Duurzaam reizen aan het Titicacameer

Een bijzonder verblijf op Isla del Sol
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Het is druk bij de pier van Copacabana. Vissers lopen af en aan, minibusjes rijden toeterend door de straten en toeristen verdringen zich voor de veerboot richting Isla del Sol. Een mystiek eiland in het Titicacameer met inheemse gemeenschappen en onovertroffen uitzichten dat voor velen een hoogtepunt vormt tijdens een reis door Bolivia. Maar het eiland worstelt ook al jaren met het ontwikkelen van toerisme op een duurzame manier. Bij Better Places vinden wij dat de lokale bevolking niet alleen de lasten maar ook de lusten van toerisme zou moeten ervaren. Daarom gingen we op zoek naar een manier om een verblijf Isla del Sol eerlijk en bijzonder te maken. Voor jezelf én de lokale bevolking.

Isla del Sol

Het is zonder meer een prachtig plaatje: een groen stukje land steekt scherp af tegen het helderblauwe water van het Titicacameer, dat er vroeg op de ochtend als een spiegel bij ligt. Vanwege de schoonheid en rust van het eiland ontwikkelde het toerisme op Isla del Sol zich de afgelopen jaren in rap tempo. Lokale gemeenschappen breidden zich uit met hotels, hostels en restaurantjes en de veerboten voeren afgeladen vol af en aan vanuit Copacabana. Maar met de toeristen kwamen ook de problemen.

Toerisme op Isla del Sol

Wat is er aan de hand? Al sinds het ontstaan van toerisme op Isla del Sol, kiezen verreweg de meeste toeristen Copacabana als uitvalsbasis en bezoeken het eiland slechts als dagtrip. Ze stappen op de veerboot met een eigen lunchbox en fles water, maken een wandeling over het eiland en keren vervolgens weer terug naar het vasteland. Ze geven geen cent uit op het eiland, laten afval achter, maken ongevraagd foto’s en ondertussen wordt het grote geld verdiend in Copacabana. Geen wonder dat de eilandbewoners op den duur toeristen als indringers begonnen te zien. Ook zij wilden profiteren van het toerisme dat hun mooie eiland trok. Gaandeweg is er op die manier wrijving ontstaan tussen de onderlinge gemeenschappen op het eiland en tussen de eilandbewoners en toeristenbureaus in Copacabana. Als gevolg daarvan is sinds een aantal jaar het noordelijke deel van het eiland wisselend wel en niet toegankelijk voor toeristen.

Isla del Sol

Kies voor een meerdaags verblijf op Isla del Sol

Helaas bezoekt ook nu nog het merendeel van de toeristen Isla del Sol als dagtoer, iets wat wij niet willen stimuleren. De eilandbewoners zouden moeten profiteren van je bezoek, en bovendien vormt het eiland een oase van rust die je pas echt ervaart als je er een nachtje doorbrengt. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven die duurzaam toerisme naar Isla del Sol bevorderen. Zo werken wij samen met Ecolodge La Estancia, gelegen op een prachtige plek in het zuiden van het eiland. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

Ecolodge La Estancia op Isla del Sol: zo kan het ook

De oude sfeer terughalen naar het eiland, vriendelijk zijn voor het milieu, het steunen van lokale familiebedrijfjes en zo bouwen aan een vorm van toerisme die eerlijk en duurzaam is. Het is de visie van een paar ambitieuze ondernemers uit La Paz als in 1999 Ecolodge La Estancia haar deuren opent. Wanneer ik incheck in het hotel heb ik er al een ochtend vol bijzondere ervaringen op zitten. Met de veerboot ben ik vroeg vanuit Copacabana aangekomen in de haven van Yumani, gelegen aan de zuidwestelijke kant van het eiland. Vanaf daar kan je te voet naar de ecolodge: een wandeling die je een uniek kijkje geeft in het leven van de eilandbewoners. Ik beklim eeuwenoude trappen, wandel door kleine dorpjes en begroet boeren die op het veld hun vee verzamelen. Als ik onderweg een uithangbord passeer stop ik voor een vroege lunch van quinoa soep en zelfgemaakt brood in een piepklein restaurantje in de tuin van een vriendelijke familie. De uitzichten zijn overal ronduit indrukwekkend, met constant zicht op het intens blauwe Titicacameer, met in de verte Isla de la Luna en de witte toppen van het Andesgebergte.

Isla del Sol

Nauwe samenwerking met lokale bevolking

Een uur na aankomst op het eiland sta ik vol nieuwe indrukken aan de poort van La Estancia, waar ik begroet word door hotelmanager Pedro Rios. Alles aan deze plek ademt rust. Ik bewonder de groene terrassen vol kleurrijke bloemen, waar 14 individuele huisjes verspreid staan; allemaal met uitzicht over het meer. Pedro: “Toen we begonnen met dit project hebben we nauw samengewerkt met de lokale gemeenschappen en advies ingewonnen van een antropoloog. We wilden dit goed doen, vriendelijk zijn voor de natuur en de eilandbewoners en alles behalve indringers zijn. Wij zijn hier niet geboren en horen alleen daarom al sociaal, respectvol en betrokken te zijn naar de oorspronkelijke bewoners van dit mooie eiland.”

Isla del Sol

Het resultaat is een ecolodge die werkt als een dominosteen: de positieve invloed reikt tot ver in de gemeenschappen en de natuur op het eiland. Water wordt uit een bron gehaald en drie keer hergebruikt, alle kamers zijn voorzien van een innovatief verwarmingssysteem en er is werk voor vele families uit de nabijgelegen dorpen. In de daaropvolgende uren maak ik kennis met enkele van deze families. Zo tovert Gregoria ’s avonds voor alle hotelgasten een heerlijk 3-gangen diner op tafel met ingrediënten die rechtstreeks van eigen land komen en zorgt haar man ondertussen met zijn ezels voor hulp bij het ophalen van bagage in het haventje. Pedro: “Het idee is dat we voor de eilandbewoners niet alleen banen creëren, maar ook een boost geven aan kleinschalige familiebedrijfjes. Zo leren ze een eigen inkomen genereren, wat uiteindelijk nog veel waardevoller is.”

Positieve bijdrage aan het lokale leven

Terwijl ik bij aankomst op het eiland direct omringd was door op elkaar gepakte hostels van beton, bevind ik me hier midden in de natuur. “Er is helaas geen autoriteit die bebouwing op Isla del Sol reguleert”, vertelt Pedro me ’s avonds terwijl Gregoria en haar dochter ons in het restaurant verse vis uit het meer serveren. “Iedereen kan hier zijn gang gaan en dan wordt er helaas vooral gekozen voor goedkope materialen. Wij vonden het belangrijk om de oorspronkelijke bouwstijl van het eiland aan te houden en wilden daarin een voorbeeld zijn voor toekomstige hotels.” En dat blijkt te werken: inmiddels zijn er verspreid over het eiland meer eco-vriendelijke hotels te vinden die rekening houden met de bouwstijl, het milieu en de betrokkenheid van de lokale gemeenschappen.

Isla del Sol

Die avond loop ik van het restaurant terug naar mijn lodge onder een indrukwekkende sterrenhemel en geniet ik vanuit mijn bed van een lichtshow van bliksemflitsen boven het Andesgebergte. Hier, ver weg van het verkeer en lawaai van Copacabana, wordt je ritme bepaald door de elementen. Terwijl er alweer nieuwe dagjestoeristen uit Copacabana op de veerboot zitten voor hun korte bezoek aan het eiland, genieten de gasten van de ecolodge de volgende ochtend nog volop van het leven op een lager tempo. Hier zijn het de zonnestralen en een enkele balkende ezel die je vertellen dat het tijd is om op te staan. Het geeft je een ervaring die je met al je zintuigen beleeft, eentje die het mooie eiland eer aan doet en die op een positieve manier bijdraagt aan het lokale leven. In de woorden van Pedro: dit is toerisme waar iedereen blij van wordt.

Je eigen Bolivia rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Bolivia? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Susanne, de reisexpert in Bolivia. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Susanne.

Reisexpert Susanne woont al jaren in Bolivia. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Susanne je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!