In de meeste landen bestaan geen officiële regels voor het fotograferen van mensen. En als er al regels zijn, is het bijna onmogelijk om ze te handhaven. Als reizigers hebben we de verantwoordelijkheid zo min mogelijk schade aan te richten op bestemming. Dus ook als je graag fotografeert is het belangrijk dat je je aan een aantal ongeschreven regels houdt. Met deze handige tips is fotograferen op reis leuk voor jou én voor de lokale bevolking.

Mensen fotograferen op reis

Regels voor fotograferen op reis
Maak eerst een praatje
Stuur je foto's op
Kijk uit met kinderen fotograferen
Ga zelf ook eens op de foto

Regels voor fotograferen op reis

Als het om fotograferen op reis gaat zijn de regels eigenlijk heel simpel: zou jij het oké vinden als iemand ongevraagd foto’s van jou of je kinderen maakt? Waarschijnlijk niet. Doe het dan ook niet bij een ander. Vragen of je iemand op de foto mag zetten getuigt van respect en beleefdheid tegenover de persoon die je op de gevoelige plaat wil zetten. Als je niet dezelfde taal spreekt kom je een heel eind met een grote glimlach en handgebaren. Laat je camera zien en maak een klik-beweging met je wijsvinger. Krijg je een overtuigend knikken als reactie, dan weet je dat het goed zit.

Maak eerst een praatje

Haal niet meteen je camera tevoorschijn, maar maak eerst een praatje met de persoon die je wilt fotograferen op reis. Deel een complimentje uit over de prachtige kleding of koop een paar appels als je een straatverkoper wilt fotograferen. Zo laat je zien dat je niet alleen in het wilde weg foto’s aan het maken bent van mensen die je niet kent. Je toont interesse in wie ze zijn en neemt de moeite om verder te gaan dan gluren door je lens. Bovendien kom je thuis met een foto met een verhaal. Nu weet je tenminste wie er op de foto staat.

Wil je graag kennismaken met de lokale bewoners, maar weet je niet zo goed hoe? Slaap eens in een homestay! Daar ervaar je de gastvrijheid van de locals pas echt.

Stuur je foto’s op

Sommige mensen die je op reis ontmoet hebben geen enkele foto van zichzelf. Als ze bereid zijn een grote glimlach op te zetten voor jouw camera, is het superleuk als je de foto na je reis aan ze kunt opsturen. Soms hebben ze Whatsapp of een emailadres; dat is wel zo makkelijk. Is dat niet het geval, dan kun je vragen of je de foto ergens naartoe kunt sturen. Het is een kleine moeite waar je iemand ontzettend blij mee maakt. Een mooie beloning voor het prachtige plaatje in jouw foto-album.

Kinderen fotograferen op reis

Kinderen zijn een aparte categorie als het om fotograferen op reis gaat. Kleine kinderen snappen niet wat je precies vraagt en wat je eventueel met de foto doet. De kans is groot dat ze instemmen met een foto, omdat ze jouw vraag niet snappen, zich geïntimideerd voelen of hopen dat ze een fooitje krijgen. Het is belangrijk dat je altijd toestemming vraagt aan een ouder of verzorger voor je kinderen op de foto zet. Kinderen zijn geen toeristenattractie en zouden we dus ook niet zo moeten behandelen. Geen volwassenen in de buurt? Maak van het moment gebruik om je camera eens even te vergeten en ècht contact te maken met de kinderen.

Wil je echt kindvriendelijk op reis? Stel jezelf dan altijd de vraag: zou ik dit thuis ook doen? Is het antwoord ‘nee’, dan kun je het op reis beter ook niet doen.

Geef nooit geld aan kinderen

De verleiding is groot om kinderen die poseren voor je camera te belonen met snoepjes of kleingeld. Door dat te doen leer je ze dat bedelen loont. Voor je het weet slaan ze school over, zodat ze op toeristische plekken kunnen rondhangen, waar reizigers betalen voor een foto. Hoe meer het oplevert, hoe meer tijd ze besteden aan bedelen. Uiteindelijk gaan ze helemaal niet meer naar school. Poseren voor een foto levert tenslotte geld op. Naar school gaan niet. Op de lange termijn houdt het armoede juist in stand.

Het lijkt zo’n mooi gebaar: snoep en pennen uitdelen op reis. Maar je doet meer kwaad dan goed. Hier lees je er alles over.

Lokale regels voor fotograferen op reis

In sommige culturen gelooft men dat een camera je ziel kan stelen. Op andere plekken mag je absoluut geen foto’s maken van portretten van overleden personen. Wat voor jou een onschuldige foto lijkt, kan voor een ander grote gevolgen hebben. Wanneer je een lokale stam bezoekt is het slim om je goed te verdiepen in de cultuur en gebruiken.

Ga zelf ook eens op de foto

Als westerse toerist in een exotisch land val je al snel op. Het zal vast wel eens gebeuren dat mensen je aanstaren of giechelen wanneer je langsloopt. Jij bent minstens zo bijzonder voor hun als zij voor jou zijn. Kijk niet vreemd op als de bewoners ook graag een foto van – en vooral met – jou willen. Als je zelf graag foto’s maakt van anderen, kun je ook best wel eens poseren voor de camera van een ander. Smile!

Meer inspiratie?

Wil je nog meer tips voor fotograferen op reis? Reisjournalist en wereldreiziger Daisy deelt een paar handige do's en don'ts voor fotografie op reis.