Hotel con Corazón: Overnachten in een hotel met een missie

Zo’n tien jaar geleden kwamen twee Nederlanders naar Nicaragua met maar één droom: succesvol ondernemen en tegelijkertijd iets voor de lokale bevolking betekenen. En zo werd Hotel con Corazón geboren. Een 3-sterren boutique hotel in koloniaal Granada, waarvan alle winst naar onderwijsprojecten gaat. Het werd een succesverhaal. Voor de gasten, de medewerkers en voor de honderden kinderen die met dank aan dit hotel een kansrijke toekomst hebben.

Het is 2006 als Onno Oostveen en Marcel Zuidhof aankomen in Nicaragua. Ze willen iets moois doen. Ondernemen, maar op een sociale manier. In een tijd waarin crowdfunding nog een onbekend concept is, sprokkelen de Nederlandse ondernemers geld bij elkaar en twee jaar later openen de deuren van Hotel con Corazón. Een dag na het openingsfeest klopt Lonely Planet aan en binnen no-time staat het hotel op nummer 1 in alle grote boekings- en reviewsites. En daar staat het nog steeds.

hotel con corazon

Onderwijs in Nicaragua

Sociaal ondernemen in Nicaragua. Hoe gaat dat in zijn werk? In de sfeervolle binnentuin van het hotel neem ik tussen de palmen en hangmatten plaats naast Marcela Mayorga, de manager van het educatieprogramma bij Hotel con Corazón. “In een land als Nicaragua kom je dan al gauw uit bij onderwijs of gezondheidszorg. De keuze ging naar de eerste optie, want op het gebied van onderwijs valt er hier veel te verbeteren, met name op het platteland.” De stichting achter Hotel con Corazón, waar 100% van de winst naartoe gaat, focust zich dan ook vooral op het buitengebied van Granada waar de kwaliteit van het onderwijs enorm te wensen overlaat. Kinderen volgen in de ochtenden hun reguliere lessen op school. De stichting zorgt daarnaast voor een team van zes leraren die ’s ochtends in het hotel hun lessen voorbereidt en vervolgens ’s middags een aangepast programma onderwijst op de lokale scholen in het buitengebied.

hotel con corazon

“Ook deze kinderen mogen dromen”

Marcela: “Deze leraren geven les in vakken als taal en wiskunde maar het gaat ook om de stimulans, om het creëren van de wil om te studeren. Heel weinig kinderen op het platteland maken hun school af. Dankzij dit project doorlopen veel kinderen nu niet alleen hun lagere school maar gaan ze zelfs naar de middelbare school en studeren ze verder. Deze kinderen hebben dromen en die verdienen het om een kans te krijgen. We ontwikkelen daarom ook workshops om ze te laten nadenken over wat ze willen en te leren mogelijkheden te zien. In een land waarin voor veel kinderen de situatie uitzichtloos is, leren wij ze een raam te openen.”

Hotel con Corazón pakt het daarom veel breder aan. Zo stellen ze studiebeurzen beschikbaar voor veelbelovende studenten, plannen ze huisbezoeken om de thuissituaties te monitoren en onderwijzen ze de ouders in allerlei belangrijke thema’s. En schuif je in het hotel op een zaterdagochtend aan bij het ontbijt? Dan zie je scholieren in studiegroepjes aan het werk om zo hun Engelse taalvaardigheid te verbeteren.

Succesverhalen

De vijftien kamers in het hotel zijn bijna altijd volgeboekt en de recensies lovend. Het geheim van Hotel con Corazón? Volgens hotelmanager Boris Françoise is dat het gevoel. “Het gaat om de balans. We hebben een prachtig koloniaal pand, een geweldige team en het hotel is weliswaar niet fancy, maar wel comfortabel. Uiteindelijk gaat het om het gevoel. De medewerkers zijn trots op hun werk, want ze doen iets belangrijks. Het maakt ons authentiek.”

En die trots bij de medewerkers voel je inderdaad. In de manier waarop ze je begroeten, het ontbijt serveren en een praatje met je maken. Ook voor hun is Hotel con Corazón een enorme kans. Alle twintig medewerkers zijn zonder studie bij het hotel terecht gekomen en volledig intern opgeleid. Boris: “We stimuleren ze bovendien om verder te studeren. Ze voelen zich hier goed en nuttig, het maakt ze zelfverzekerd.” Met kippenvel op zijn armen vertelt hij over een ober die vorige maand vertrokken is: “Acht jaar geleden kwam hij zonder enige ervaring met hangende schouders bij ons binnen. Nu heeft hij zijn eigen bar geopend op het eiland Ometepe. Dat hadden we in het begin nooit kunnen verwachten. Ik ben blij dat ik hem heb aangemoedigd om zijn vleugels uit te slaan.”

Het is niet het enige succesverhaal, want van de 266 kinderen die met de stichting worden geholpen, hebben de eersten inmiddels het hele traject succesvol doorlopen. Zo werkt een van de afgestudeerden als docent in Granada en heeft een ander nu een baan als teammanager bij Coca Cola in de hoofdstad. Het zijn de eerste successen van de velen die nog gaan volgen.

De missie van Hotel con Corazón

In de hal van het hotel hangt een grote muurschildering met daarop de tekst ’10 hotels in 10 jaar’. Hotel con Corazón wil uitbreiden en het internationale concept uitrollen dat het vanaf het begin al heeft nagestreefd. Tien hotels in tien jaar bleek iets te ambitieus, maar dat er meer hotels komen is zeker. Op dit moment is de crowdfunding voor nieuwe hotels in Cambodja, Suriname en een tweede hotel in Nicaragua (León) in volle gang. Allemaal onder de vleugels van Nederlandse ondernemers met een missie. Net als het hotel in Granada zullen ook deze hotels de lokale bevolking een warm hart toe gaan dragen.

En dat warme hart, daar draait het in alles om bij Hotel con Corazón. In de woorden van Boris: “Ik had kunnen kiezen voor een mooie auto maar in plaats daarvan heb ik de kans gegrepen om mooie dingen te doen. Bij Hotel con Corazón hebben gasten een fijn verblijf, het personeel een mooie baan en honderden kinderen een beter toekomst. Hier verliest niemand.”

hotel con corazon

Je eigen Nicaragua rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nicaragua en wil je overnachten bij hotel con corazon? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, de reisexpert in Nicaragua. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ernesto.

Reisexperts Ernesto en María wonen in Nicaragua en helpen je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Nicaragua. Geef Ernesto en María je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!