De festivals in Ethiopië

Tijdens je reis door Ethiopië mag je deze festivals zeker niet missen Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

De bijzondere festivals van Ethiopië

Ethiopië is een uniek Oost-Afrikaans land. De Big Five vindt je er niet, maar het land biedt wel een prachtige mix van gevarieerde landschappen, culturele schatten en primitieve stammen. Een reis door dit land is al heel bijzonder, maar het wordt nog specialer als je één van de vele religieuze festivals in Ethiopië mee kunt pikken.

Het christelijke geloof is in Ethiopië heel belangrijk: 63% van de mensen is christelijk. De Ethiopisch-orthodoxe kerk bepaalt dan ook hoe het leven in de christelijke hooglanden eruit ziet. Festivals zijn daar een groot onderdeel van. De Ethiopiërs vieren volop feest: de naamfeesten van de belangrijkste heiligen worden gevierd, naast natuurlijk de grote Christelijke gebeurtenissen als kerst en Pasen. Tijdens deze religieuze festivals vinden urenlange missen plaats en in de straten trekken indrukwekkende processies voorbij.

Festivals Ethiopie

1. Festivals in Ethiopië – Timkat

Het belangrijkste festival in Ethiopië is Timkat, dat plaatsvindt vanaf 19 januari. Hierbij wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper in de rivier de Jordaan herdacht. De beste plaatsen om het festival bij te wonen zijn Lalibela, Gondar en Axum. De festivalgangers dragen tijdens processies een replica van de Ark des Verbonds uit de kerk. Dit gebeurt in het bijzijn van talloze in het wit geklede pelgrims uit het hele land. Priesters in prachtige gewaden en met gekleurde paraplu’s leiden de processie langs verschillende kerken en de optocht wordt steeds groter. Op een centrale plek bij het water eindigt de tocht en daar bidden en zingen de gelovigen de hele nacht door. Bij het opgaan van de zon zegenen priesters alle bezoekers en de Ark met heilig water, wat meestal uitloopt op een groot waterballet. Na afloop wordt de Ark des Verbonds teruggebracht naar de kerk.

Festivals Ethiopie

2. Het Meskel Festival

Ook een bijzonder festival is Meskel, één van de kleurrijkste christelijke festivals Ethiopië. Dit vindt plaats op 27 of 28 september. Tijdens meskel herdenken de festivalgangers de dag waarop Sint Helena het kruis van Jezus terugvond. Op de avond voor Meskel worden enorme vreugdevuren gesticht en kruizen worden versierd met madeliefjes, als symbool van het einde van het regenseizoen. Prachtig geklede priesters en hun volgelingen dansen rond de vuren. Heel bijzonder om mee te maken.

Wil je graag een rondreis maken door Ethiopië en een ben je benieuwd of je ook een festival kan bijwonen? Bespreek dit samen met de reisspecialist Daniel, voor bijvoorbeeld een culturele reis door Ethiopië.

3. Festivals Ethiopië – Kerst in Ethiopië, Leddet

Wil je meemaken hoe de Ethiopiërs kerst vieren? Zorg dan dat je op 7 januari in Ethiopië bent. Dan wordt het Ethiopische kerstfeest gevierd, Leddet. Vooral in Lalibela, toneel van elf enorme ondergrondse kerken, is dit een spektakel. Leddet vindt plaats na 43 dagen vasten en start met een indrukwekkende processie, die duurt van zes uur ’s avonds tot negen uur ’s ochtends. Daarna is de vastenperiode officieel voorbij en eten mensen samen vlees en het traditionele gerecht injera, een soort zure pannenkoek. Tijdens dit festival spelen jonge mannen een traditioneel spel, Genna, dat lijkt op hockey. Mocht je de kans krijgen om het festival samen met een lokale familie te vieren: zeker doen! Dit is een van de mooiste festivals in Ethiopië!

Festivals  Ethiopie

4. Festival van Mary of Zion in Aksum

Het festival van Mary of Zion in het stadje Aksum is één van de grootste festivals van Ethiopië. Op 30 november komen duizenden pelgrims naar het normaal gesproken rustige Aksum toe, om daar de heilige maagd Maria te eren. De verzamelplek is het historische Northern Stelae Field. Het festival begint met toespraken van priesters en daarna barst het feest los: begeleid door muziek, dans, gezang trekken de gelovigen in processie naar de St. Mary of Zion-kerk. Als je volgende ochtend voor zonsopkomt naar de binnenplaats van de kerk gaat, dan zie je een zee van in het wit geklede slapende pelgrims, met priesters die bij kaarslicht hun gebeden lezen.

5. Festivals Ethiopië – Het Fasika Paasfeest

Ethopiërs vieren Fasika, hun Paasfeest, na 55 dagen vasten. Orthodoxe christenen mogen de hele periode geen dierlijke producten of melkproducten eten. Op de avond voor Pasen gaan de mensen naar de kerken, die versierd zijn met ontelbare kaarsjes. Het paasfeest wordt vooral gevierd met vrienden en familie en eten is dan heel belangrijk.

Met Better Places boek je een reis die de wereld een beetje mooier kan maken. Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Je eigen Ethiopië rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Ethiopië na het zien van deze gave festivals? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Daniel, de reisexpert die al jaren in Ethiopië woont en veel reistips Ethiopië kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Daniel.

Meer inspiratie voor je Ethiopië rondreis

Wil je meer lezen over Ethiopië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of de vele reistips in dit land. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Afrika erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.

Zo reis je rond in Ethiopië

Ben je op zoek naar een bijzondere reis ver van de gebaande paden en wil je de beste festivals zelf zien in Ethiopië? Dan is Ethiopië een ideale bestemming, met de mooiste bezienswaardigheden. Neem rechtstreeks contact op met onze reisspecialist Daniel en ontvang een passend reisvoorstel voor je Ethiopië rondreis.

Reisexpert Daniël woont al jaren in Ethiopië. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Ethiopië reis. Geef Daniël je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!