De Great Himalaya Trail bestaat uit een netwerk van paden die je door de Himalaya leiden van Kanchenjunga in Oost Nepal tot Humla en Darchula in het Westen. De Great Himalaya Trail is de hoogste en een van de langste treks ter wereld en voert langs imposante pieken boven de 8000 meter en afgelegen dorpjes waar de eeuwenoude cultuur nog in tact is gebleven.

De Great Himalaya Trail Nepal –  Upper en Lower Trail

Er is een Upper en een Lower Trail. De Upper Trail gaat over passen van over de 6000 meter en vereist enige alpine ervaring. De Lower Trail loopt grotendeels door de Mid Hills, vol met kleine dorpjes omgeven door rijst terrassen, met de Himalaya aan de horizon. De Great Himalaya Trail is opgedeeld in tien bestemmingen, elk met hun unieke landschap en cultuur.

great himalaya trail

Een aantal ontwikkelingsorganisaties, waaronder de Nederlandse organisatie SNV, heeft de Great Himalaya Trail opgezet met als doel om  toerisme naar minder bezochte gebieden van Nepal te bevorderen. Momenteel is het toerisme in Nepal geconcentreerd in een beperkt aantal gebieden, met name het Annapurna en Everest Gebied en toerisme heeft hier voor relatieve welvaart gezorgd. Het GHT project verbindt deze gebieden met de onbekende gebieden in de Himalaya regio, zodat meer Nepalezen profiteren van het toerisme.

Manaslu Circuit

De trek rondom Mount Manaslu (8163 m) is snel in opkomst als een populaire trekking bestemming in Nepal. Tot 2011 kon je deze trek alleen als een camping trek lopen, maar tegenwoordig zijn er verspreid over de hele route lodges. De trek begint laag, en voert je door een groen landschap vol terrassen. Het landschap wordt steeds ruiger naarmate je hoger en steeds dichter bij de besneeuwde Himalaya pieken komt. Hier vind je ook de Tibetaans aandoende dorpjes van de Nubri Vallei. Nadat je de Larke Pas (5160 m) bent overgestoken, kom je terecht in een spectaculair landschap omgeven door enorme gletsjers. Het uitzicht op Mt Manaslu en andere Himalaya reuzen gedurende deze trek is overweldigend!

great himalaya trail

Tsum Valley

De Tsum Vallei is een verborgen vallei ten oosten van het Manaslu gebied, waar de Tibetaans Boeddhistische cultuur de kern van het bestaan vormt voor de lokale bevolking. De trek door de Tsum Vallei voert langs prachtige bossen met kristalheldere beekjes en kleine dorpjes omgeven door velden met gierst. Verspreid in het landschap vind je verschillende boeddhistische heiligdommen, zoals Boeddhistische stupa’s en  mani walls, lage muren met stenen waarin Boeddhistische spreuken zijn uitgebeiteld. De imposante Ganesh Himal aan de horizon maakt het landschap compleet. De trek voert naar Mu Gompa, een geïsoleerd en prachtig gelegen Tibetaans Boeddhistisch klooster, te midden van de Himalaya. 

Upper Mustang

Deze trek brengt je naar het verborgen Boeddhistische koninkrijk Mustang, ook wel Lo genoemd. Dit koninkrijk behoorde vroeger tot Tibet, en de dorpjes doen dan ook Tibetaans aan, met witte huisjes met hout op de daken gestapeld. Ook het landschap lijkt erg op Tibet met zijn kale rotsen in diverse kleuren en formaties. De trek voert je naar Lo Mangtang, de ommuurde hoofdstad van Mustang. Wandelend door de smalle straatjes langs het koninklijk paleis en Boeddhistische kloosters, waan je je in een andere wereld. Upper Mustang is een “restricted area”, waarvoor een permit van US$ 500 nodig is; hierdoor is Mustang nog altijd een weinig bezochte, exclusieve bestemming.

great himalaya trail

Upper Dolpo Trek naar Shey Gompa

In Dolpo vormen eeuwenoude Boeddhistische en Bonpo tradities nog altijd de kern van het dagelijks bestaan. Bonpo is een oude, animistische religie waarin veel Boeddhistische en sjamanistische elementen verweven zijn. De trek voert je door dichte bossen en uitgestrekte, desolate landschappen via het kristalheldere Phoksundo Meer naar het Shey Klooster, wat gezien wordt als het spirituele hart van Dolpo. Upper Dolpo is een “restricted area”, waarvoor een permit van US$ 500 nodig is, en slechts 250 mensen per jaar mogen het gebied bezoeken. Dit maakt Upper Dolpo tot een extreem exclusief gebied.

Humla Nyinba Valley Trek naar Raling Gompa

Door zijn afgelegen ligging in het uiterste noordwesten van Nepal vinden slechts weinig toeristen hun weg naar Humla. En de Nyinba Valley is het best bewaarde geheim van Humla! Ondanks de ligging vlakbij Simikot, de headquarters van het district, lijkt het in deze vallei alsof de tijd heeft stil gestaan. De dorpjes zijn alleen te voet of te paard bereikbaar, en zijn omgeven door terrassen met gerst, met de besneeuwde Himalaya aan de horizon. Tijdens de overnachtingen in de homestays, maak je de Tibetaans Boeddhistische cultuur van dichtbij mee. Je eet in de keuken, het centrum van een Tibetaans huis, waarin je gezeten rond de stoof het dagelijks leven kunt gadeslaan. De trek brengt je ook naar Raling Gompa, een belangrijk Boeddhistisch klooster, dat spectaculair is gelegen aan de voet van de Kristalberg.

great himalaya trail

Dhorpatan Trek

Deze trek gaat volledig buiten de gebaande paden en brengt je in een compleet niemandsland. Grote kans dat je geen enkele andere toerist tegenkomt! Kamperen is een must voor deze trek, aangezien je 3 dagen lang zelfs geen dorpjes meer tegenkomt. Je passeert verschillende passen, waaronder de Jalja La (3386 m) met waanzinnige uitzichten op de Himalaya. De Jang La (4519 m) brengt je in Dolpa. Het Wildlife Reserve Dhorpatan is een prachtig ruig natuur gebied, dat tot op heden alleen ontdekt is door jagers, die op bluesheep jagen, een soort berggeit die hier veel voorkomt.

Je eigen Nepal rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nepal? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

 

Reisexpert Maaike woont al jaren in Nepal. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Maaike je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!