Guatemala reistip om Plasticvrij te reizen in Guatemala

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers eind 2019 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer hoeven te gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken. Belangrijkste Guatemala Reistip: neem een hervulbare waterfles mee op je rondreis door Guatemala. Naline van de reisblog Stop and Stare ging op reis naar Guatemala en ze ondervond dat ze haar waterfles op veel plaatsen kon bijvullen.

Guatemala reistip 1 – Ga op reis met een hervulbare waterfles

Het is een van die dingen waar we in Nederland mee gezegend zijn: schoon, smakelijk en gezond drinkwater, rechtstreeks uit de kraan. Een luxe die we nog wel eens voor lief nemen, totdat we op reis met de neus op de feiten worden gedrukt. In veel landen is het kraanwater namelijk niet drinkbaar. Het gevolg: veel gezeul met plastic flessen en vooral bergen met afval. Afval dat in het land van bestemming vaak alles behalve duurzaam verwerkt kan worden.

Guatemala reistip 

Dertig flesjes van een halve liter per persoon; dat is wat je in twee weken tijd ongeveer verbruikt als er geen schoon water uit de kraan komt. Op reis heb je bovendien vaak te maken met hoge temperaturen en inspanning, dus tel daar gerust nog eens twee flesjes per dag bovenop. Een flinke berg plastic, zeker als je bedenkt dat de meeste landen waar Better Places naartoe gaat geen faciliteiten hebben om al dat plastic goed te verwerken. Hoewel de toeristische gebieden in Guatemala veelal schoon ogen, is er wel degelijk een probleem met afval. Op sommige plekken, vaak net buiten het centrum, wordt dat probleem goed zichtbaar in de vorm van grote hoeveelheden plastic langs de kant van de weg.

Guatemala reistip

Het terugdringen van plastic afval

Als ik het er met Guatemala reisexpert Petra over heb in haar kantoor in Quetzaltenango, weet ze precies over welke plekken het gaat. Petra: “Soms heb ik als ik onderweg ben met toeristen gewoon plaatsvervangende schaamte. Je zou eigenlijk willen dat iedereen op zo’n punt toevallig aan de andere kant van de bus uit het raam kijkt.” Maar het is de realiteit in Guatemala en eigenlijk heel Midden-Amerika. Een recycle cultuur bestaat hier simpelweg niet, de faciliteiten worden vanuit de regering niet voldoende verzorgd en onder de lokale bevolking is er een ernstig tekort aan educatie over afval en andere milieu-gerelateerde onderwerpen. Door een hervulbare waterfles te gebruiken zoals de Dopper, beperk je op een eenvoudige manier plastic afval en zorg je er in ieder geval voor dat het niet jouw plastic is dat op die stapel terechtkomt. Maar, hoe eenvoudig is dat in praktijk?

Guatemala reistip

Drinkwater in Guatemala

Goed nieuws want in Guatemala maakt men, net als in veel andere Centraal-Amerikaanse landen, gebruik van waterfilters. Hoewel 75% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, heeft 92,8% veelal door dit soort filters toegang tot gezuiverd drinkwater (bron). Je ziet ze bij mensen thuis, maar ook in kantoorpanden, op de balie van recepties in hotels en in restaurants. Staat er geen waterfilter, dan wel een waterkoeler met een grote waterfles waar je van kunt tappen. Met name in steden zie je ook de lokale bevolking veel met waterflessen over straat lopen. Het is handig, de flessen zien er leuk uit en uiteindelijk is het ook gewoon een stuk goedkoper dan constant plastic flesjes te moeten kopen.

Guatemala reistip

Op reis met een waterfles

Bij alle hotels waar we mee samenwerken zijn er dergelijke waterfilters aanwezig. Je kunt je fles op die manier zelf bijvullen of bij de receptie of het restaurant afgeven om dit te laten doen. In de meeste gevallen is dit gratis, maar bij gebruik van waterkoelers in plaats van filters wordt er in sommige hotels een kleine vergoeding gevraagd van zo’n € 0,25. Daarnaast zijn er bij de meeste accommodaties ook voorzieningen in de hotelkamer zelf. Zo staat er vaak een karaf met drinkwater klaar die dagelijks door de schoonmakers wordt bijgevuld. Bij Hotel Casa del Mundo aan het meer van Atitlán staat er zelfs tussen elke paar huisjes een eigen waterfilter en Good Hotel in Antigua heeft het helemaal duurzaam voor elkaar: zij hebben een eigen filtersysteem aangelegd waardoor al het water in het hotel gewoon veilig uit de kraan te drinken is.

Guatemala Reistip 2 – Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Je bent niet altijd in de buurt van een tappunt. Daarom is onze volgende Guatemala reistip: zorg dat je zelf het water kan zuiveren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Guatemala reistip

Meer doen om je aandeel aan plastic afval te verminderen? Neem deze tips dan mee op reis:

  • Zeg nee tegen plastic tasjes. In supermarkten, winkels en zelfs bij de wasserette: waar wij in Nederland inmiddels gepaste regels over het (gratis) uitdelen van plastic tasjes hebben, vliegen ze in Guatemala nog massaal de winkels uit. Neem een tas van linnen of polyester mee in je koffer; het neemt opgevouwen nagenoeg geen ruimte in, weegt bijna niks en je hebt er aan het eind van je reis behoorlijk wat plastic mee bespaard.
  • Laat de gratis flesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard; het is dan aan de volgende hotelgast wat er daarna mee gebeurt.
  • Laat rietjes liggen. Bestel je een lekker koel drankje op een terras? Laat het rietje, dat vaak nog in de verpakking wordt geserveerd, liggen en drink gewoon uit het glas. Een rietje lijkt iets kleins, maar het draagt wel degelijk bij aan de plastic soup die de oceanen in gevaar brengt. Alleen al in de Verenigde Staten worden elke dag 500 miljoen rietjes gebruikt!
  • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Die mini shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes op je hotelkamer zien er zo mooi uit, maar zijn ook allemaal voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik tijdens jouw overnachting regelrecht de prullenbak ingaat. Open daarom alleen wat je echt wilt gebruiken en laat de rest staan. Want laten we eerlijk zijn: in je koffer zit toch al een fles zeep en shampoo, dus waarom niet gewoon die gebruiken?

Guatemala reistip

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #planetorplastic #refillmybottle en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Guatemala reistip om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere Guatemala reistip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Guatemala reistip

Je eigen Guatemala rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Guatemala? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert die al jaren in Guatemala woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Reisexpert Petra woont al jaren in Guatemala. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Guatemala rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!