Bijzondere homestay in Iran

Hoe een arme boer een nationale held werd
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Ervaar het echte leven tijdens een homestay in Iran

Tijdens een verblijf in deze homestay in Iran ervaar je de gastvrijheid van de Iraniërs op zijn best. Lees hier het verhaal van de arme boer Abbas Barzegar die een ware pionier in Iran werd.
Op de weg van Shiraz naar Yazd ligt een dorp zo klein, dat de naam niet eens genoemd wordt op de kaart. Bazm ligt aan de voet van het Zagros gebergte. Aan de rand van het dorp word je in een groene oase met open armen ontvangen door Abbas Barzegar en zijn familie.

Homestay in Iran

Bijzondere gasten in een armzalig huis

Bijna twintig jaar geleden opende Abbas Barzegar de deur van zijn armzalige huisje voor twee verdwaalde, Duitse toeristen. Hij kon niet weten dat zijn leven na dat moment nooit meer hetzelfde zou zijn.
Het succesverhaal van de bescheiden boer Abbas begint als twee avonturiers op de motor het kleine dorpje Bazm in Iran passeren. Het regent pijpenstelen en de Duitsers zijn op zoek naar een plek om te schuilen. Abbas en zijn vrouw zetten alles in het werk om het de toeristen naar hun zin te maken. Met de weinige middelen die ze hebben bereiden ze een traditionele maaltijd voor het stel. Abbas durft zijn bijzondere gasten nauwelijks aan te kijken. Hij schaamt zich diep voor het sobere maal en zijn simpele woning. De volgende dag stappen de jongens uitgerust en voldaan op de motor. Het leven van Abbas en zijn vrouw gaat gewoon weer door.

Homestay in Iran

Magical money en een gouden kans

Totdat een maand later een groep van vijf Duitse toeristen het nietszeggende dorpje bezoekt. Ze zijn op zoek naar Abbas. Ze hebben gehoord dat ze hier de beste traditionele maaltijd van heel Iran kunnen krijgen. Abbas snapt er niks van. Wat moeten die toeristen nou in zijn armzalige huis en met zijn simpele eten? Het arme stel ontvangt de onverwachte bezoekers met net zoveel overgave als de eerste keer. Na afloop betalen de toeristen 2 miljoen rials voor hun verblijf. Een fortuin voor de arme boer. “Magical money” noemt Abbas het geld wat hij ontving. Hij realiseert zich dat Westerse toeristen het blijkbaar veel interessanter vinden om het echte leven te ervaren, dan om in een vijfsterrenhotel te verblijven. Hij ziet een gouden kans en grijpt die met beide handen aan.

Tijdens je rondreis door Iran kun je ook in een historisch koopmanshuis slapen. Een bijzondere ervaring!

Homestay in Iran

Dromen van een homestay in Iran

Het gaat Abbas niet altijd voor de wind. Lokale reisbureaus lachen hem uit als hij met zijn voorstel voor ‘homestays’ aankomt. Maar hij geeft niet op. Maandenlang werkt hij keihard en investeert al zijn magical money in zijn ongebruikelijke droom. En dan begint het balletje te rollen. De ene toerist na de ander maakt de omweg naar Bazm. De zaken gaan goed en Abbas koopt extra grond en bouwt traditionele huisjes voor zijn gasten. Intussen groeit ook de weerstand bij zijn dorpsgenoten. Er worden bakstenen door de ruiten gegooid. De mensen zijn jaloers op zijn plots verkregen rijkdom.

Homestay in Iran

Betrokken dorpelingen

Abbas snapt de woede maar al te goed. Nog niet zo lang geleden was hij ook maar een arme boer. Hij besluit de dorpelingen te betrekken bij zijn onderneming. Hij laat ze souvenirs maken, zet ze in als hulp op het land en zorgt voor goede scholing voor de kinderen. Vandaag de dag profiteert de hele omgeving van zijn succes.

En het succes van Abbas reikt verder dan zijn eigen dorp. Hij organiseert excursies naar de nomaden in de bergen verderop. De extra inkomsten maken het mogelijk voor de nomaden om hun bijzondere levensstijl te behouden. Daarnaast geeft Abbas presentaties in het hele land waarin hij uitlegt hoe je als arme boer een slimme ondernemer kunt worden.

De Iraniërs staan bekend om hun eindeloze gastvrijheid. Hier lees je alles over veilig reizen in Iran.

Homestay in Iran

Leren van anderen voor zijn homestay in Iran

Abbas is een leergierige ondernemer. Als hij de kans krijgt reist hij naar Europa om te leren van het toerisme daar. Zo merkt hij in Duitsland dat de wc’s altijd schoon zijn en zorgt hij dat voor zijn sanitair hetzelfde geldt. In Zwitserland leert hij dat zelfservice efficiënter is dan alles opdienen. Nu mogen zijn gasten het ontbijt zelf opscheppen. In Nederland ontdekt hij dat mensen biologisch eten belangrijk vinden. Daarna kookt zijn vrouw alleen nog maar vegetarisch en met lokale producten. Als hij met eigen ogen ziet dat Parijs zo populair is vanwege de fantastische musea, besluit hij zelf ook een museum te openen, waarin hij de geschiedenis van zijn onderneming tentoonstelt.

Homestay in Iran

Boerenleven zit in zijn bloed

Abbas heeft zich van arme boer opgewerkt tot succesvol ondernemer en beroemdheid in eigen land. Maar hij is niet vergeten waar hij vandaan komt. Het boerenleven zit in zijn bloed. Hij is trots op zijn met zand vervuilde handen. Elke ochtend staat hij om 5 uur op om op het land te werken. Hij neemt zijn zoontje mee om hem te leren over de natuur en de dieren. Zijn dochters spreken vloeiend Engels en helpen met het ontvangen en rondleiden van hun buitenlandse gasten. En zijn vrouw? Die kookt nog elke dag met heel veel liefde de traditionele en verwarmende maaltijden waar de Duitse toeristen twintig jaar geleden door betoverd raakten.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Iran na het zien van deze bijzondere homestay in Iran? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert die uit Iran komt en je de mooiste plekken kan laten zien. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

Meer inspiratie voor je Iran rondreis

Wil je meer lezen over Iran en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de leukste excursies in Iran of de andere bijzondere accommodaties in het land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en zijn ook in Iran geweest. Lees meer over hun geweldige avonturen in Iran.

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!