Gezinsreis Indonesië

De beste tips voor een gezinsreis door Indonesië
Ontvang een voorstel op maat

Een gezinsreis door Indonesië

Indonesië is een schitterend land voor een gezinsreis, zo gevarieerd en zo gastvrij. De Indonesiërs zijn bovendien dol op kinderen, waardoor er voor gezinnen deuren open gaan, die voor anderen gesloten blijven. Ondanks dat het aantal attractieparken op de meeste eilanden beperkt is, zijn er onderweg zeker genoeg leuke activiteiten waar de kinderen van zullen genieten tijdens een familiereis Indonesië. Elk eiland en zelfs de verschillende streken op de eilanden hebben weer een eigen karakter, waardoor je het gevoel hebt in één enkele reis een kleine wereldreis gemaakt te hebben.

Een gezinsreis door Indonesië

Een goede reis uitkiezen wanneer je een gezin en kinderen hebt kan soms lastig zijn. Bij Better Places laten we je zien dat reizen met kinderen naar verre bestemmingen heel goed mogelijk is. Bekijk bijvoorbeeld de beste bestemmingen voor een mooie reis met je gezin, of doe meer inspiratie op voor verschillende continentenVoor meer informatie naar een reis door Indonesië, vraag een voorstel op maat aan bij Emile.

Gezinsreis Indonesië – Een maand op reis

Indonesië ligt niet naast de deur en de lange reis er naartoe maakt misschien dat je even twijfelt of je dit wel met kinderen wil ondernemen. Dat had ik ook! Zodra je die schitterende, groene natuur ziet en die eerste Indonesische maaltijd gegeten hebt, ben je alle twijfel echter geheid vergeten.

Toen wij eenmaal voor Indonesië gekozen hadden, stond al gauw vast dat we niet voor 2 weken die kant op zouden gaan. De kinderen hebben even nodig om te acclimatiseren, zeker na zo’n lange reis. Het is ook gewoon zonde om zo ver te vliegen en dan “maar” 2 weken te blijven. Er is bovendien zoveel moois te zien en kon ik echt geen keus maken uit Java, Bali en Lombok. Daarom stelde ik een route samen die ons in één maand precies de kans zou geven, in een redelijk relaxt reistempo, een deel van alle drie deze eilanden te zien.  Ideaal dat juist onze zomervakantie de beste reistijd is voor Indonesië. Zo hadden we lang genoeg de tijd.

Plan je reis op tijd

Overigens kan je jezelf wel een boel geregel en een flinke duit besparen door je reis maximaal 30 dagen te laten duren. Voor die termijn is er een visum-vrije entree in Indonesië en dat scheelt toch behoorlijk wat, als je met een gezin van 4 of 5 bent. Begin ook op tijd met de planning van je reis, minimaal een half jaar voor vertrek. Hoe eerder je de accommodatie vastlegt, hoe groter de kans is dat je op de mooiste plekjes kan overnachten.

gezinsreis Indonesië

<ahref="https://nl.trustpilot.com/review/betterplaces.nl"target="_blank">Trustpilot

Eiland(en) kiezen?

Indonesië heeft zoveel eilanden, dat het haast onbegonnen werk lijkt om een reisroute te bepalen. Dat viel mij zelf reuze mee. De kans dat je vlucht aankomt in Jakarta op Java of Denpasar op Bali is erg groot. Beide eilanden zijn geweldig mooi en heel goed te bereizen met kinderen. Het voelde daarom voor ons logisch om in elk geval een deel van die eilanden te verkennen. Op deze eilanden is het malariarisico nul tot zeer laag, waardoor een gezinsreis door Indonesië nog veiliger is.

De eilanden ten oosten van Lombok vielen vanwege het hoge malariarisico voor ons af. Op Sumatra en Lombok is het risico hoger dan op Bali en Java, maar niet onoverkomelijk. Sumatra kent veelal slechte wegen en lange reistijden en daardoor minder geschikt voor reizen met jonge kinderen. Het is als bestemming met oudere kinderen wel geweldig mooi vanwege de echte jungle, waarin je fantastische trekkings kan maken.  Lombok is veel kleiner en de hoofdwegen zijn prima. De droomstranden in het zuiden en de groene natuur en ambachtsdorpjes in het centrum zijn een heerlijke combinatie.

Neem de tijd voor je gezinsreis Indonesië

Als je veel zou vliegen en overal slechts een paar nachtjes blijven, dan is het ook mogelijk om de highlights van alle 4 de eilanden in een maand te zien. Ik vraag me alleen af wie je daar een plezier mee zou doen. Voor de kinderen is een hoog reistempo echt aanpoten. Zij hebben vaak even tijd nodig om de indrukken te verwerken en even lekker zwemmen of spelen is ook erg fijn op vakantie. Zelf krijg je het echte gevoel voor een plek meestal pas als je er wat langer bent. Juist de plekjes die niet in de reisgids staan hebben op ons, als gezin, de meeste indruk gemaakt. De Borobudur was mooi, maar de wandeling die we een uurtje ten noorden ervan maakten is één van onze fijnte reisherinneringen uit Indonesië. Het authentieke dorpje waar de wandeling begon, de rijstvelden tussen die schitterende, groene heuvels, maar bovenal de ontmoetingen met de lokale bevolking waren super.

gezinsreis Indonesië

Relaxt landen op Bali

Onze eigen reis begon op Bali en dat is erg relaxt landen. Het eiland is helemaal ingericht op toerisme en alles is te koop. Ben je nog wat vergeten, dan kan je het hier nog gauw halen, zeker in het toeristische zuiden. De afstanden tussen de plaatsen zijn klein en er is genoeg te doen en te beleven speciaal voor kinderen. Toch is het ook heel goed mogelijk het gebaande pad te verlaten en jezelf te omgeven door schitterende natuur en rijstterrassen. De omgeving van Sidemen is echt een pareltje. Van hieruit kan je mooie excursies maken naar bijvoorbeeld de watertempels en stranden met namen als Blue Lagoon Beach en White Sand Beach liggen aan deze kant van het eiland. Ook rond Munduk is het prachtig en ongerept. De stranden van Lovina zijn een klein uurtje naar het noorden en een mooie dagtrip.

Treinen door fantastische landschappen op Java

Vanuit het westen van Bali steek je heel gemakkelijk met de boot over naar Java. Aan de andere kant aangekomen kan het eerste treinavontuur meteen beginnen. In etappes kan je helemaal door reizen naar Jakarta en onderweg genieten van schitterende, groene landschappen. Een erg leuke stop is het dorpje Kalibaru, waar de meeste accommodatie een zwembad heeft en je met de paardenkar uitstapjes kan maken naar lokale fabriekjes en waar je bijzondere ambachten van dichtbij kan zien. De Bromo vulkaan is een niet te missen highlight en ook Malang is de moeite, met onder andere haar regenboogdorp. Onze laatste stop op Java was Yogyakarta, waar we in 6 dagen niet alleen de Borobudur en Prambanan zagen, maar ook de geweldige omgeving van de stad.

Gezinsreis Indonesië

Witte stranden en groene rijstterrassen op Lombok

Vanuit Yogyakarta gaan dagelijks vluchten naar Lombok, waar je in het zuiden heerlijk kan ontspannen aan de vele witte stranden rond blauwe baaien. Dit kan een mooie afsluiting zijn voor je gezinsreis door Indonesië, maar als je na een paar dagen nog nieuwe reiskriebels voelt opkomen zijn de rijstvelden en groene natuur in het midden van het eiland zeker een ontdekking waard. Het eiland is klein genoeg om dagtrips te maken vanuit het zuiden, maar een verblijf dichter bij het centrum van het eiland is ook heerlijk. In Tetebatu kan je met een gids wandelen door de rijstvelden en zullen de kinderen versteld staan van wat er allemaal gebeuren moet voordat die rijst op hun bordje ligt.

Gezinsreis Indonesië – meer inspiratie opdoen?

Wil je meer lezen over mooie verre reizen en hoe je dit nog met gemak kunt combineren met het gezin en kinderen? Bekijk onze blog over de beste bestemmingen voor om met je kinderen te reizen, of lees de blogs van Yvonne.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!