Is Cuba veilig en andere veelgestelde vragen over reizen op Cuba

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Is Cuba veilig en andere veelgestelde vragen over Cuba reizen

Amerikaanse oldtimers, eindeloze tabaksvelden, bruisende kleurrijke steden, mojito’s en salsa: Cuba is een unieke reisbestemming. Maar ook een bestemming waar alles anders is dan je gewend bent en die daarom veel vragen op kan roepen.

  • Is Cuba veilig?
  • Hoe zit het met Cubaans geld?
  • Is er internet op Cuba?
  • Hoe kan ik het beste door Cuba reizen?
  • Hoe is het om bij Cubanen thuis te overnachten?

We geven je graag antwoord op de meest gestelde vragen over reizen op Cuba.

is cuba veilig

Is Cuba veilig?

Een vraag die we vaak krijgen is: ‘is Cuba veilig’? Daar kunnen we kort over zijn: ja, Cuba is in principe een veilige reisbestemming. Natuurlijk moet je wel op je spullen letten, zoals je op elke bestemming zou doen, en ook als je autorijdt is het extra opletten. De wegen zijn niet overal even goed en de rijstijl van de Cubanen is ook anders dan wij gewend zijn. Maar als je je normaal gedraagt, is Cuba veilig voor reizigers, met vriendelijke locals die altijd voor je klaarstaan.

Je eigen Cuba rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de reisexpert uit Cuba. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeelden van een  rondreis Cuba of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Hoe zit het met geld in Cuba?

Geldzaken zijn in Cuba wat complexer dan in de meeste andere landen. Cuba heeft twee munteenheden: de Cubaanse peso (CUP) en de CUC. De Cubaanse peso is alleen bedoeld voor de locals en als toerist gebruik je die niet. Wil je iets kopen, dan kun je in CUC’s betalen, met een koers die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Zorg dat je ruim voldoende cash euro’s meeneemt (geen dollars), die je ter plekke kunt wisselen voor CUC’s. Dat kan bijvoorbeeld bij de CADECA, de Casa de Cambio, die je in vrijwel alle toeristische plaatsen vindt. Met je bankpas kun je nergens pinnen op Cuba en je kunt er niet op rekenen dat de spaarzame pinautomaten die er zijn je creditcard accepteren.

is cuba veilig

Is Cuba duur?

Cuba is niet zo goedkoop als bijvoorbeeld veel Aziatische landen, maar je reis hoeft ook niet de hoofdprijs te kosten. Het hangt af van de keuzes die je maakt. Slaap je bijvoorbeeld in wat goedkopere casa particulares, dan is dat een stuk voordeliger dan slapen in staatshotels en resorts. Ga je met de bus het eiland rond, dan kost dat een stuk minder dan reizen met een huurauto. Eten in een lokaal restaurant is prijstechnisch aantrekkelijker dan eten in een staatsrestaurant. Julio, de lokale reisspecialist van Better Places, adviseert je graag over de verschillende opties en maakt een reisvoorstel dat past bij je wensen én bij je budget.

Moet ik echt nu naar Cuba gaan omdat het zo snel verandert?

Je hoort vaak dat Cuba nu snel verandert en dat is ook zo. Het embargo van Amerika is verleden tijd, Cubanen krijgen wat meer ruimte om zelf een bedrijfje te starten en internet doet heel langzaam zijn intrede. Maar ‘snel’ is een relatief begrip en voorlopig blijft Cuba nog wel even een stap terug in de tijd, met typische oldtimers, sfeervolle steden en salsadansende locals op straat. Een reis naar Cuba is altijd een goed idee, maar je hoeft niet per se volgende maand te vertrekken omdat Cuba anders onherkenbaar zou zijn.

is cuba veilig

Wat is de beste reisroute door Cuba?

De beste reisroute door Cuba hangt af van de tijd die je hebt. Heb je twee weken de tijd en bezoek je Cuba voor het eerst, richt je dan op het westen van het eiland. Begin in Havana, reis door naar Viñales, Cienfuegos en Trinidad en sluit af op een mooie plek aan het strand. Of kies onderweg een leuke strandstop, zoals Playa Larga aan de zuidkust. Heb je drie weken of langer de tijd, dan kun je ook het minder bezochte oosten gaan ontdekken. De wirwar van straatjes in Camagüey, het sfeervolle Santiago de Cuba en de prachtige stranden van Baracoa bijvoorbeeld. Welke reisroute over Cuba je ook kiest, zorg in elk geval dat je de tijd neemt om het eiland goed te leren kennen. Het is beter om bij tijdgebrek wat minder plekken aan te doen en die op je gemak te ontdekken.

Is er internet op Cuba?

Er is internet op Cuba, maar zomaar online gaan is niet mogelijk. Casa particulares hebben bijvoorbeeld geen wifi-verbinding. In de meeste steden vind je nu wel wifi-spots, meestal op het centrale plein. Ook veel staatshotels hebben vaak wifi, waar je ook als niet-gast gebruik van kunt maken. Om toegang te krijgen tot het Cubaanse wifi-netwerk heb je een internetkraskaart van ETECSA nodig, die je kunt kopen in een ETECSA-kantoor. Neem je paspoort mee als je een kaart wilt aanschaffen.

Hoe is het om bij Cubanen thuis te overnachten?

In Cuba slaap je vooral bij mensen thuis, in casas particulares. Dit is een mooie manier om het leven van een gewone Cubaanse familie te leren kennen. Slapen bij Cubaanse families thuis is vooral heel leuk. Je krijgt de kans om echt in gesprek te gaan met locals, je Cubaanse gastvrouw kookt meestal heerlijk en je wordt met open armen ontvangen. Casas particulares zijn er in alle soorten en maten, van vrij basic tot relatief luxe. Je hebt in elk geval altijd je eigen slaapkamer en vaak ook een eigen badkamer. Je gastfamilie kan je bovendien van de leukste tips voor hun woonplaats voorzien, zodat je precies weet waar je moet zijn voor de beste ervaringen.

Hoe kan ik het beste door Cuba reizen?

Ga je rondreizen op Cuba, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het vervoer. Het is maar net wat je zelf het leukste vindt. Je kunt een auto huren, een privé-taxi regelen of rondreizen met de bus. Zelf een auto huren op Cuba is geweldig als je het eiland op eigen houtje wilt ontdekken. Je kunt zelf je route bepalen, je kunt stoppen waar je maar wilt en je dagen helemaal zelf indelen. Het nadeel is dat de Cubaanse wegen niet altijd in even goede staat zijn en je goed moet opletten tijdens het rijden. Wil je wel de voordelen die een huurauto biedt, maar ga je de nadelen liever uit de weg? Dan is reizen met een privé-taxi en chauffeur een ideale oplossing. De goedkoopste manier om rond te reizen op Cuba is de bus. Cuba heeft touringcars speciaal voor reizigers en deze bussen zijn voorzien van airco.

Reisexpert Julio in Cuba helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Julio je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!