Aardbeving Peru

Op zondag 14 augustus vond er in Peru vond vlakbij de Colca Canyon, een aardbeving plaats met een kracht van 5,4 op de Schaal van Richter. Het gebied heeft één van de diepste kloven ter wereld en is populair bij toeristen. De gemeenschappen waar reisexpert Guido al jaren graag mee samenwerkt zijn zwaar beschadigd geraakt. Gelukkig zijn er onder hen geen doden of gewonden gevallen. De dorpjes Sibayo en Yanque zijn goed uit de beving gekomen en ontvangen alweer toeristen. Maar het dorpje Coporaque is zwaar geraakt: huizen zijn onbewoonbaar en sommige families zullen maanden aan het heropbouwen zijn voor ze weer kunnen wonen, en toeristen kunnen ontvangen: een belangrijke inkomstenbron voor deze families.

Reisexpert Guido bij de gastfamilies (voor de aardbeving)

Peru aardebeving

Hartverwarmende acties

Reisexpert Guido en zijn Peruaanse team kwamen direct in actie om de families te helpen bij de heropbouw van hun toeristische infrastructuur. Guido benaderde reizigers die met Better Places dit gebied hebben bezocht en vroeg om donaties. Reizigers reageerden direct en donaties kwamen snel op gang. Heel bijzonder is dat enkele reizigers die ten tijde van de beving in Peru waren aanboden om te helpen bij opruim- en schoonmaakwerkzaamheden.
De afgelopen weken is er al veel opgeruimd in Coporaque, onder meer met hulp van vrijwilligers. De kerk is zwaar beschadigd maar afgezien van de witte tenten bij de huisjes is er op het eerste gezicht weinig van schade te zien. Eenmaal binnen zie je de echter de scheuren, afgevallen pleisterwerk, etc. Er is dus nog veel te doen.

Gulle donaties

Inmiddels doneerden Better Places reizigers een bedrag van meer dan 4000 Euro. Daarnaast doneerde Better Places een bedrag van 1500 Euro, zodat alle homestays goed hersteld kunnen worden en de families op korte termijn weer gasten en inkomsten kunnen ontvangen.
Het geld gaat naar het toeristisch comité van Coporaque, dit bestaat uit vijf families. Zij beslissen samen over verdeling van het geld. Op basis van de jarenlange samenwerking hebben wij er alle vertrouwen in dat het geld goed terecht komt.
Meer hulp is de aankomende weken nodig. Mocht je een donatie willen doen neem dan contact op met Guido via guido@betterplaces.nl.

De homestays in Coporaque – Colca Canyon (voor de beving)

Peru - coporaque

 

Peru voor-kamer

Gevolgen van de aardbeving

Peru - Parroquia Ichumpampa2

 

aardbeving-peru

Peru muur-1024

Opruim- en herstelwerkzaamheden

Peru werkzaamheden (3)

Peru

Hulpgoederen vanuit het team in Cuzco

Peru hulpgoederen

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!