Caribisch Guatemala: per boot van Río Dulce naar Livingston

Het is het land van koloniale steden, vulkanen, inheemse volken en eeuwenoude mayaruïnes. Maar de plek die niet vaak op de route van reizigers ligt, is het stukje Caribische kust in het zuidoosten van het land. Geen Cariben met parelwitte stranden en azuurblauwe zee, wél een plek waar Guatemala in elk opzicht anders is en waar je kennismaakt met de bijzondere Garifuna gemeenschap. Hoe je er komt? Stap in Río Dulce aan boord van een lancha en vaar via een prachtige route naar het plaatsje Livingston.

Een uithoek is het wel inderdaad; ongeacht de richting waar je vandaan komt, kost de reis je een flinke busrit. Maar zodra je uitstapt in het stadje Río Dulce weet je dat je aan de toegangspoort van iets moois staat. Parallel aan de levendige straten verbindt de gelijknamige rivier de oceaan met Lago de Izabal; Guatemala’s grootste meer. De haven begroet je met een indrukwekkende verzameling zeiljachten, te danken aan de komst van decadente Amerikanen die de stad hebben ontdekt als tussenstop tijdens avontuurlijke zeilvakanties.

Guatemala reisadvies

Aan de oevers van Río Dulce

In de directe omgeving van de stad vind je talloze accommodaties in alle prijsklassen, verdeeld over de oevers van de rivier en tot diep in de mangroves. Reizigers die hun weg maken naar dit stukje Guatemala worden zonder uitzondering aangetrokken tot Río Dulce’s grote trekpleister: de boottocht naar Livingston. Elke ochtend doet een boot rondgang langs de steigers van de accommodaties om reizigers op te pikken die de overtocht willen maken, waarna de reis van zo’n anderhalf uur van start gaat.

Vervelen hoef je je onderweg niet. Nog geen vijf minuten na vertrek vaar je langs het historische fort Castillo San Felipe. Wat volgt zijn unieke inkijkjes in het dagelijks leven van geïsoleerde mayadorpen op de oevers. Zwaai onderweg naar locals die voorbijvaren in hun houten kayaks en vergaap je aan groene landschappen die zich aan beide kanten van de boot uitstrekken tot aan de horizon. De kapitein neemt bovendien de tijd om je te vertellen over wat je onderweg tegenkomt. Halverwege wordt er een tussenstop gemaakt bij Aguas Calientes: warmwaterbronnen waar je even een duik kunt nemen.

Guatemala reisadvies

Guatemala reisadvies – Wildlife spotten

Voordat Livingston in beeld komt, houdt de kapitein een paar keer in zodat je in alle rust kunt kijken naar de unieke flora en fauna van Río Dulce. Als je geluk hebt spot je krokodillen of een zeldzame manatee, maar verzekerd ben je van een flinke dosis bird watching. Reigers, toekans en pelikanen vliegen rakelings langs de boot en links en rechts ben je omgeven door waterlelies en honderd meter hoge kliffen.

Na zo’n anderhalf uur opent het zicht zich langzaamaan en mondt het zoete water van Río Dulce uit in de oceaan. Voor je doemt de karakteristieke haven van Livingston op met huizen die ooit alle kleuren van de regenboog hadden en vissersboten die er vervallen bijliggen. Aan het woord ‘vervallen’ ontkom je niet als je het over Livingston hebt, maar op een sympathieke en bovenal fotogenieke manier, die het dorpje een charme geeft die je nergens anders in Guatemala aantreft. Zodra de boot de steiger nadert hoor je Bob Marley uit de speakers van het naastgelegen restaurant schallen en begroeten locals je zoals dat in Livingston hoort: “Welcome to Africa, my friend”.

Guatemala reisadvies

Welcome to Africa

Afrika ja, waar de geschiedenis van de inwoners begon. Hun verhaal leidt terug naar de 17e eeuw, toen schepen vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld voeren met aan boord West-Afrikaanse slaven. De schepen strandden echter op het Caribische eiland St. Vincent en om te voorkomen dat ze opnieuw gevangen genomen zouden worden, mengden de Afrikanen zich met de lokale Arawak bevolking, waarna ze de naam Garifuna’s toebedeeld kregen. Wat volgden waren eeuwen van kolonisatie en deportatie; een periode waarin de Garifuna’s zich verspreidden over gebieden in Belize, Honduras, Nicaragua en Guatemala. Tot op de dag van vandaag leiden er geen wegen naar Livingston en is het stadje uitsluitend bereikbaar via water. Hoewel Guatemalteekse invloeden de zichtbare roots steeds meer uitdunnen, is de gemeenschap juist door deze geïsoleerde locatie nog altijd eigen gebleven en vind je overal op straat verwijzingen naar de unieke Garifuna cultuur.

Guatemala reisadvies

Guatemala reisadvies – Een stadswandeling in Livingston

Tijdens een dagtrip vanuit Río Dulce heb je zo’n drie uur de tijd om Livingston te ontdekken, voordat de boot je weer in een uurtje terugbrengt naar je accommodatie. Hoewel je er ook voor kunt kiezen om in Livingston te overnachten, is een middagje in principe voldoende om het kleine Livingston te ontdekken. Wandel op je gemak door het compacte centrum, waar je prachtige Afrikaanse muurschilderingen ziet en vrouwen in bontgekleurde jurken het straatbeeld sieren. Sla ook vooral de lunch niet over, want de lokale keuken heeft sterke invloeden vanuit Afrika en de Cariben, met onder andere cassavebrood, verse vis en een lokale variant op de Guatemalteekse Tamale. Hoe je je tijd in deze kustplaats ook spendeert: je bent met een bezoek aan dit unieke stukje Guatemala gegarandeerd een bijzondere ervaring rijker. En het allermooiste? De enige weg terug leidt je wederom over de mooie Río Dulce.

Guatemala reisadvies

Je eigen Guatemala rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Guatemala? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala, die je graag van Guatemala reisadvies voorziet. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Reisexpert Petra woont al jaren in Guatemala. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!