Iran Reistips: Plasticvrij reizen in Iran

In juli naar Iran, dat geeft over het algemeen een garantie voor heet weer. Temperaturen van rond de 40 graden zijn dan geen uitzondering, zelfs in het noorden. Dan gaat er wel wat water per dag doorheen. Als je niet uitkijkt, zit je zo aan de zes plastic flesjes per dag met zijn tweeën. En als je dan weet dat dit een van de grootste oorzaken is van de groeiende plastic berg, dan doet het toch wel een beetje zeer om ze zo achteloos te kopen en direct weg te gooien. Daarom is een van de Iran reistips: neem een herbruikbare waterfles èn een waterfilter mee op reis.

Iran reistips

Iran Reistips: neem een hervulbare waterfles en Lifestraw Go mee op reis

We gingen op pad met een hervulbare waterfles (Dopper) en Lifestraw Go. Die laatste is een plastic fles met dubbele filter, waardoor bijna al het water drinkbaar wordt. Er kan 650 ml. in de Lifestraw, plus een halve liter in de Dopper. Dat scheelt dan al een hoop plastic als je met volle flessen vertrekt uit je hotel om op pad te gaan. Maar werkt het ook in de praktijk? En hoe makkelijk vul je flessen bij als ze leeg zijn? Met 40 graden een hike maken in een land als Iran, waar de dresscode driedelig lang inclusief hoofddoek is, betekent ook dat het water er snel doorheen is. We testten het uit.

Iran reistips

Iran reistips – Water uit de kraan drinken in Iran

Het goede nieuws is dat het water in Iraanse steden veelal drinkwater is. Omdat het zo warm is, is water ook een soort recht voor iedereen, wat zich uit in waterkraantjes overal op straat. Vaak hangen er bekers bij de kraantjes en je ziet veel locals even een glaasje water drinken voor ze weer verder gaan. Perfecte plekken om je waterfles bij te vullen. Ben je onzeker over de kwaliteit van het drinkwater, dan is de Lifestraw Go ideaal. Ook wanneer je de natuur ingaat, is de Lifestraw Go handig. Zelfs op plekken als de Alamut Valley, een dorre en droge vallei in het noorden van Iran, kun je op sommige plekken langs de weg van dit soort kraantjes vinden. De drinkbaarheid hiervan is echter niet gegarandeerd, en dan komt je Lifestraw Go goed van pas. Je kunt de Lifestraw Go ook in beekjes vullen, zoals wij in Iran deden.

Iran reistips

Meer informatie over water zuiveren

De Lifestraw go doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s.  De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.  De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor eventuele bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.
In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Een veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht , en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Een andere veilige manier om je water te zuiveren is  de grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Meer lezen? De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Iran reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische Iran reistips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Wat gebeurt er al in Iran?

Onze landenspecialist Nasim doet er alles aan om de Better Places reizigers te helpen zo weinig mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens hun Iran rondreis. Zo stimuleert zij de hotels om mogelijkheden te verschaffen om je herbruikbare fles bij te vullen.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Iran reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Iran reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Nasim in Iran is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale Iran reis. Geef Nasim je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Iran rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Iran? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nasim, de reisexpert in Iran. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nasim.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!