Op schattenjacht bij A Little Eco Lodge

Verblijf in een geweldig hotel bij het Inlemeer
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

A Little Eco Lodge bij het Inlemeer

Zonder een bezoek aan het Inlemeer is een reis naar Myanmar niet compleet. Op het grote meer ben je getuige van de traditionele visserij. Je vindt er prachtige tempels, rijstvelden en zelfs hele dorpen op het water. Veel leuker nog is de mooiste farmstay uit de wijde omgeving: A Little Eco Lodge. Daisy en Patrick van Alldayeverydaisy.com bezochten de kleinschalige accommodatie tijdens hun rondreis door Myanmar en delen hun ervaring.

Inlemeer

A Little Eco Lodge

Onze tuktuk hobbelt het terrein op. We zijn omgeven door groen. Links palmen, rechts bonenranken die langs bamboestokken omhoog krullen. Als de wagen tot stilstand komt worden we meteen begroet door een vrolijke dame. Ze stelt zich voor als Mee Mee, de zus van de eigenaar. Twee jongens nemen gelijk onze tassen over en gaan ons voor naar een donkerbruin, houten gebouw. Op de eerste verdieping bevinden zich de kamers. Het uitzicht over het terrein is prachtig.

Inlemeer

Een bescheiden akker nabij het Inlemeer

We kijken uit over een bescheiden akker. Er groeit sla, wortels, tomaten, mango, ui en knoflook. “Dit is onze groente- en fruittuin. Hier halen we alle ingrediënten uit waarmee we koken voor onze gasten”, zegt Mee Mee. “Dat maakt onze treasure hunt kookles extra leuk. Die staat voor morgen op het programma. Nu eerst een hapje eten.”

Inlemeer

Een restaurant van bamboe bij het Inlemeer

Tijdens het diner nemen we plaats in een groot en open, van bamboe opgetrokken restaurant. Het begint donker te worden en het restaurant is prachtig verlicht. Als we boven zitten schuift eigenaar Kyaw Swar bij ons aan. “Het restaurant waarin jullie nu zitten is gloednieuw. De bamboe maakt het oersterk en heel erg duurzaam. We hebben alleen materialen uit de omgeving gebruikt. Ik heb het met behulp van een Britse subsidie kunnen bouwen.” Het bouwwerk is een heus kunstwerk. Kyaw schakelde een Thaise architect in en ontwikkelde samen met hem de uitstraling van het restaurant. “90% van wat we serveren komt van eigen bodem. Helemaal biologisch en seizoensgebonden,” zegt hij met een trotse glimlach. Maar dat is niet alles.

De lekkerste gerechten, met de minste impact op het milieu! Ook in Myanmar smikkel je van de lekkerste vegetarische gerechten.

Myanmar huizen in het water

Op schattenjacht naar ingrediënten

De Britse subsidie is afkomstig van een fonds, bestemd voor originele toeristenprojecten die ook nog eens goed zijn voor de lokale gemeenschap. Het bamboerestaurant was onderdeel van het plan. Maar het belangrijkste is de schattenjacht, in combinatie met een kookcursus. “We willen onze gasten kennis laten maken met de lokale bevolking. Bij de schattenjacht krijg je Birmees-Engelse vertalingen van een paar handige zinnetjes mee en een lijst met ingrediënten die je moet verzamelen. Wij zetten je af bij een lokale familie. Daar krijg je een envelop met een opdracht. Je moet echt in gesprek met de locals om te krijgen wat je zoekt!”, zegt hij lachend. “Zo leer je Myanmar pas echt kennen. Uiteindelijk ga je hier in de keuken aan de slag met de door jou verzamelde ingrediënten en als beloning mag je alles lekker oppeuzelen.” Dat klinkt geweldig!

Inlemeer

Een lokaal feestmaal

Kyaw is sinds 2013 actief bezig met community-based-tourism en hij wil een zo duurzaam mogelijke accommodatie bouwen. Hij maakt daarbij gebruik van lokale kennis en kunde. Het menu staat bol van heerlijke, Birmese gerechten. Het wordt geserveerd door werknemers die in de omgeving van het Inlemeer wonen. En zelfs het drinkwater komt uit een lokale bron. “Het enige dat we nodig hebben is een klein beetje elektriciteit om het water omhoog te pompen. Maar op deze manier hoeven we nooit plastic flesjes te gebruiken.” Als het eten op tafel wordt gezet loopt het water ons in de mond. “Eet smakelijk”, zegt Kyaw die besloten heeft lekker mee te eten. Dit is genieten.

Myanmar huizen in het water

Met educatie het land veranderen

De grote glimlach van de eigenaar en zijn team zorgen bij A Little Eco Lodge voor een positieve sfeer. Maar dat is niet alles. A Little Eco Lodge is betrokken bij een schoolproject, waarbij Birmese tieners uit het hele land de kans krijgen om een opleiding te volgen. “De enige manier om het lot van dit land te veranderen is met behulp van educatie. We leren de studenten levens- en computervaardigheden en vakken zoals Engels. De jongeren stromen vervolgens door naar een stageplek.” Veel van hen komen terecht bij een het Inle Heritage project. Een project dat zichzelf ten doel heeft gesteld om de Birmese tradities en de natuur te beschermen. Het Inle Heritage-project kun je bezoeken tijdens een boottocht op het Inlemeer.

Plasticvrij reizen is ook in Myanmar heel belangrijk. Help je mee om alle reizen plasticvrij te maken?

Inlemeer

Duurzaam en lokaal, maar ook ontspannen

Hoewel A Little Eco Lodge pas 2 jaar kamers verhuurt, is het duidelijk dat Kyaw grote ambities heeft. Hij is blij met zijn nieuwe restaurant, met de start van zijn schattenjacht en met de laatste toevoeging: een massageruimte. Hij wil nog meer investeren in het biologisch verbouwen van eten, composteren en het zoveel mogelijk vermijden van afval. De enige schuldbewuste opmerking die hij maakt is dat hij airco’s heeft laten installeren in de kamers. “Met temperaturen van tegen de 40 graden is het bij het Inlemeer gewoon heel erg heet, zeker als je dat niet gewend bent. En ik wil niet alleen een duurzame bijdrage leveren, maar mijn gasten ook een ontspannen vakantie bieden”, zegt hij. “Je mag de airco natuurlijk ook uit laten als je dat wilt,” voegt hij er met een dikke knipoog aan toe.

Inlemeer

Weven en winst

De goedheid waardoor je omgeven wordt als gast van A Little Eco Lodge is bijna te veel om op te noemen. Als we ons de volgende ochtend klaarmaken voor de schattenjacht horen we het klakkende geluid van een ouderwets weefgetouw. Onder de lodge maken drie vrouwen de mooiste traditionele doeken. Ze komen uit de omliggende dorpen, en weven kleden en sjaals om te verkopen op de lokale markt. De dames geven training aan jonge meiden uit de omgeving van het Inlemeer, in de hoop dat de traditie bewaard blijft. “Mijn droom is dat deze plek een voorbeeld wordt voor andere ondernemers rondom het Inlemeer, zodat we ook over 20 jaar nog kunnen genieten van deze prachtige omgeving en onze bijzondere tradities en gebruiken.” Kyaw overhandigt ons een envelop: “Succes en heel veel plezier met de schattenjacht!”

Je eigen Myanmar rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Myanmar, inclusief Inlemeer? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert die uit Myanmar komt en veel tips over haar thuisland kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nwai.

Meer inspiratie voor je reis naar Myanmar

Wil je meer lezen over Myanmar en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Myanmar of over de beste reistijd. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld over en hebben ook in Myanmar veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.

Reisexpert Nwai in Myanmar helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Myanmar. Geef Nwai je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Veiligheid Myanmar

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!