Himalaya reistips om plasticvrij te reizen

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In de meeste landen buiten Europa kun je het water uit de kraan niet drinken. Zo ook in de Indiase Himalaya en Bhutan. Het lijkt dan makkelijk om je toevlucht te nemen tot de plastic waterflessen die overal verkrijgbaar zijn. Maar het aantal plastic flessen wat je gebruikt loop al snel op. Bovendien moet je op hoogte veel drinken, minimaal 1 liter per 1000 meter hoogte. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar veel plastic flessen komen in  grote afvalbergen in de Himalaya terecht. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in India, en zeker in de kwetsbare berggebieden. Helaas is het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Graag geven wij je Himalaya reistips om het gebruik van plastic te verminderen.

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan?

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

himalaya reistips

Wat gebeurt er al in de Himalaya?

Jan organiseert al dertig jaar reizen in de Himalaya en zag het probleem van zwerfafval de afgelopen jaren sterk groeien. “Aanvankelijk waren het vooral toeristen die plastic flessen drinkwater kochten, maar tegenwoordig krijg je ook bij een kop koffie in een lokaal restaurant al een fles mineraalwater”, zegt Jan. “In India is zwerfvuil een groot probleem, want er is vaak geen afvalverwerking en mensen zijn zich niet bewust van de schade die plastic veroorzaakt aan het milieu. Tijdens mijn reizen besteed ik daarom veel aandacht aan het recyclen van flessen, om het verbruik door reizigers terug te dringen.” Alle flessen water die reizigers, gidsen en chauffeurs onderweg gebruiken, worden verzameld door de gids en chauffeur. Zij nemen de flessen mee terug naar de steden Guwahati, Thimphu, Gangtok of Delhi en zorgen dat ze ingeleverd worden bij de plaatselijke recycling.

Het zou nog beter zijn als er helemaal geen plastic flessen worden gekocht, maar reizigers durven vaak geen andere waterbronnen te gebruiken. “Terwijl die angst vaak ongegrond is”, zegt Jan. “Bijna alle betere Indiase restaurants hebben een waterfilter, dat ze gebruiken voor het gratis water dat je bij je maaltijd krijgt. Deze filters werken prima, zolang ze maar regelmatig vervangen worden. Je kunt restauranthouders ook vragen om je fles te laten vullen met gekookt water. In onze eigen accommodatie in de Shyok Vallei in Ladakh geven we onze reizigers zo nodig leenflessen en krijgen ze gefilterd bronwater uit de bergen. Ook voor de reisdagen na Shyok nemen we dit water mee.” Het is dus handig om zelf een hervulbare waterfles mee te nemen.

Jan organiseert volop trektochten door de Himalaya en ook daar is het makkelijk om aan schoon water te komen. “Zeker in afgelegen gebieden is dat geen probleem”, zegt hij. “Natuurlijk moet je wel je gezonde verstand gebruiken, maar het meeste water in plastic flessen komt ook gewoon uit de bergen, uit soortgelijke bronnen die wij tijdens trekkings gebruiken. Als je het water niet vertrouwt, kun je het koken, filteren of zuiveren met waterzuiveringstabletten. Dat doen wij tijdens trektochten ook, we gebruiken nooit mineraalwater.

Wat kun jij doen om het gebruik van plastic te verminderen?

Onderstaande tips helpen je om minder plastic te gebruiken tijdens je rondreis door de Himalaya.

himalaya reistips

Himalaya Reistips – Tip1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Zoals je al kon lezen, zijn er tijdens je reis volop mogelijkheden om je waterfles bij te vullen. Ook zie je op steeds meer plekken tijdens je rondreis grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Jan stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

Himalaya Reistips – Tip 2: Neem een hittebestendige (veld)fles mee

Ga je een trektocht maken in de Himalaya, neem dan een hittebestendige (veld)fles mee (bijvoorbeeld van het merk Sigg). Vul hem voor het slapen gaan met gekookt water, doe er een dikke sok omheen, en je hebt een heerlijke kruik! En de volgende dag heb je drinkwater. Ideaal!

Himalaya Reistips – Tip 3: Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee op reis

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Steripen

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Lifestraw Go

De Lifestraw Go 2 stages is een plastic fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Waterzuiveringstabletten

Verwacht je dat je eenmalig een reis gaat maken buiten Europa, dan wil je wellicht niet investeren in de aanschaf van een waterfilter of Steripen. In dat geval zijn waterzuiveringstabletten een goed en eveneens veilig alternatief. Het nadeel van waterzuiveringstabletten is wel dat het water er een bijsmaakje van krijgt. In India en Bhutan is een poeder met merknaam Tang te koop, waarmee je je water weer een lekkerder smaakje (bijvoorbeeld sinaasappel, ananas of citroen) kunt geven.

Himalaya Reistips – Tip 4: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

Meer Himalaya reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Himalaya reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Himalaya reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Jan woont al jaren in de Himalaya. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Jan je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Himalaya rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis in de Indiase Himalaya? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert die in de Indiase Himalaya woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!