Hoogtepunten Maleisisch Borneo

17-daagse reis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Hoogtepunten Maleisisch Borneo

17-daagse rondreis, vanaf € 1659,-

 • Verblijf in homestay bij lokale familie
 • Bezoek aan origineel longhouse van de Bidayuh stam
 • Bezoek aan orang oetang centrum in Sepilok
 • Alle ontbijten, 9 lunches en 3 diners inbegrepen
 • Entreegelden voor alle parken inbegrepen
 • Engelssprekende gidsen tijdens alle tours
 • Alle transfers met eigen auto met chauffeur

Tijdens deze rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo bezoek je een aantal van de mooiste Nationale Parken, waar je boeiende jungletochten maakt, op zoek naar wildlife. Daarnaast maak je boottochten over meerdere rivieren en bezoek je paradijselijke eilandjes. Bijzonder is het verblijf in de buurt van het Sepilok Orang Utan Centre. Je komt oog in oog te staan met orang-oetangs en zult heel veel ander wild zien. Je slaapt meerdere keren in bijzondere accommodaties midden in de natuur of in een homestay bij mensen thuis. Daarnaast kom je in contact met het dynamische stadsleven in twee kleurrijke steden.

Reisexpert Nick woont al jaren in Maleisisch Borneo. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Maleisie.

Je eigen rondreis Maleisie

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo in overleg  aanpassen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Nick, de Maleisie specialist die er al jaren woont. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Maleisie of de beste reistijd Maleisie.

Route hoogtepunten Maleisisch Borneo:

 • Dag 1 : Start rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo
 • Dag 2 : Bako Nationaal Park
 • Dag 3-4 : Verblijf homestay
 • Dag 5-7: Mulu Nationaal Park
 • Dag 8-10: Kota Kinabalu
 • Dag 11-12: Kinabalu Nationaal Park
 • Dag 13-14: Sepilok
 • Dag 15-16: Kinabatangan Rivier
 • Dag 17: Einde rondreis Maleisisch Borneo

Wil je de CO2 uitstoot van je vlucht zo veel mogelijk beperken, kies dan voor een directe vlucht naar Kuala Lumpur met KLM of Malaysia Airlines, van waar je doorvliegt naar Kuching. Kiezen voor directe vluchten heeft nog meer voordelen. 

Route hoogtepunten Maleisisch Borneo

Dag 1 – Start rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo – Aankomst Kuching
Bij aankomst op de luchthaven van Kuching word je opgewacht en naar je centraal gelegen hotel gebracht. Als je nog de tijd hebt kun je de stad op eigen gelegenheid verkennen. Het leuke van de steden in Malesië is dat ze multi-cultureel zijn met Indiase, Chinese en Maleisische invloeden. Wandel over de Waterfront langs de Sarawak Rivier terwijl je geniet van het kleurrijke straatleven.

Borneo neusaap

Dag 2 – Kuching, bezoek Bako Nationaal Park
Je wordt met je eigen auto naar het Bako Nationaal Park gebracht, op slechts 45 minuten rijden van de stad. Hiervoor moet je een gedeelte met een lokale boot langs de kustlijn varen. Samen met een lokale gids verken je het park, lopend over houten plankieren en mangrovepaden. Je gids zal je wijzen op apen, vogels, vlinders en inheemse planten. Waarschijnlijk zul je ook een neusaap in de bomen zien. Met zijn enorme neus wordt deze aap door de Maleise bevolking ook wel Orang Belanda ofwel de “Nederlandse mens” genoemd. De eerste scheepslui en missionarissen die op Borneo voet aan wal zetten hadden in de ogen van de lokale bevolking net zo’n grote lange neus als de neusaap. Je luncht in het park en aan het eind van de middag word je met boot en auto teruggebracht naar Kuching.

Borneo orang oetan

Dag 3 – Bezoek orang-oetangs, verblijf homestay
Een mooie rit brengt je naar het Semenggoh Orangutan Centre. Hier kun je deze imposante apen bewonderen terwijl ze door de bomen slingeren of fruit eten tijdens voedingstijd. Daarna word je naar Kampung Sadir gebracht, een mooi authentiek dorpje waar je in een homestay, een eenvoudige accommodatie bij mensen thuis, overnacht. Je geniet hier van een lunch, bereid met lokaal gekweekte ingrediënten en in de middag bezoek een origineel Bidayuh longhouse. Daar maak je kennis met de levenswijze van deze stam. Je bezoekt een schooltje en een handwerkplaats. Een authentiek diner in de homestay is inbegrepen. ’s Avonds kun je nog kiezen voor een spannende nachtwandeling op zoek naar vuurvliegjes en andere nachtbeestjes.

Dag 4 – Jungletocht, terug naar Kuching
Samen met je gids maak je een jungletocht vanuit de homestay. Via junglepaden loop je naar een prachtige waterval , waar je in het kristalheldere water heerlijk kunt opfrissen. De omgeving is prachtig groen en de junglegeluiden vormen een perfect achtergrondmuziek. Je gids zal je onderweg van alles vertellen over de flora en fauna. Lunch is weer in de homestay, waarna je terugrijdt naar Kuching, waar je ’s avonds nog een keer kunt genieten van de geweldige Maleisische keuken.

Dag 5 – Vlucht naar Mulu- Mulu Nationaal Park, jungletocht
Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de korte vlucht naar Mulu. Hier ontmoet je je nieuwe gids en chauffeur en word je naar je overnachtingsplaats in het Mulu Nationale Park gebracht. ’s Middags trek je met je gids de jungle in, naar de Deer Caves. Het pad volgt een route door eeuwenoud en dikbegroeid bos. De Deer grot is een van grootste grotten ter wereld. Geweldig om hier door heen te dwalen! Ook de Lang grot, die er in de buurt ligt, is indrukwekkend en weer heel anders. Als je geluk hebt en het weer zit mee kun je miljoenen vleermuizen uit zien vliegen op zoek naar voedsel.

hoogtepunten maleisisch borneo

Dag 6 – Mulu Nationaal Park, boottocht over de Melinau Rivier
Vandaag maak je een spectaculaire tocht in een eigen boot over de Melinau Rivier. Samen met de gids vaar je stroomopwaarts. Onderweg bezoek je een longhouse van de Batu Bangan stam. Via stroomversnellingen kom je aan bij een grottenstelsel, dat je samen met je gids gaat verkennen. Hierna kun je in een van de heldere poeltjes zwemmen en een meegebrachte picknicklunch verorberen, heerlijk aan de oever van de rivier. De terugvaart stroomafwaarts gaat wat sneller, maar je zult zeker weer nieuwe dingen op de oever ontdekken.

Dag 7 – Mulu Nationaal Park, vrije dag
Een vrije dag om op eigen gelegenheid het park te ontdekken. Er zijn een aantal uitgezette route die je kunt lopen maar het is ook mogelijk om via het Hoofdkwartier van het park een tour te boeken.

Mulu national park

Dag 8 – Vlucht naar Kota Kinabalu, vrij verblijf
Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Sabah, het andere Maleisisch gedeelte op Borneo. De hoofdstad hiervan is Kota Kinabalu. Hier word je wederom naar een centraal gelegen hotel gebracht. Je hebt de rest van de dag de tijd om deze grote stad te bekijken. Er is genoeg te doen in deze stad, maar bezoek vooral de nachtmarkt aan zee, waar je de verste vis kunt krijgen!

Dag 9 – Kota Kinabalu- eilandtripje
Voor de kust van Kota Kinabalu ligt een aantal prachtige tropische eilandjes en vandaag bezoek je er daar een paar van. Je wordt naar de Jesselton Pier gebracht waar je aan boord gaat van een speedboot. Op een van de eilandjes kun je van het strand genieten of een snorkeltocht maken. Als je hier genoeg van hebt, dan kun je met de speedboot weer een ander eiland bezoeken. Er wordt een BBQ lunch op een van de strandjes bereid. In de middag neem je een speedboot terug naar de stad, waar je makkelijk een paar uurtjes aan de boulevard kunt rondbrengen.

Dag 10 – Kota Kinabalu, vrije dag
Een vrije dag om deze aangename stad te bekijken. Bezoek eens een Chinese of Indiase tempel of ga naar het viewpoint dat een prachtige blik op de stad biedt.

Kota kinabalu

Dag 11 – Kinabalu Nationaal Park
Een rit van twee uur door een prachtige omgeving brengt je naar het Kinabalu Nationaal Park. Dit enorme park wordt overheerst door Zuidoost Azie’s hoogste berg: Mount Kinabalu (4095 meter). Je kunt hier, samen met een gids, een mooie wandeling over goed onderhouden paden maken naar het Mountain Garden or Plant Research Centre, waar je veel te weten komt over de specifieke flora en fauna van dit gebied. Hierna bezoek je de Poring Hot Springs, waar je een Canopy Walk kunt doen net boven de boomtoppen, 70 meter boven de grond. Uiteraard is er ook gelegenheid om in de hete bronnen te weken. Je wordt afgezet bij je accommodatie in Kundasang, net aan de voet van Mount Kinabalu. Vanuit je bungalow heb je een geweldig uitzicht op de berg.

Dag 12 – Mount Kinabalu, vrije dag
Vandaag is een vrije dag om de prachtige omgeving te verkennen. Uiteraard is het mogelijk om trektochten op de flanken van de berg te maken, maar je kunt ook met een lokale taxi wat bezienswaardigheden in de buurt bezoeken.

Dag 13 – Naar Sepilok
Een lange (ongeveer 5 uur), maar mooie rit naar Sepilok. Rijdend door kleine dorpjes en langs palmolie plantages zul je glimpen van het dagelijkse leven kunnen opvangen. In Sepilok verblijf je in een accommodatie die dichtbij het Sepilok Orangutan Centre ligt, dus in de middag kun je daar al een wandeling naartoe maken.

hoogtepunten maleisisch borneo

Dag 14 – Sepilok
Een dag in het teken van wilde dieren! Samen met een gids bezoek je het Sunbear Conservation Centre. In dit centrum worden deze bijzondere kleine beren opgevangen om ze later weer in het wild te kunnen uitzetten. Hierna bezoek je het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, waar neusapen worden opgevangen. Hier kom je van alles te weten over deze grappige apen met hun grote neuzen. In de middag bezoek je het Rainforest Discovery Centre. Het bezoekerscentrum herbergt een prachtige tentoonstelling over dit regenwoud en de verschillende unieke plantensoorten en dieren. Dit centrum is ook beroemd vanwege de 150 meter lange canopy walk die een spectaculair uitzicht biedt over het regenwoud. In de boomtoppen zie je eekhoorns, vogels en wie weet wat nog meer. Je slaapt weer in het Nationale Park.

Dag 15 – Bezoek Orang-oetang centrum, naar Kinabatangan rivier
Samen met een gids wandel je naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier kun je getuige zijn van het voeden van deze grote apen, heel bijzonder om mee te maken. Ook is er een video te zien over de rehabilitatie van de orangs. In de middag word je naar de pier in Sandakan gebracht voor de 2½ uur durende boottocht naar het Kinabatangan Wetlands Resort. Dit ligt aan Sabah’s langste rivier, de Kinabatangan, en dit is dé plek om vogels te spotten en wildleven te zien in onaangetaste mangrove- en moeraslandschappen. In de middag staat een riviercruise op het programma, op zoek naar een aantal van de tien primatensoorten die hier leven. Daarnaast is dit het leefgebied van dwergolifanten, orang-oetangs en vele soorten toekans. Je dineert en overnacht in het mooie resort.

hoogtepunten maleisisch borneo

Dag 16 – Kinabatangan rivier
Word wakker met het geluid van gibbons en toekans. Om 06.00 uur ga je aan boord van een ochtend riviercruise naar het Pitas meer om vogels en wild te spotten. Na het ontbijt kun je de lokale dorpjes in de omgeving bezoeken. In de middag volgt nog een laatste riviercruise. De jungle ziet er op elk moment van de dag weer anders uit.

Dag 17 – Einde rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo – Naar de luchthaven van Sandakan
Helaas, je rondreis naar de hoogtepunten van Maleisisch Borneo is tot een einde gekomen. Je keert terug met de boot naar Sandakan. Vanaf de pier word je met de auto naar de luchthaven gebracht voor de vlucht huiswaarts.

hoogtepunten maleisisch borneo

Prijsinformatie rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo

Reisduur Maleisisch Borneo17 dagen/16 nachten
Reissom Maleisisch BorneoVanaf € 1659,- per persoon (op basis van 2 personen)
InclusiefAlle overnachtingen met ontbijt, 9 lunches en 3 diners, Engelssprekende gidsen tijdens alle tours, alle transfers met eigen chauffeur, entreegelden voor alle parken
Exclusief(Internationale) vluchten, toerisme belasting 10 MYR per kamer per nacht (ter plekke te betalen) overige maaltijden, optionele excursies, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Hotels Maleisisch BorneoOvernachtingen in een tweepersoonskamer

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Nick helpt je graag bij het samenstellen van jouw reis met hoogtepunten Maleisisch Borneo.

Vliegtickets rondreis hoogtepunten Maleisisch Borneo

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Maleisisch Borneo boeken. We raden de vergelijkingssite Flygrn aan. Op deze site kun je de CO2 uitstoot van je vlucht zien. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Nick geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Je eigen rondreis door Maleisisch Borneo

Wil je een rondreis naar de hoogtepunten van Maleisisch Borneo maken? Geef Nick je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een Maleisisch Borneo rondreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de voorbeelden voor een rondreis Maleisisch Borneo.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!