Tips voor vegetariërs in Iran

Zo kun je ook zonder vis en vlees lekker eten op reis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Iraans eten – tips voor vegetariërs in Iran

De traditionele Iraanse keuken combineert saffraan met gekookte rijst, zoete, gedroogde vruchten en een handje noten voor de bite. Tot zover een smakelijk dieet voor vegetariërs en veganisten. Maar daar blijft het niet bij: Iraans eten betekent dat bijna elk gerecht wordt afgemaakt met een stevige kebab bovenop de goudgele rijst. In Iran zijn ze gek op hun kebabs. Verbaas je dus niet als de eerste vier pagina’s van een menukaart gevuld zijn met allerlei varianten van het gebakken vlees. Het fenomeen vegetariër is nog amper doorgedrongen tot Iran. Dus wees goed voorbereid, het kan wel eens lastig zijn om zonder vis en vlees toch gevarieerd en lekker van Iraans eten te proeven.

Iraans eten

Iraans eten bij de mensen thuis

Iran is een gastvrij land en de kans is groot dat je door een lokale familie wordt uitgenodigd om te komen eten. Een bijzondere ervaring die je niet wilt missen. Als vegetariër kan dat wel lastig zijn. Het komt voor dat de gastvrouw niet goed begrijpt wat vegetarisch eten betekent. In Iran zien ze kip bijvoorbeeld niet als vlees. Of er wordt gedacht dat een klein beetje vlees geen kwaad kan. Wees dus heel duidelijk over jouw keuze om geen vis en vlees te eten en accepteer de mogelijkheid dat je die avond alleen droge rijst met yoghurt krijgt.

Iraans eten

Iraans eten bij de nomaden

Een verblijf bij de nomaden is een onvergetelijke ervaring en mag niet ontbreken aan je reis door Iran. Als vegetariër is het slim je goed voor te bereiden op het bezoek. De nomaden verbouwen geen groente en fruit. Het nomadendieet bestaat uit producten die van hun dieren komen: yoghurt, melk, kaas, boter, honing en geiten- en kippenvlees. Schrik niet als er speciaal voor jou een kip of geit geslacht wordt. Vegetariërs en veganisten die liever geen uitzondering maken doen er goed aan om zelf eten mee te nemen.

Reisblogger Daisy is vegetariërs en sliep een paar nachten bij de nomaden. Daar werd speciaal voor haar een kip geslacht. Hoe dat afloopt lees je hier.

Iraans eten

Vegetarisch restaurant

Steeds meer toeristen vragen naar vegetarisch eten en dat zie je terug in het aanbod. In de grotere steden, zoals Yazd, Esfahan en Shiraz vind je meer en meer restaurants die vegetarische opties aanbieden of zelfs helemaal vegetarisch koken. Om teleurstellingen te voorkomen is het slim om de restaurants die vegetarische opties bieden van te voren even te bellen. Het kan maar zo dat er die dag toch geen gerechten zonder vlees of vis beschikbaar zijn.
Wie slim is download voor de reis de app van Happy Cow. Vooral in de grote steden staan een aantal restaurants op de kaart die goede opties bieden voor vegetariërs en veganisten.

Iraans eten

De saladebar

De chiquere restaurants in Iran hebben vaak een saladebar waar hun gasten een aperitief kunnen kiezen voor ze van de gewone kaart kiezen. Meestal is het mogelijk om tegen een vergoeding alleen van de saladebar te eten. De meeste gerechten op het saladebuffet zijn vegetarisch en er is genoeg keuze en variatie. Zo vind je er gemixte salades, pastasalades, ingelegde en gekookte groentes en brood met humus en ander dips. Het enige nadeel van de saladebar is dat de gerechten koud zijn. Als je geluk hebt serveren ze een vegetarische soep bij de saladebar.

Traditioneel Iraans eten als vegetariërs is niet altijd even makkelijk. Hier lees je hoe dat in andere landen is.

Iraans eten

Dip van aubergine

Wat betreft traditioneel Iraans eten is er weinig keuze voor vegetariërs. Maar er is één gerecht dat je na je rondreis niet snel meer vergeet: de ‘mirza ghasemi’. Die staat op elke menukaart. Het is een dip van gerookte aubergine die geserveerd wordt met lokaal platbrood. De aubergine wordt gepureerd met tomaten, heel veel knoflook en ei. Een heerlijk gerecht, al is het wat eenzijdig voor een hoofdgerecht. Voor veganisten is het een stuk lastiger. Het is niet altijd mogelijk om de mirza ghasemi zonder ei te krijgen. Soms staat ook de ‘kashke bademjan’ op het menu. Dat is een variant op de traditionele auberginedip, maar dan gemixt met noten en gebakken ui. Geef wel even aan dat je de dip zonder yoghurt wilt.

Iraans eten

Falafel voor de snelle trek

Voor de snelle trek zoek je in de grote steden naar een falafelshop. Voor de lekkerste falafel moet je echter in Yazd zijn. Achter het Amar Chaqmag Complex vind je de zogenaamde ‘Arabische straat’ waar Irakezen tientallen kleine falafelwinkels hebben geopend. Hier vind je zonder twijfel de beste falafel van Iran. Je mag de broodjes zelf beleggen met extra’s als koolsalade, tomaat, komkommer, gebakken ui en zuur. Voor nog geen euro heb je al snel een volwaardige avondmaaltijd op een broodje.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Iran na het zien van al dit lekkere Iraanse eten? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert die uit Iran komt en je de mooiste plekken kan laten zien. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

Meer inspiratie voor je Iran rondreis

Wil je meer lezen over Iran en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de leukste excursies in Iran of over onze bijzondere accommodaties in het land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en zijn ook in Iran geweest. Lees meer over hun geweldige avonturen in Iran.

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis.

rondreis Cuba

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!