Bij elke reis is het even aftasten: hoe zit het met fooi geven in Zuid-Amerika? Is het gebruikelijk om wat extra’s te geven of hoort het juist niet? De richtlijnen zijn in elk land anders en het is belangrijk om die te kennen. In veel landen in Zuid-Amerika krijgen gidsen, chauffeurs en bedienend personeel namelijk weinig betaald. Een fooi zorgt er dan voor dat ze beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien en dat jij je steentje bijdraagt. Dit zijn de richtlijnen voor fooi geven in de landen van Zuid-Amerika.

Algemene tips voor fooi geven in Zuid-Amerika

De richtlijnen rond het geven van fooien zijn in elk land anders, maar dit zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Laat een bedrag achter op je kamer, zodat de kamermeisjes daar direct van profiteren.
  • Verblijf je in een lodge of resort met restaurant en heb je contact met verschillende medewerkers, laat dan fooi achter in de algemene tipbox. Zo wordt het geld eerlijk verdeeld over alle medewerkers.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt, zodat je makkelijk fooi kunt geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat. In dat geval hoef je niets extra’s meer te geven.

Fooi geven in Chili en Argentinië

Ga je in Argentinië of Chili naar een restaurant, dan zit er in de meeste gevallen al 10% fooi op de rekening. Marion, de lokale reisspecialist in Chili: “Het personeel van restaurants is verplicht te vragen of de gasten hiermee akkoord zijn, maar omdat de taal vaak een probleem is, gebeurt dit bij toeristen lang niet altijd. Bij fooi geven in Argentinië of Chili is 10% in principe normaal. Houdt er rekening mee dat in Chili de salarissen in toerisme gemiddeld ook iets hoger liggen dan het minimum.” Verder kun je voor een gids een fooi van zo’n 5 euro per dag geven, voor een chauffeur kan je uitgaan van 3 euro. Wil je je kamermeisje of kofferdrager graag iets geven, dan is 1 euro een prima bedrag.

    Fooi geven in Zuid-Amerika, wanneer wel en wanneer misschien zelfs ook niet? Jessica van Corners of the World vertelt je meer over fooien geven op reis.

    Fooi geven in Colombia

    “In Colombia hebben we eigenlijk geen vaste richtlijnen voor fooien”, zegt Sigrid, de lokale reisspecialist van Better Places. “Het is helemaal afhankelijk van de gids of de chauffeur en de kwaliteit van hun service. Je zou een goede chauffeur voor een dag 30.000 Colombiaanse pesos kunnen geven, zo’n 9 euro. Reken voor een gids voor een hele dag 35.000 COP en voor kamermeisjes 5000 COP. Restaurants vragen of je de fooi wilt toevoegen aan de rekening en dat is altijd 10%. Dit zijn echter maar richtlijnen: meer of minder is ook goed.”

    Fooien in Suriname

    Hoe zit het eigenlijk met fooi geven in Suriname? In Suriname is fooien geven heel normaal. Heb je een gids voor een meerdaagse trip? Denk dan aan een fooi van tussen de 7 en 10 euro per dag. Een chauffeur voor een dagtrip kun je rond de 4 euro geven en bij een meerdaagse tocht is 3 tot 6 euro per dag een goede richtlijn.

    Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Hier vindt je de belangrijkste duurzaam reizen tips om je op weg te helpen.

    Fooi geven in Peru

    Fooi geven is in Peru altijd optioneel, maar het is wel gebruikelijk om privéchauffeurs, privégidsen en restaurants iets extra’s te geven. Reisspecialist Guido: “Aan een goede gids kan je bijvoorbeeld tussen de 10 en 15 euro per dag geven (als groepje, niet per persoon), voor een goede chauffeur waarmee je de hele dag op pad bent geweest geldt de helft. Chauffeurs die niet privé waren hoef je geen fooi te geven en voor een taxiritje in de stad ook niet. Gidsen van groepstours kun je wel wat geven, maar minder dan een privégids, bijvoorbeeld door 2 tot 5 euro per persoon in te leggen. Bij restaurants in Peru zit de service meestal niet bij de rekening in. Een fooi tussen de 5% en 10% van het totaalbedrag is dan gebruikelijk. Kamermeisjes geef je uitsluitend fooi in sjiekere hotels of als ze echt iets heel speciaals hebben gedaan; het is in de meeste hotels niet gebruikelijk.”

    Nog een tip van Guido: “Andere mensen die je reiservaring echt enorm verbeteren, zoals een leuke gastfamilie, kun je je waardering tonen door wat te geven. Dat hoeft niet altijd een geldbedrag te zijn. Je kunt ook denken aan een cadeautje: bijvoorbeeld een spelletje voor de kinderen, schoolspullen of iets leuks uit Nederland. Hiermee bevorder je ook direct de interactie!”

    Boeken zonder zorgen

    Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

    Je reis plannen naar Zuid-Amerika

    Wil je meer weten over onze reizen in Zuid-Amerika nu je weet hoe je fooi moet geven in Zuid-Amerika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met reisspecialisten die vaak in het land zelf wonen. Bijvoorbeeld onze experts Guido en Agnes, uit Peru. Altijd al eens naar Peru op vakantie gewild? Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Peru reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Peru of de beste reistijd Peru.

    Inspiratie opdoen voor je reis?

    Natuurlijk wil je de bekende highlights van een bestemming bekijken. Maar wil je een land écht leren kennen? Kies dan ook voor bijzondere excursies en overnachtingen, waarbij je van dichtbij kennismaakt met de locals. Je kunt ook de blogs lezen van Karlijn die heel de wereld rondreist. Bekijk welke bestemmingen zij in Zuid-Amerika heeft bezocht en raak geïnspireerd!