Homestay Colca Canyon

De betekenis van toerisme in een Peruaans dorp Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Verblijf bij een lokale gemeenschap in Colca Canyon

Homestay Colca Canyon: Lama’s rennen door de velden, een kudde alpaca’s steekt nieuwsgierig de weg over. In de verte doemen de besneeuwde bergtoppen van de Andes op, afgewisseld met een enkele vulkaan die woest een rookpluim blaast. Dit is de spectaculaire route van Arequipa naar Colca Canyon, waar we vanaf de Patapampa Pas op bijna 5000 meter hoogte de vallei in kijken. Er wordt op ons gewacht door een familie in het dorpje Coporaque. In 2016 werd dit dorp, inclusief de homestays voor toeristen, volledig verwoest door een aardbeving. Maar mede dankzij klanten van Better Places hebben deze families hun deur weer kunnen openen, klaar om het lokale leven met reizigers te delen in dit prachtige stukje Peru.

Homestay Colca Canyon

Het is zondag 14 augustus als Fredy en Amanda, een van de vier families met een homestay in Coporaque, na een mooie dag nietsvermoedend naar bed toe te gaan. Om klokslag 22:00 uur verandert die dag voorgoed hun leven, als een aardbeving met een kracht van 5.2 hun dorp, huis en elk uitzicht op inkomsten verwoest. Onze Peru reisspecialist Guido schakelt onmiddellijk de hulp in van klanten die het dorp eerder dat jaar bezochten. En dan blijkt hoe de gemeenschap van Coporaque zich in het hart van veel mensen heeft genesteld. De donaties stromen binnen en de families kunnen aan de slag om hun huizen te herstellen en zo snel mogelijk weer toeristen te ontvangen.

Je eigen Peru rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Peru? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Guido en Agnes, onze Peru specialisten. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Peru reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Peru of de beste reistijd Peru.

De handen ineen

Een jaar na die verwoestende zondagavond breng ik een bezoek aan de families, bewonder de gloednieuwe kamers die ze me vol trots laten zien en luister naar hun verhalen. Want hoewel de kamers nagenoeg geen spoor van vernieling meer vertonen, heeft de aardbeving een onuitwisbare impact gehad op het leven van deze families. Een paar weken voor mijn bezoek hebben Hans en Marianne van Es, de ouders van reisspecialist Guido, de huizen officieel heropend. Hans: “Gastvrouw Jesusa legde me toen nog eens uit hoe diep de gemeenschap is geraakt. Alle inkomsten uit toerisme dreigden opeens helemaal weg te vallen. Alle inspanningen en investeringen leken voor niets geweest. De huisjes moesten snel weer worden opgebouwd, maar nu beter bestand tegen aardbevingen. Een architecte die ten tijde van de aardbeving als toerist (op haar huwelijksreis) aanwezig was, begon tekeningen te maken. Iedereen sloeg de handen ineen en het gedoneerde geld bleek niet alleen voldoende om de basisvoorzieningen weer te herbouwen maar zelfs om de kamers nog mooier en moderner te maken dan voorheen.”

Homestay Colca Canyon 

Dromen herbouwd

Het resultaat mag er zijn: de kamers zijn van alle gemakken voorzien, de meesten met een eigen badkamer en zelfs warm water. Het zijn de bergen met stenen en vele werklui in het dorp die verraden dat het afgelopen jaar voor alle bewoners van Coporaque zwaar is geweest. Des te blijer zijn ze om je te zien en je deelgenoot te maken van hun dagelijkse leven. Tijdens je verblijf ben je dat ook oprecht: de families zetten drie keer per dag heerlijke maaltijden op tafel, nemen je mee naar de mooiste plekjes in de omgeving en vertellen je graag over hun leven in de Colca Vallei.

Na een indrukwekkende paardrijtocht door de bergen, schuif ik aan voor een lunch bij de familie van Chocolate en Rocío. Terwijl Rocío in de keuken de laatste hand legt aan het alpacavlees en de oudste kinderen de tafel dekken, luister ik naar hun verhalen over de start van hun mooie homestay; de eerste in Coporaque. Rocío werd hier geboren, maar vertrok als tiener naar Lima om te werken en studeren. “Het was altijd mijn droom om terug te keren naar mijn geboortedorp, dit is waar ik een gezin wilde stichten. In Lima zag ik huizen met een luxe die ik in Coporaque nooit had gekend. Daardoor begon ik te dromen van mijn eigen huis op het platteland, met de gemakken van de stad zoals elektriciteit, een douche, warm water en een mooi aanrecht om aan te koken.” En zo verruilde ze de hoofdstad weer voor het landelijke leven in Coporaque en kocht met haar verdiende geld een stuk grond om haar droomhuis op te bouwen. Het huis kwam er, en toen ze in contact kwam met iemand die haar vertelde over Community Based Tourism, was ze direct geïnteresseerd. Zo breidde ze haar huis langzaam uit met kamers voor toeristen en leerde in de daaropvolgende jaren van alles over duurzaam toerisme, vreemde talen en andere culturen. Door de aardbeving viel haar droomhuis letterlijk in duigen, maar inmiddels staat ze weer aan haar geliefde aanrecht te koken voor een tafel vol toeristen uit allerlei landen.

Homestay Colca Canyon

Thuis in Coporaque

Voor Rocío en de andere families in Coporaque betekent hun homestay niet alleen een goed leven; het is inmiddels onderdeel geworden van hun bestaan. Ze halen plezier uit het delen van hun cultuur en leren graag over die van anderen. Andersom bieden zij toeristen een unieke reiservaring, eentje die reizigers in het nabijgelegen toeristische Chivay mislopen. Op een van mijn middagen in het dorp wandel ik samen met Fredy richting de warmwaterbronnen in de vallei. Een wandeling dwars door de velden, met adembenemende uitzichten op de bergen en rokende vulkaan. Onderweg passeren we kuddes grazende paarden en alpaca’s en groeten we schapenhoeders en spelende kinderen. Hier, midden in het dagelijks leven in de Colca Vallei, lijken tourbussen, hotelketens en westerse restaurants iets uit een andere wereld.

Homestay Colca Canyon

Voordat ik Coporaque weer verlaat, breng ik nog een laatste bezoek aan de families, waar zoals elke dag in het afgelopen jaar hard wordt gewerkt aan de huizen. Het verschil met een aantal maanden geleden is dat het einde inmiddels in zicht is. Bij Fredy en Amanda worden net de laatste stenen gelegd voor de omheining van het huis. Bij een ander worden armen vol plantjes met veel zorg de tuin binnengedragen. Rocío wijst nogmaals vol trots naar een berg stenen die straks een gloednieuwe uitbreiding van het huis gaat vormen: “Het was een moeilijk en droevig jaar voor ons allemaal. Nu is het tijd voor succes en een mooi leven in ons vernieuwde thuis.”

 

Reisexperts Guido en Agnes hebben jaren in Peru gewoond en helpen je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Peru. Geef Guido en Agnes je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!