Bhutan heeft per 1 september 2023 de duurzame ontwikkelingsbijdrage aangepast. Hierdoor komen de kosten voor een reis naar Bhutan voor de meeste reizigers lager te liggen. Op deze pagina lees je wat de nieuwe situatie is.

Een andere wereld

Een reis naar Bhutan is alsof je even in een andere wereld stapt. Het ligt tussen de hoge pieken van de Himalaya en het was tot de jaren zestig vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Tot die tijd waren er geen wegen, geen post en geen munteenheid. Hoewel Bhutan sinds die tijd sterk is ontwikkeld, wordt het land nog steeds op een unieke manier geleid. Zo wordt de kwaliteit van leven in het land niet gemeten aan de hand van geld en economie, maar op basis van het Bruto Nationaal Geluk. De geliefde koning koos er zelf voor om een democratie van zijn land te maken en zijn eigen macht te beperken. Onderwijs is gratis in Bhutan en er is zorg beschikbaar in alle dorpen met meer dan twintig gezinnen.

Reizen Bhutan: springlevende tradities

Eeuwenoude tradities worden bovendien springlevend gehouden. Als reiziger maak je uitgebreid kennis met de oude legendes, je bezoekt indrukwekkende kloosterforten en heilige tempels en je woont wervelende traditionele festivals bij. Natuurlijk bewonder je de boogschieters van Bhutan en neem je een hot stone-bad, waardoor al je kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ben je gek op natuur, dan is Bhutan ook een paradijs. De natuur van het land wordt zorgvuldig beschermd en dat betekent dat je hier wandelt door eindeloze bossen, groene valleien en ongerepte bergen. Zonder dat je die ervaring met veel andere reizigers hoeft te delen. Dat maakt reizen door Bhutan uniek: je krijgt een inkijkje in een eeuwenoude cultuur in een sprookjesachtig mooie omgeving.

Toerisme Bhutan is gereguleerd

Er wordt vaak gedacht dat het lastig is om een visum voor Bhutan te krijgen, omdat er maar een beperkt aantal reizigers per jaar wordt toegelaten. Dat is niet zo. Maar je kunt het land ook niet zomaar bereizen. De regering van Bhutan wil het land voorzichtig de moderne tijd inleiden, cultuur en tradities behouden en de natuur beschermen. Daarom is het toerisme gereguleerd. Tot halverwege 2022 betaalde je als reiziger minimaal 200 USD per persoon per dag voor je rondreis. Daar zaten vrijwel alle kosten bij inbegrepen, zoals hotels, privé-vervoer, gids, excursies en maaltijden. Na de heropening van de grenzen na de pandemie, werden de kosten aanzienlijk verhoogd en betaalden reizigers 200 USD per persoon per dag als 'sustainable development fee'. De overige uitgaves zaten hier niet meer bij inbegrepen. Zo werden de kosten voor Bhutan flink verhoogd. Inmiddels zijn ze hierop teruggekomen. 

Kosten Bhutan: situatie per 1 sept 2023

Het beleid van 2022 stuitte op commentaar. Het bedrag zou dermate hoog zijn dat het land alleen nog toegankelijk was voor de 'elite'. Bovendien zou het de ontwikkeling van Bhutan alleen maar tegenwerken terwijl de lokale economie, zeker na de pandemie, de bezoekers juist nodig had. De regering gaf daaraan toe en per 1 juni 2023 werden de regels aangepast en kwam bij een langer verblijf de duurzame ontwikkelingsbijdrage voor een aantal dagen van de reis te vervallen. Het bleek een ingewikkeld systeem en per 1 september 2023 zijn de bedragen versimpeld. Reizigers betalen nu 100 USD per persoon per dag, ongeacht de reislengte. Ongewijzigd is dat deze bijdrage bovenop overige kosten komt zoals verblijf, vervoer en maaltijden. In deze nieuwe situatie is reizen naar Bhutan in principe goedkoper geworden. 

Exclusieve bestemming

De opbrengsten van de SDF gebruikt Bhutan onder andere voor het planten van bomen en voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals waterkracht en elektrisch vervoer. Maar ook voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs worden ermee gefinancierd. Met de nieuwe aanpassing van de sustainable development fee is reizen door Bhutan dus een stukje betaalbaarder geworden. Het is wel nog steeds een exclusieve bestemming. En dat is in lijn met wat de overheid voor ogen heeft: beperkte bezoekers en dus beperkte druk op lokale voorzieningen, zonder in te leveren op de inkomsten. Dat beleid is niet zo vreemd als je bedenkt dat het kleine landje, met maar 800.000 inwoners, in 2019 meer dan 300.000 bezoekers ontving. Tegenover de relatief hoge kosten voor Bhutan staat dat je een bijzondere reis van hoge kwaliteit kunt verwachten en een kennismaking met een in alle opzichten uniek land.

Plan jouw reis naar Bhutan

Ben je op zoek naar een bijzondere Bhutan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert van Bhutan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Meer praktische info Bhutan

Wil je nog meer informatie over Bhutan zelf? Bekijk dan onze Praktische info Bhutan.

Beste reistijd Bhutan

De beste reistijd Bhutan wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Bhutan. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Bhutan.