Java Bali reiservaring

“Fietsen en koken in Indonesië waren hoogtepunten”

Na een indrukwekkende reis door Vietnam besloten Frans Paalman en Marianne Rietman dat ze meer van Azië wilden ontdekken. Deze keer werd het Indonesië. Samen met Emile, de lokale reisspecialist van Better Places, stelden ze een afwisselende rondreis op maat door Java en Bali samen. “De Indonesiërs zijn enorm vriendelijk.”

Drie jaar geleden reisden Frans en Marianne door Vietnam, waar ze onder de indruk raakten van de Zuidoost-Aziatische mentaliteit. “We vonden de mensen heel vriendelijk en benaderbaar”, vertelt Frans. “Ze nemen echt de tijd voor je en zijn niet gejaagd, zoals de mensen in Nederland vaak zijn. Dat sprak ons erg aan. Toen we weer voor een grote reis gingen rondkijken, kwamen we al snel uit op Indonesië. Een groepsreis zagen we niet zitten, we houden ervan om in ons eigen tempo te reizen. Ik ben fotograaf, dus ik neem graag de tijd om regelmatig te stoppen en foto’s te maken. Met een eigen chauffeur is dat geen enkel probleem.”

java bali

Java Bali – Flexibel en persoonlijk

Via internet kwam Frans terecht bij Better Places. Hij las positieve reviews van andere reizigers en de kleinschaligheid en persoonlijke aanpak van Better Places bevielen hem. “Bovendien reageerde reisexpert Emile steeds heel relaxed en vriendelijk op mijn mails”, zegt Frans. “Hij pushte ons niet om te boeken en dat vonden we prettig. Ik vond het ook fijn dat Emile zelf een groot deel van het jaar in Indonesië woont. Hij kent het land en geeft tips waar je echt iets aan hebt. Ter plekke was het ook fijn om iemand te hebben op wie we terug konden vallen. Toen ik mijn wandelschoenen in de auto liet staan, regelde Emile meteen dat die terug werden bezorgd. En toen we een dag eerder naar Bali wilden vertrekken, werd dat direct geregeld. Die flexibiliteit was heel fijn.”

java bali

Kookcursus op Java

Frans en Marianne hadden zelf al een goed idee van de route die ze wilden afleggen. Ze vlogen op Jakarta en kozen voor een aansluitende vlucht naar Yogyakarta. Zo konden ze meer tijd doorbrengen in het mooie oosten. “De eerste nacht hadden we een prachtig hotel met uitzicht op de Borobudur”, zegt Frans enthousiast. “Daarna bekeken we Yogyakarta en omgeving en volgden we daar een leuke kookcursus. Dat was een mooie ervaring. Per trein reisden we door naar Malang, we beklommen de Bromo-vulkaan en staken toen over naar Bali. Daar sta je opeens in een heel andere wereld, waar het Hindoeïsme in plaats van de islam de hoofdgodsdienst is. Op Bali heb ik gedoken, we zijn gaan fietsen in Ubud, we woonden een Hindoestaanse processie bij en we sloten af op het strand van Sanur.”

Behulpzame chauffeurs tijdens rondreis Java Bali

De reis was enorm afwisselend en kende volop hoogtepunten. Voor Frans waren dat de tempelcomplexen op Java, koken in Yogyakarta, duiken op Bali en fietsen in Ubud. “Ook de chauffeur die ons van Malang naar de kust bracht was geweldig”, zegt Frans. “Hij was net twee weken van te voren in Nederland geweest, in onze woonplaats. Dat brak meteen het ijs. Onze chauffeurs vertelden veel over hun land en waren erg behulpzaam. Eén van hen heeft ons zijn huis laten zien en ons laten kennismaken met zijn vrouw en dochter. Ook heel bijzonder. Het was een prachtige reis en ik kan Better Places aan iedereen aanraden. De persoonlijke benadering van Emile, de flexibiliteit en het gemak waarmee alles geregeld werd vonden we geweldig.”

java bali

Rondreizen Indonesië

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je Indonesië vakantie? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Indonesië.

Meer Indonesië reiservaringen

Bekijk de ervaringen van reizigers die in de afgelopen periode met ons op reis naar Indonesië gingen.

Beste verre reizen specialist

Met het prachtige cijfer van een 9,1 is Better Places begin 2017 verkozen tot beste reisorganisatie in de categorie ‘Verre Reizen’. Dit cijfer is een gemiddelde wat reizigers hebben gegeven naar aanleiding van de reis die ze met ons maakten. Lees meer over de Reisgraag Award

Vraag een reisvoorstel voor een rondreis Java Bali aan

Bij Better Places kun je je eigen rondreis Java Bali samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Emile, onze reisexpert die er al jaren woont of stuur Emile een mailtje via emile@betterplaces.nl.

Maak kennis met Emile, de reisprofessional die al jaren in Indonesië woont. Hij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Lees hoe je samen met hem je rondreis kunt samenstellen. Helemaal zoals je zelf wilt.

Lees meer