Bijzondere homestay in Zuid-Afrika

Een nachtje bij Mama Noks in de township
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Bijzondere homestay in Zuid-Afrika

Toeristen die naar Zuid-Afrika gaan slaan de townships liever over. Criminaliteit en heftige verhalen over berovingen zijn de oorzaak. Mama Noks wil laten zien dat het niet alleen ellende en geweld is in de townships. Sinds 2006 nodigt zij reizigers van over de wereld uit om in haar homestay te komen slapen, in een township vlakbij Kaapstad. Patrick en Daisy sliepen twee nachten in deze bijzondere homestay in Zuid-Afrika en zagen hoe Mama Noks zich inzet voor haar community.

homestay in Zuid-Afrika

Een warm welkom bij de homestay in Zuid-Afrika

Mijn uitgestoken hand wordt met wijdopen armen beantwoord. De knuffel waar ik in terechtkom is warm en hartelijk. “Welcome my dear”, zegt de breed glimlachende vrouw die me stevig vastpakt. “Welkom in onze homestay.” Uit het huisje waar ze in de deuropening staat komt de geur van eten. “Ik ben Mama Noks, dit is mijn man Madota.” Een grote pan staat te pruttelen op het vuur, de kleindochter van Mama Noks rent door de woonkamer en op de grote televisie aan de muur wordt voetbal gespeeld. Patrick neemt meteen plaats naast de man des huizes. We zijn thuis, maar dan bij Mama Noks.

homestay in Zuid-Afrika

Zo anders is een homestay in Zuid-Afrika niet

Meteen na aankomst moeten we ons beeld van het leven in de townships bijstellen. De verhalen die we kennen gaan over armoede, criminaliteit en ellende. Mensen wonen tussen metalen platen en slapen op de grond. In de gezellig ingerichte woonkamer van Mama Noks merken we al snel dat het leven van dit gezin veel meer op ons leven lijkt dan we ons konden bedenken.Tegenover de comfortabele bank hangt een grote, platte televisie, de keuken is van alle gemakken voorzien. Madota laat in de badkamer trots zijn zelf geïnstalleerde douchecabine met warm water zien en onze slaapkamer is comfortabel en ruim.

Ben je benieuwd hoe het is om een nachtje bij de bewoners te slapen? Wij zetten vijf redenen waarom je echt eens in een homestay moet slapen op een rij.

homestay in Zuid-Afrika

De bijzondere homestay in Zuid-Afrika

Het duurt niet lang voor we ons helemaal op ons gemak voelen. Ik word meteen aan het werk gezet met een schiller en aardappels. Patrick is inmiddels met Madota begonnen met zijn eerste lessen Xhosa. “Isonka is brood. Molo is hallo”, hoor ik hem herhalen. Tijdens het schillen vertelt Mama Noks mij over haar bijzondere homestay in Zuid-Afrika. “Het begon allemaal in 2006. Ik was gevraagd om te helpen bij de catering voor buitenlandse studenten in het buurthuis. Sommige van hen zochten een slaapplaats en ze vonden het heel leuk om bij ons te komen slapen. Inmiddels verhuren we zelfs twee kamers aan toeristen.”

homestay in Zuid-Afrika

Spinazie en pompoen

“Voordat ik verder vertel”, zegt ze plotseling glimlachend. “Ik ben spinazie en pompoen vergeten te kopen. Willen jullie dat even gaan halen?” We krijgen 100 rand in onze hand gedrukt en Madota doet het hek naar de straat voor ons open. Ze is het natuurlijk niet vergeten. Dit is onderdeel van de townshipervaring! We lopen naar de overkant van de weg, waar we een klein winkeltje vinden. Madota houdt vanuit de deuropening een oogje in het zeil. Als we terugkomen met de gevraagde producten krijgen we een enthousiast applaus. Het diner is gered!

Met je handen eten

Het avondeten bestaat uit gestoomd brood, spinazie met aardappelen en een heerlijke pompoencurry. “Als we gestoomd brood eten, dan eten we met onze handen”, zegt Mama Noks terwijl ze voordoet hoe ze haar spinazie tussen een stuk brood klemt. “Isonka samanzi”, zegt Madota tegen Patrick. “Dat is Xhosa voor gestoomd brood!”, antwoordt hij. Madota begint hard te klappen en te lachen. Mama Noks is zichtbaar onder de indruk. Één voor één begint Madota in het Xhosa woorden op te noemen, die Patrick feilloos vertaalt. Ook ik ben onder de indruk. Door Patricks vertalingen, maar vooral door het heerlijke eten.

Slapen in een homestay in Zuid-Afrika is één van de manieren waarop je de lokale bevolking laat profiteren van jouw bezoek. Er zijn nog veel meer manieren om een positieve impact te hebben met jouw reis.

Mama Noks’ soup kitchen

’s Avonds is het vaste prik om met het hele gezin naar een populaire soapserie te kijken. Wij kijken mee en worden voorzien van live commentaar door Mama Noks. We lachen hartelijk mee om de grappen en schrikken net zo van de arrestatie van de hoofdrolspeler als Mama Noks zelf. Als de serie is afgelopen vertelt ze dat ze drie keer per week een soepkeuken organiseert. “Wij hebben het beter dan veel andere mensen in de township. We koken daarom drie keer per week een pan soep voor de mensen die niet elke dag te eten hebben. Willen jullie morgen helpen?” Natuurlijk willen we dat!

Boodschappen en buurtbewoners

De volgende ochtend doen we boodschappen. We komen thuis met grote stukken kip, een zak linzen, wortelen en vier broden. Als de soep net klaar is staan er al drie vrouwen op de stoep met een Tupperware bakje. “De soep van Mama Noks is de lekkerste soep die er is!”, zeggen ze met een grote glimlach. Er komen daarna nog tientallen buurtbewoners langs: oudere dames, jonge meiden met kinderen, tieners in schooltenue: allemaal zijn ze even enthousiast over de soep. “Dankjewel voor de hulp”, zegt ze tegen ons als de pan leeg is, terwijl wij alleen maar bescheiden en vol bewondering kunnen kijken naar het bijzondere werk van Mama Noks.

Deze homestay in Zuid-Afrika is één van de vele bijzondere accommodaties waar we graag mee samenwerken. De Ribaneng Lodge in Lesotho is nog zo’n mooi voorbeeld.

homestay in Zuid-Afrika

Achttien collega Mama’s

Door haar inkomsten uit het toerisme heeft Mama Noks het goed. “Het is mijn plicht om iets terug te doen voor de buurtbewoners. Veel mensen hier hebben niet elke dag te eten. Daarom probeer ik drie keer per week een stevige soep voor ze te maken.” Mama Noks doet nog meer voor haar gemeenschap. Ze helpt andere mama’s in de buurt om ook een homestay op te zetten. “Ik help ze bij het inrichten van het huis en de dingen waar ze op moeten letten. Als ik meer gasten krijg dan ik kwijt kan, stuur ik ze door naar de andere gezinnen. Inmiddels zijn er al achttien mama’s in de buurt die toeristen kunnen ontvangen. Zo profiteren we allemaal van het toerisme.”

Veiligheid in de township van Mama Noks

Veiligheid is een belangrijk thema in Zuid-Afrika. Niet alleen je persoonlijke veiligheid, maar ook die van je bagage. Mama Noks en Madota snappen dat heel goed. Overdag kun je zonder problemen veilig naar de homestay rijden. Je auto parkeer je naast het huis achter een afgesloten muur. Hoewel het relatief veilig is in de township van Mama Noks, laten ze je niet op eigen houtje de buurt verkennen. Je gastgezin gaat altijd met je mee. In de avond blijf je, net als het gezin zelf, gezellig thuis. Het voordeel daarvan is dat je weer even op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de Zuid-Afrikaanse soapseries.

Ook verblijven in een homestay in Zuid-Afrika?

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis met de mooiste accommodaties in Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met reis specialist Judith. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk de voorbeelden voor een rondreis Zuid-Afrika of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Trustpilot

Meer inspiratie voor je reis door Zuid-Afrika?

Ben je nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Lees dan eens over de leukste activiteiten in Zuid-Afrika. Of ontdek wat er allemaal te doen is in Kaapstad. Reisjournalisten Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op wereldreis en bezochten ook Zuid-Afrika. Hier lees je over hun reis in de voetsporen van Nelson Mandela.

Maak kennis met Judith, de reisprofessional die al jaren in Zuid-Afrika woont. Zij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Stel met je rondreis Zuid-Afrika samen met Judith samen, helemaal zoals je zelf wilt. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!