Guatemala route


De ideale route volgens onze lokale reisexpert

De ideale route voor een rondreis Guatemala

22-daagse reis

 • Reis met maximale positieve impact
 • Ervaar Guatemala via ontmoetingen met de bevolking
 • Ontdek de eeuwenoude Mayastad Tikal met een lokale gids
 • Overnacht in kleinschalige accommodaties
 • Begin in koloniaal Antigua en eindig aan de Caribische kust

Tijdens deze rondreis Guatemala ontdek je in 3 weken het mooiste van dit veelzijdige land. Een echte slow travel reisroute, waarbij je de tijd hebt om stil te staan bij alles wat je onderweg tegenkomt en echt contact kunt maken met de lokale bevolking. Je reis begint in de sfeervolle koloniale stad Antigua en gaat vanuit daar door naar de kleurrijke markt van Chichicastenango. In het noordelijke Quetzaltenango bezoek je vervolgens inheemse dorpen, om daarna drie bijzondere dagen door te brengen aan het beroemde meer van Atitlán. Via het groene binnenland met haar prachtige natuurparken reis je naar de Mayaruïnes van Tikal, waar je met een lokale gids alles leert over de eeuwenoude Mayacultuur. Je eindigt vervolgens aan de Caribische kant van Guatemala, waar het heerlijk bijkomen is van alle indrukken.

Bekijk de favoriete reisroute van reisexpert Petra, die al jaren in Guatemala woont. Deze route combineert populaire bezienswaardigheden met onontdekte pareltjes.

Costa Rica vakantie

Reizen met positieve impact

Better Places is een sociale ondernemingDe maatschappelijke missie van ons bedrijf staat voorop en geld verdienen is van secundair belang. Wanneer je een reis boekt via een sociale onderneming, ben je niet alleen verzekerd van een heel bijzondere reiservaring, maar draag je ook nog eens bij aan een duurzame vorm van toerisme waarbij het belang van de lokale bevolking en het milieu centraal staat. Het geld dat je besteed aan je reis wordt gebruikt om het leven van de mensen die je ontmoet en de plekken die je bezoekt een beetje beter te kunnen maken. Ook investeren wij een deel van de winst in goede doelen.

Petra van Better Places heeft de reis in overleg met ons op maat gemaakt. Vooraf alle ruimte om te overleggen en zaken aan te passen. Reis zat goed in elkaar. Vervoer stond altijd keurig op tijd klaar, we hadden goede gidsen voor de excursies. Service was uitstekend, als we appten met een vraag kregen we direct antwoord.

Je eigen Guatemala vakantie

Dit is de favoriete Guatemala reis van Petra, onze reisexpert die al jaren in Guatemala woont. Deze route is gebaseerd op haar eigen ervaringen en de feedback van onze reizigers. Je kunt deze reis aanpassen aan jouw wensen. Geef Petra je wensen door en je ontvangt een reisvoorstel op maat.

Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.
Wil je eerst inspiratie opdoen? Bekijk dan de favoriete route van Petra.

Dag 1 – Aankomst Guatemala City naar Antigua
Aankomst op het vliegveld van Guatemala City. Je wordt hier opgehaald, en in een privéauto meteen naar Antigua gebracht (afhankelijk van verkeer tussen de 60 en 90 minuten rijden). Hier slaap je 3 nachten.

Dag 2 – Antigua, koffietour
Bezoek een echte koffieplantage in Antigua! Je wordt vanuit de stad opgehaald door een truck van de plantage. Daar aangekomen leidt een gids je over de koffieplantage met een uitgebreide uitleg over het koffieproces. Blijf daarna nog zeker even voor een goede kop koffie met gebak of een lunch! De middag kan je vrij besteden in het mooie koloniale stadje Antigua. Bezoek de prachtige kerken en ruïnes, wandel door de kleurrijke straatjes en ontdek de vele gezellige boetiekjes en cafés.

Dag 3 – Omgeving Antigua
In de ochtend maak je een mooie tour door de omgeving rondom Antigua. Na een korte rit vanaf het hotel kom je bij een lokale macadamiaboerderij aan, waar je een korte rondleiding krijgt. De rit wordt vervolgd door kleine dorpjes en koffievelden, naar San Antonio Aguas Calientes. Hier verzorgen ze een presentatie bij Carolina ́s weefcoöperatie en leer je van alles over de prachtige textiel. Er is ook tijd om in de winkel rond te kijken. Hierna keer je terug in Antigua, waar je rond 12:00 uur weer afgezet wordt bij het hotel. De middag heb je wederom de tijd om zelf op pad te gaan in Antigua.

Kies voor een directe vlucht

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken. Lees meer

Guatemala route

Koffie tour in Antigua

Wist je dat er in Guatemala ook koffie wordt geproduceerd? In Antigua kan je daardoor niet alleen genieten van een goede kop koffie in een van de vele cafeetjes, maar in de directe omgeving kan je ook verschillende koffieplantages bezoeken. Je wordt dan vanuit de stad opgehaald door een truck van de plantage. Daar aangekomen leidt een gids je over de koffieplantage met een uitgebreide uitleg over het koffieproces. Je ziet hoe de koffiebonen groeien en wat er daarna mee gebeurt. Blijf na afloop zeker even hangen voor een goede kop koffie met wat lekkers of een lunch!

Dag 4 – Chichicastenango
Vandaag reis je van Antigua naar Chichicastenango. Dit inheemse dorp staat bekend om de grootste markt met handwerkproducten uit de regio, een kleurrijk geheel! Je ervaart hier een traditioneel Mayadorp en kunt de producten uit de regio bewonderen. Als je graag een souvenir mee naar huis neemt, dan is dit de plek om het te kopen. Het geld dat je besteed komt zo direct bij de maker terecht. Na een paar uur vrije tijd om over de markt te lopen, brengt de chauffeur je naar Panajachel, het hoofddorp aan het meer van Atitlán.

Dag 5 – Meer van Atitlán
Een leuke dag vandaag; je gaat varen over het meer! Je wordt in het hotel opgehaald voor een tour over het meer van Atitlán. Het is een complete tour die je in een bootje langs 3 dorpjes aan het meer brengt. Je zal zien dat elk dorpje totaal verschillend is, met zijn eigen karakter, lokale ambacht en bezienswaardigheden. De lokale gids vertelt je er alles over. Rond 15:30 uur wordt je weer afgezet in Panajachel.

Dag 6 – Meer van Atitlán, Santa Cruz
Vanuit Panajachel neem je zelf een bootje naar Santa Cruz. Hier kom je aan bij een prachtig eco-hotel aan de rand van het meer. Je verblijft hier nog twee nachten. Je kunt ervoor kiezen om de middag lekker bij het hotel te besteden en te genieten aan het zwembad, in het restaurant en van de zonsondergang op je terras.

Guatemala route

The Good Hotel

In Antigua kan je overnachten in een hotel met een bijzonder verhaal. The Good Hotel is opgericht door de Nederlandse Marten Dresen vanuit zijn passie om via sociaal ondernemerschap betere kansen te creëren voor kinderen in de nabijgelegen dorpen Ciudad Vieja en San Lorenzo. Dit prachtige hotel is niet alleen een hele fijne overnachting voor jou als reiziger, maar draagt ook een steentje bij aan een schoner milieu een mooier leven voor de lokale bevolking. Hoe dat precies in elkaar steekt lees je hier.

Dag 7 – Meer van Atitlán, culturele dag
Je wordt opgehaald in het hotel, en vanuit het haventje vaar je in een privébootje naar San Juan la Laguna. Daar wordt je om 9:00 uur opgewacht door de coordinator van ons partnerproject, met wie je een interessante culturele dag gaat beleven. Door met dit project op pad te gaan zal je vandaag op hele bijzondere wijze het lokale leven aan het meer ontdekken. Je draagt dan direct bij aan het goede werk dat hier gedaan wordt om de lokale economie te ontwikkelen en eeuwenoude tradities in stand te houden. Deze culturele dag is een compleet programma; je begint met een tour door het dorpje waar vele muurschilderingen te vinden zijn met een spirituele betekenis in de Maya cultuur. Daarna heb je de keuze uit een aantal verschillende activiteiten (zie hieronder). Lunch is inbegrepen bij een lokale familie. Aan het eind van de middag vaart het bootje je weer terug naar het hotel in Santa Cruz.

Guatemala route

Beleef een culturele dag 

Aan het meer van Atitlán beleef je een bijzondere culturele dag met een lokale organisatie die zich inzet voor het behoud van de Mayatradities in dit gebied. Door met hun op pad te gaan draag je bij aan dit mooie project en zal je op een unieke wijze kennismaken met de cultuur en lokale bevolking aan het meer. Je hebt de keuze uit verschillende activiteiten. Zo kan je een ochtend op pad gaan met een Maya visser, je eigen sjaal maken tijdens een weefworkshop, een prachtige wandeling maken over een oud Maya pad of een kookles volgen. Welke activiteit je ook kiest, je steunt rechtstreeks de locals die je ontmoet en bent na afloop een hele bijzondere ervaring rijker.

Guatemala route

Dag 8 – Quetzaltenango
De reis gaat verder, jullie reizen met privévervoer naar Quetzaltenango (ook wel Xela genoemd), thuisbasis van Petra. Dit is de tweede grote stad van Guatemala en hier slaap je twee nachten in een familiehotel dat al sinds 1892 bestaat, gelegen in het centrum van de stad. Het is een mooi koloniaal gebouw en er is een tuin, restaurant en gezellige bar.

Dag 9 – Quetzaltenango, dorpen en warmwaterbronnen
Quetzaltenango ligt in het hart van de hooglanden en heeft een zeer rijke Maya cultuur. Vandaag maken jullie daarmee kennis tijdens een ochtendtour die uit twee delen bestaat. Eerst maak je een tour door drie verschillende dorpjes in de buurt van Quetzaltenango, waar je de lokale bevolking en hun ambachten ziet. Vervolgens is het tijd om te relaxen in de warmwaterbronnen Fuentes Georginas. Deze bronnen liggen op 16km van Quetzaltenango in een nevelwoud. Dit gebied heeft veel vulkanische activiteit en deze hotsprings bestaan dan ook uit natuurlijke zwavelbaden. De omgeving is prachtig en de rit omhoog door de bergen en langs lokale akkertjes is minstens zo mooi. Het complex heeft naast de baden een simpel maar goed restaurant en kluisjes beschikbaar (tegen borg). Je bent rond 13:00 weer terug in Quetzaltenango. In de avond genieten jullie van een diner bij een lokaal gastgezin, georganiseerd via de organisatie Resirest.

Dorpjes van Quetzaltenango

Quetzaltenango (ook wel Xela genoemd) ligt in het hart van de Guatemalteekse hooglanden, waar inheemse dorpjes door het landschap verspreid liggen. Deze tour brengt je naar de meest interessante dorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan en waar je het echte lokale leven kunt ervaren. In het dorpje Cantel bezoek je een glasblaasfabriek, waar ze met gerecycled glas prachtige producten maken. Je vervolgt de tour naar Zunil, waar je de kerk en een weefcoöperatie bezoekt. In het plattelandsdorpje Almolonga leer je vervolgens over de Guatemalteekse landbouw. Je eindigt de tour met een heerlijk ontspannen bezoek aan de warmwaterbronnen Fuentes Georginas.

Dag 10 – Nebaj
Vanuit Quetzaltenango reizen jullie vandaag naar Nebaj. Met privévervoer gaat de tocht dwars door de binnenlanden en gebergtes van Guatemala met prachtige uitzichten en kleine dorpjes, maar ook sommige stukken over slechte weg. Nebaj is een inheems dorp in de Ixil driehoek, het gebied dat zwaar geleden heeft in de 36-jarige burgeroorlog van Guatemala en waar nu community based tourism in opkomst is. Je komt op deze manier echt in contact met de lokale bevolking en ontmoet hen op een manier waar zowel jij als zij van profiteren. Hier voelt het alsof je teruggaat in de tijd, met locals die in kenmerkende klederdracht hun ambachten beoefenen. In Nebaj slapen jullie twee nachten in een eenvoudig hotel, in een 2-persoonskamer met badkamer en ontbijt.

Costa Rica vakantie

Een bijzondere maaltijd

In Antigua en Quetzaltenango heb je de mogelijkheid om bij een lokale familie te eten via het duurzame platform ResiRest. Door bij een Gualtemalteeks gezin thuis te eten heb je niet alleen een heerlijke en unieke culturele reiservaring, je ondersteunt ook direct jouw gastgezin. Terwijl je samen geniet van een homemade lunch of diner maak je gelijk kennis met de lokale specialiteiten van de Guatemalteekse keuken!

Dag 11 – Cocop, natuurwandeling
De volgende dag gaan jullie met een lokale gids het inheemse dorp Cocop verkennen. Dit is een prachtige wandeling door de natuur langs beekjes en meertjes en prachtige uitzichtpunten. Ook Cocop is een zeer traditioneel dorp. Op de terugweg van Cocop naar Nebaj lopen jullie door het gehucht Rio Azul, waar een soort natuurlijke lagunes te zien zijn. De wandeling vandaag duurt in totaal zo ́n 6 uur, met een afstand van 9km. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld.

Dag 12 – Reis naar Coban
vandaag wacht een reisdag van Nebaj naar Coban. Een uur ten zuiden van Coban ligt een prachtig natuurgebied, de habitat van de nationale en zeldzame vogel de Quetzal. Jullie verblijven in een rustiek hotel midden in het natuurgebied, naast het officiële park “Biotopo del Quetzal”.

Dag 13 – Coban, vrije dag
Vandaag hebben jullie een vrije dag in het hotel. Het is een prachtige plek om de natuur te bewonderen. Naast het hotel ligt het nationaal park waar je vanuit het hotel zo naartoe kunt lopen. Je betaalt hier zelf de entree en kunt ervoor kiezen om een lokale gids in te huren. Er zijn verschillende wandelpaden gemarkeerd die door het nevelwoud leiden en hopelijk spot je onderweg een Quetzal! De lokale gids zal jullie hiermee kunnen helpen. Maar ook als de Quetzal zich niet laat zien; het park is prachtig.

Ecolodge Lanquin

In Lanquín verblijf in een eco lodge, gelegen midden in de natuur. Je slaapt hier in een sfeervolle cabaña; een houten huisje, omringd door de groene heuvels van de Alta Verapaz. In de grote tuin en aan het kabbelende riviertje is het heerlijk ontspannen en kom je in een hangmat even helemaal tot rust. De lodge wordt bovendien gerund door een team van locals dat elke avond in het restaurant een uitgebreid (voornamelijk vegetarisch) buffet op tafel zet met ingrediënten uit de moestuin.

Dag 14 – Lanquín
Er staat vandaag een korte route gepland; in zo ́n 3 uur reizen jullie naar Lanquín, in de prachtige groene omgeving van de nevelwouden van Guatemala. In Lanquín verblijven jullie twee nachten in een ecolodge, omgeven door de mooie natuur.

Dag 15 – Semuc Champey
Vandaag staat de tour op het programma waarvoor jullie naar dit gebied zijn gekomen; Nationaal Park Semuc Champey. Dit is een natuurlijk gevormde brug van kalksteen waarop zich turkoois gekleurde poelen hebben gevormd, en onder de oppervlakte stroomt de rivier Cahabon. Dit is een excursie van een hele dag, waarbij je begint met de grotten van Kan- Ba. Dit grottenstelsel heeft veel water, dus hier ga je doorheen door te zwemmen, klimmen, klauteren en glijden met alleen een kaarsje in je hand als verlichting (deze activiteit is optioneel). Daarna gaan jullie naar Semuc Champey zelf, waar je naar het uitzichtpunt kunt klimmen en kunt zwemmen in de turkooizen waterpoelen. Tenslotte “tuben” jullie een stuk over de rivier in banden. Een avontuurlijke dag!

Dag 16 – Reisdag naar Tikal
Vandaag een lange reisdag; jullie rijden van Lanquín naar Tikal (zowel mogelijk met collectief vervoer of privévervoer). In Tikal verblijven jullie in een lodge in het nationale park zelf, middenin de jungle. De ruïnes liggen op loopafstand van het hotel en je hoort bij zonsopkomst en zonsondergang de brulapen!

Lokale gids Tikal

De Mayaruïnes in Tikal vormen een hoogtepunt tijdens je rondreis Guatemala. Door deze bijzondere plek met een lokale gids te bezoeken komt de plek echt tot leven en krijg je een kijkje in het leven dat zich hier al die eeuwen geleden heeft afgespeeld. De lokale gidsen in Tikal kunnen je bovendien niet alleen wegwijs maken in de wereld van de Maya’s, maar vertellen ook over de ongerepte jungle waarin de ruïnes zich bevinden. Van zeldzame boomsoorten tot het spotten van vogels en brulapen: je gids maakt dit bezoek tot een onvergetelijke ervaring! Lees meer.

Dag 17 – Mayaruïnes Tikal
Met een privégids (Engelstalig) maken jullie de sunrise tour, met vertrek om 4:00 uur vanuit het hotel. Deze tour leidt in het donker naar tempel IV, die jullie beklimmen om de zon op te zien komen. Een spectaculair plaatje! Daarna volgt een uitgebreide tour door Tikal om de hoogtepunten van het park te bekijken. De gids kan jullie onderweg alles vertellen over de mysterieuze bouwwerken van de Maya’s en het leven dat zich hier heeft afgespeeld. Jullie zijn om 11:00 uur weer terug in het hotel. Een ontbijtbox is inbegrepen, met een picknick op de Gran Plaza van Tikal.

Dag 18 – Reis naar Río Dulce
Vandaag reis je naar Rio Dulce, dichtbij de Caribische kust. Vanaf het hotel in Tikal word je opgehaald en in privévervoer reizen jullie in zo ́n 4 uur naar Rio Dulce. Jullie verblijven in een mooie ecolodge, vlakbij het dorp maar toch middenin de jungle aan de rivier. In het hotel heb je de rest van de dag vrij om lekker te relaxen in het tropische klimaat. Je slaapt hier twee nachten.

Dag 19 – Río Dulce
Rio Dulce staat bekend om zijn flora, fauna en canyons in de rivier, dus vandaag ga je een mooie boottour maken. Deze begint bij het hotel en brengt je tot aan Livingston, een dorpje aan de kust waar je echt het Caribische Guatemala ervaart.

Guatemala route
Costa Rica vakantie

Bijzondere boottocht

Tijdens de tour vaar je langs een vogeleiland, het kasteel van San Felipe en zie je vele lokale vissers in hun kano ́s voorbijtrekken. Ook spot je veel pelikanen en andere tropische vogels. In Livingston, het enige dorp van de Garifuna stam in Guatemala, is er de gelegenheid voor een wandeling en een lunch, waarna de boot je weer terug brengt naar het hotel. Een privétour is ook mogelijk, met als extra een bezoek aan Siete Altares en Playa Blanca.

Dag 20 – Rio Dulce, vrije dag
Vandaag kan je nog een dagje genieten van het fijne klimaat aan de Caribische kant van Guatemala. Je kunt ervoor kiezen om aanvullende excursies te maken naar bijvoorbeeld Finca Paraiso, maar een dag bij het hotel is ook een optie. Je kunt hier watersporten beoefenen of lekker genieten aan het zwembad.

Dag 21 – bus naar Guatemala City
Na Rio Dulce is het tijd voor vertrek richting de hoofdstad. De hotelboot brengt jullie naar het vasteland van Rio Dulce, waar je de eersteklas bus van 9:30 neemt naar Guatemala City.

Dag 22 – Terugvlucht
De reis zit er nu helaas echt op en het hotel brengt jullie op de aangegeven tijd naar het vliegveld voor vertrek naar Nederland.

Geef Petra je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.
Wil je eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk dan de voorbeeldreizen.

De leukste Guatemala route:

 • Antigua
 • Chichicastenango
 • Meer van Atitlán
 • Quetzaltenango
 • Nebaj
 • Cocop
 • Coban
 • Semuc Champey
 • Tikal
 • Río Dulce
 • Guatemala City
Costa Rica vakantie

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Tijdens je rondreis Guatemala zijn er volop mogelijkheden om een herbruikbare waterfles bij te vullen. In hotels vind je bijvoorbeeld waterfilters of grote waterkoelers waar je zelf water kunt tappen. Door hier gebruik van te maken bespaar je op een eenvoudige manier een hele hoop plastic tijdens je reis. Lees meer.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen. Lees meer

Costa Rica vakantie

CO2 neutraal op reis

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van het landarrangement dat je bij ons boekt. Daarnaast compenseren wij als enige reisorganisatie in Nederland ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Wij maken jouw reis CO2 neutraal door te investeren in een Gold Standard project met efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over CO2 neutraal op reis.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

Geef je op en maak kans op gratis toegangskaarten voor twee personen voor de beurs!

Vul alle velden in om kans te maken op de vrijkaarten!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Amsterdam!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Utrecht!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

Schrijf je in voor de presentaties in Breda!

* verplicht
We hebben je toestemming nodig! *
Welke presentaties wil je bijwonen?
Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips?

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!