. Zelfs de kokosmelk komt vers uit een opengebroken kokosnoot. Intussen stookt aunty het vuur in de keuken op. “Veel Sri Lankanen hebben tegenwoordig een gasfornuis. Maar toch koken we liever op gedroogd hout. Dat is gewoon veel beter voor de smaak.”

Als de curry’s staan te pruttelen dekt Rukshana de tafel. Twee borden en twee keer bestek. “In Sri Lanka is het gebruikelijk dat de gasten eerst eten en wij de restjes daarna opeten.” Zelfs na flink aandringen weigert Rukshana aan te schuiven. “Dat is nou eenmaal traditie. Dat krijg je er echt niet zomaar uit.”

Eten Sri Lanka

De lokale bewoners ontmoeten

Na het eten is het tijd om de benen te strekken. Rukshana neemt haar gasten mee op een wandeling door het dorp. “Hier leeft men alsof de tijd heeft stilgestaan. De bewoners vinden het geweldig om toeristen te ontmoeten. Die komen hier doorgaans niet. Ze laten graag zien hoe ze leven. Sommige bewoners maken traditionele souvenirs voor hun buitenlandse gasten.”

Schilderworkshop

Naast de kookworkshop bieden Rukshana en haar man ook schilderworkshops aan. Kolitha is beroepskunstenaar en deelt zijn vaardigheden maar al te graag. Niet alleen toeristen kunnen de lessen volgen. Kolitha leert ook de kinderen uit de omgeving tekenen en schilderen. “We willen iets terug doen voor de bewoners. Op deze manier geven we kinderen de kans om zich op creatief vlak te ontwikkelen. Iets wat op de school amper gebeurt.”

Eten Sri Lanka

Leer meer over eten Sri Lanka

Je kunt op meer plaatsen in Sri Lanka een kookworkshop volgen. Karlijn volgde een workshop bij Thotupola Residence in Kandy.

Ook kun je in heel Sri Lanka eten bij gezinnen thuis. Hierbij kun je letterlijk een kijkje nemen in de keuken van “gewone mensen”. Door ResiRest hebben we een betrouwbaar netwerk van thuiskoks die je gastvrij ontvangen. Het eten wordt grotendeels bereid waar je bij staat, en je eet vaak met het hele gezin. Door de ongedwongen en huiselijke sfeer ontstaan de mooiste gesprekken. Gezellig en lekker, en je leert de echte Sri Lankaanse (eet)cultuur kennen. Vraag Lea naar de mogelijkheden voor tijdens jouw reis!

Je eigen rondreis Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Sri Lanka? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Reisexpert Lea in Sri Lanka is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Sri Lanka. Geef Lea je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!