Ladakh rondreis

21-daagse rondreis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Ladakh rondreis

21 dagen, vanaf € 2669,-

  • Prachtige route over hoge passen naar Leh
  • Verblijf bij de mensen thuis in authentieke homestays
  • Bezoek het zoutmeer Pangong Tso
  • Laat je betoveren door eeuwenoude kloosters en tempels
  • Uniek community-based project bij Shyok River Lodge
  • Slechts 1 binnenlandse vlucht

Tijdens deze 21-daagse Ladakh rondreis reis je over land van Manali naar Leh. Deze route is een van de meest spectaculaire bergwegen ter wereld! De rit gaat over passen van rond de 5000 meter en onderweg zie je het landschap veranderen van groen en bebost naar kaal en desolaat. Je volgt een oude handelsroute naar Tibet tot aan het spectaculaire zoutmeer Pangong Tso, vlakbij de grens met Tibet. In Ladakh bezoek je allereerst de prachtig gelegen Shyok River Lodge en de idyllische Nubra Vallei, met weelderige abrikozen boomgaarden, schilderachtige dorpjes en kloosters die tegen de bergen aangeplakt lijken. Vervolgens reis je naar Leh, de hoofdstad van Ladakh. Je maakt een prachtige trektocht door het adembenemende landschap van Ladakh en verblijft bij de mensen thuis. Op deze manier kun je van dichtbij kennismaken met de gastvrije en vriendelijke Ladakhi. Na de trektocht bezoek je het Lamayuru klooster, een van de meest pittoreske kloosters van Ladakh. Een korte vlucht brengt je weer terug in de hectiek van Delhi, een enorm contrast!

Maak kennis met Jan, de reisexpert die al jaren in Noord-India woont. Hij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen in Assam en de Indiase Himalaya.

rondreis Cuba

Route Ladakh rondreis

Dag 1: Aankomst in Delhi, welkom in India!
Dag 3 en 4: Manali
Dag 4 en 5: Keylong
Dag 6: Pongunagu
Dag 7 – 9: Shyok
Dag 10 en 11: Nubra Vallei
Dag 12 – 14: Leh
Dag 15 – 18: Trektocht
Dag 19 en 20: Leh
Dag 21: Vlucht Leh naar Delhi, einde van je reis

Stel je reis op maat samen

Dit is een voorbeeldreis, je kunt je Ladakh rondreis helemaal naar eigen wens samenstellen. Geef Jan je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer Ladakh reizen of de beste reistijd Ladakh.

Dagprogramma Ladakh rondreis

Ladakh reis
Dag 1 Start Ladakh rondreis – Delhi

Bij aankomst op de luchthaven word je naar het hotel gebracht. We kunnen optioneel een stadstour door Delhi organiseren, om het oude stadsdeel en het Rode Fort te bezoeken. Je kunt door het oude deel van Delhi fietsen.

Dag 2: Delhi – Chandigarh – Manali

Om 7:40 je vertrekt de Shatabdi Express naar Chandigarh. In slechts 4 uur bereik je Chandigarh, aan de rand van de voetheuvels van de Himalaya. Op het perron staat de chauffeur al op je te wachten. Vervolgens rijdt je de bergen van Himachal Pradesh in naar Manali, een rit van zo’n 8 à 9 uur. Manali ligt op 1800 meter, aan het einde van de weelderige groene Kullu-vallei met zijn vele boomgaarden van appels, sinaasappels, peren en pruimen en is omringd door naaldwouden.

Van Amsterdam naar Delhi vlieg je het beste met KLM. Een goed alternatief is de vlucht met Austrian Airlines met een overstap in Wenen. Zo heb je de snelste route en de minste CO2 uitstoot. Vanuit België zijn er goede treinverbindingen naar Amsterdam. Lees meer over de vluchten naar India en de voordelen van een directe vlucht.

Ladakh rondreis
Dag 3 – Manali

Manali is een levendig stadje en een populaire zomerbestemming voor Indiërs. Velen komen hier om de sneeuw op de nabijgelegen Rothang Pass te zien (die je morgen oversteekt). In vroegere dagen waren de kleine dorpjes in de omgeving, zoals Malana, om andere redenen populair. Zij waren namelijk het centrum van de Indiase opiumproductie. Je hebt vandaag een auto en gids ter beschikking om het stadje en zijn omgeving te verkennen. Er zijn Tibetaanse en hindoe-tempels en uiteraard heel veel souvenirwinkeltjes en restaurants. Een aangename wandeling voert naar het kleine Hadimba-tempeltje, gelegen in het bos boven Manali. Old Manali, dat ca 25 minuten lopen van je hotel vandaan ligt, is kleinschaliger, en krijgt vooral jonge en budget-toeristen.

Ladakh rondreis
Dag 4: Manali – Rothang Pas – Keylong (115 km, 5 – 7 uur)

Vandaag begint de tocht door de Himalaya. Je rijdt naar Keylong in Lahul. De komende drie dagen rijd je over hoge passen, kronkelende wegen en haarspeldbochten. Het is het allemaal waard, want dit is één van de meest spectaculaire bergwegen ter wereld! Vandaag steek je de hoge Rothang Pass over. Op de pas ligt sneeuw en veel Indiase toeristen komen om sleetje te rijden of zelfs ski-les te nemen. Je gaat Lahaul binnen, dit gebied ligt ingeklemd tussen de Pir Panjal en de werkelijke Himalaya Range. Hierdoor ontvangt het minder regen dan de Kullu-vallei, maar nog steeds meer dan Ladakh. Lahaul is ook een intermediair tussen de domeinen van twee van grootste religies van de wereld: het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Onderweg naar Keylong kun je dan ook hindoeïstische en boeddhistische tempels in het dorp zien.

De impact van je reis verlagen én culinair genieten? India is een paradijs voor vegetariërs!

Keylong India vallei
Dag 5 – Keylong – vrije dag

Vandaag blijf je in Keylong (3000m) om aan de hoogte te wennen. Er zijn volop bezienswaardigheden in de omgeving. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Shahur Gompa, een klooster dat tegenover het stadje op de berghelling staat. De weg is niet goed, maar de rit en de uitzichten zijn prachtig. Vlakbij liggen de stadjes Udaipur en Triloknath. Hier bevinden zich enkele interessante tempels. De boeddhistische tempel in Triloknath wordt zowel door boeddhisten als hindoes bezocht, en stamt tenminste uit de twaalfde eeuw. De houten Mrikula Temple in Udaipur heeft wat weg van een Noors staafkerkje. Deze is vermoedelijk oorspronkelijk nog veel ouder en gewijd aan de hindoe-godin Kali.

Ladakh Rondreis
Dag 6 – Keylong – Tsokar/ Pongunagu (227 km, 7 – 8 uur)

Je passeert al klimmend de minidorpjes Jispa en Darcha en bent al snel in hoog-alpien gebied. De klim eindigt op de Baralacha La, de doorgang in de Himalaya-keten die toegang geeft tot Ladakh. Je bent nu in de Trans-Himalaya, waar Ladakh deel van uitmaakt. Je steekt de Lingti-vlakte over waarna de weg verder klimt naar de Naki La en de nog iets hogere Lachalung La pas (5060m). Na een korte stop in een tent-restaurant in Pang bereik je het grootste plateau op een dergelijke hoogte ter wereld. Je ziet soms nomaden die hier rondtrekken met hun geiten en jaks. Je verlaat je de hoofdweg en bereikt een tentenkamp, niet ver van het turkooizen zoutmeer Tsokar. Je slaapt in een ruime tent met bedden en eigen eenvoudige badkamer.

Shyok Ladakh
Dag 7: Thukje Gonpa/ Tsokar – Shyok (195 km, 7-8 uur)

Je vervolgt je weg naar Leh en gaat een hoge pas over voordat je Ladakh bereikt. Niet lang na de afdaling passeer je de eerste Ladakhi huizen. Bij het plaatsje Karu bereik je de legendarische Indus, de rivier waar India naar genoemd is. Je verlaat de Indusvallei en reist over een oude karavaanroute. Weer gaat het omhoog, naar de Chang La (5360m). Onderweg passeer je de mooiste oases van Ladakh. Na de afdaling verlaat je de karavaanroute en bereik je via een smalle, nauwelijks bekende bergkloof de Shyok-rivier. Hier zul je de komende drie nachten verblijven in Shyok River Lodge, een community-based accommodatie. De lodge is onderdeel van een traditioneel Ladakhi huis. De familie woont beneden onder dezelfde omstandigheden als de meeste Ladakhis. Je eigen verblijf is op de eerste verdieping, schoon, met luxe matrassen en een eigen badkamer.

Wij beperken vliegen bij onze reizen tot een minimum. Over land reizen heeft namelijk veel voordelen en is veel leuker! 

Pangong India
Dag 8 – Ladakh rondreis – Shyok River Lodge

Na het ontbijt bezoek je de dorpstempel. Onderweg vertelt een gids hoe de Ladakhi overleven in deze omstandigheden. Ze verbouwen met behulp van irrigatiesystemen en sociale organisatie gerst en groenten. De tempel huisvest onder meer de Boeddha van de toekomst en vier monniken. Zij bieden je graag thee aan en vertellen over hun manier van leven. Als je terugkomt van de wandeling staat de lunch klaar. De tweede wandeling is een prachtige natuurwandeling. Je loopt over de vroegere karavaanroute. Het paadje is zeer populair is bij wilde bergschapen, Tibetaanse sneeuwhoenders en wolven, maar je komt geen mens tegen. De stilte is massief en imponerend. Alternatief kun je een wandeling langs de Shyok rivier maken.

Kamelen in Ladakh
Dag 9 – Bezoek Pangong Tso (137 km, 4 uur op en neer)

Pangong Tso, gelegen op de grens met Tibet is het grootste hooggelegen zoutmeer op aarde (4400 m). Het is niet alleen een spectaculair meer, de route ernaartoe is prachtig. Het is slechts 2 uur rijden vanaf de lodge en er is volop tijd om onderweg te stoppen voor foto’s. Je geniet van een picnic bij dit wonderschone meer.

Dag 10 – Shyok – Nubra (ca 110 km, 4-6 uur)

Na het ontbijt staat de jeep klaar om je door de weidse vallei van de Shyok naar Nubra te brengen. Je volgt de woeste rivier, over zandduinen en rijdt een enkele keer door een kleine rivier. Een prachtige en onontdekte route! ‘s Avonds slaapt je in een lodge in Sumur, niet ver van de hoofdstad va het Nubra district.

Uitzicht Ladakh
Dag 11 – In Nubra

Nubra is een idyllische enclave tussen de bergen van Ladakh en de fameuze Karakoram. Vandaag zijn er volop mogelijkheden om de dag te besteden. Zo zijn er twee prachtige boeddhistische kloosters die je kunt bezoeken. Ook kun je een tocht per kameel door de zandduinen van Hundar maken. Deze kamelen zijn afstammelingen van dieren die vroeger goederen transporteerden op de karavaanroute naar Yarkand en Kashgar aan de zijderoute. Als je van wandelen houdt, nemen we je te voet mee de bergen in naar een klein gompaatje in de bergen. Je kunt ook per jeep de rivier stroomafwaarts volgen tot Turtuk aan de Pakistaanse grens, waar het merendeel van de bevolking moslim is (hiervoor geldt een toeslag).

Thiksey Klooster Ladakh
Dag 12 – Nubra – Leh (132 km, 5-6 uur)

De weg naar Leh leidt over de Khardung La (5450 m), een van de hoogst berijdbare wegen ter wereld. Het uitzicht over de oase van Leh is spectaculair. De stad lag vroeger op het kruispunt van zeven karavaanroutes. Eén daarvan verbond Leh met Yarkand en Kashgar op de Zijderoute. Andere liepen naar Lhasa in Tibet, Srinagar in Kashmir en Kullu (de opium-route). Leh wordt gedomineerd door het 17e eeuwse voormalig winterpaleis van de koningen van Ladakh, dat je kan bezichtigen. Hogerop ligt de Tsemo tempel, waarin een groot beeld van Boeddha Maitreya staat. Vlakbij Leh liggen op loopafstand het Sankar klooster (3560m) en de Shanti Stupa (3590m), beide een bezoek waard.

Een van de leukste ervaring in Ladakh is het bijwonen van een festival. Vraag Jan naar de mogelijkheden! 

Likir Gompa Ladakh
Dag 13 & 14 – Ladakh rondreis – Leh vrije dagen

Deze dagen zijn ter vrije besteding. In Leh is veel te zien. Je kunt per taxi de vele prachtige kloosters in de Indus Vallei bezoeken, zoals Shey, Thikse en Hemis. In Shey staat het vroegere zomerpaleis van de koningen van Ladakh en in de tempel van het paleis is een schitterend koperen beeld van Boeddha Shakyamuni te zien, gemaakt in 1633. Het 14e eeuwse Thikse, dat behoort tot de Gelukpa school is een bijzonder goed onderhouden en fotogeniek klooster. Het 17e eeuwse Hemis klooster behoort tot de Dukpa Kargyukpa school. Het is het grootste en rijkste klooster van Ladakh. Leh heeft veel restaurants en winkeltjes waar Tibetaanse en Kashmiri kleden en kunstvoorwerpen verkocht worden. Daarnaast zijn er diverse NGO’s actief op het gebied van duurzame ontwikkeling, cultureel bewustzijn en meer.

Ladakh Rondreis
Dag 15 – Leh – Likir; lopen naar Yangthang (4-5 uur lopen)

Na het ontbijt rijd je naar Likir, waar je Likir Gompa kunt bezoeken. Dit klooster stamt uit de 15e eeuw en behoort tot de geelmutsen-sekte (Gelugpa). Likir is sinds 1999 ook verrijkt met het grootste openlucht-boeddhabeeld van India. Na bezoek aan de gompa begin je aan de vierdaagse trektocht. Dit is een lichte trektocht. De tocht is niet zwaar aangezien je niet hoger dan 3800 m komt en je per dag meestal niet meer dan 4 uur loopt. De bagage wordt door paarden vervoerd. In het droge Ladakhi landschap met een felle zon aan de hemel kan het toch een inspannende ervaring zijn. Tussen Likir en Yangthang passeer je twee mini pasjes van respectievelijk 3550 en 3630 m hoogte, de Pobe La en de Charatse La. Yangthang is een pittoresk dorpje van semi-traditionele huizen te midden van groene gerstvelden. Je overnacht in een homestay in Yangthang.

Rondreis Ladakh
Dag 16 – Lopen van Yangthang op en neer naar Ridzong (4-5 uur lopen)

Vandaag maak je een uitstap naar Ridzong Gompa. Je volgt een prachtige kloof naar het zuiden. Het verstopt gelegen klooster is omgeven door abrikozenbomen en beschut door een hoge rotsen. Er wonen 30 monniken die zich houden aan een strenge leer van de Gelugpa-sekte. Er is ook een nonnenklooster. Tot voor kort leidde dit een kwijnende bestaan in de schaduw van het grote ‘mannenklooster’. Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan vernieuwing en uitbreiding van de gebouwen en hebben de bejaarde nonnen versterking gekregen van een groot aantal jonge zusters. Dit is mede te danken aan een Nederlands initiatief.

Lamayuru in Ladakh
Dag 17 – Trektocht Yangthang – Hemis Shukpachan (3-4 uur lopen)

Vandaag wandel je verder naar het noordwesten. Je passeert het pasje Sermanchan La (3750m) en bereikt waarschijnlijk al na 3 uur lopen het dorpje Hemis Shukpachan, genoemd naar de oude jeneverbes-bomen die hier groeien. Het is één van de meest pittoreske dorpen in Ladakh. In de zomer is het een knalgroene oase van gerstvelden, wilgenbosjes en klaterende beken te midden van kale en kleurrijke bergen. Je overnacht in een homestay of eenvoudig guesthouse.

De Indiase keuken zit vol kruiden, kleuren, geuren, smaken en… liefde! Dat proef je bij de lokale thuiskoks van Authenticook. Eet smakelijk! 

Alchi Gompa
Dag 18 – Trektocht Hemis Shukpachan – Themisgang (3-4 uur lopen); per auto naar Lamayuru

Vandaag is de tocht iets langer dan gisteren. Eerst steek je weer een pas over, de Meptek La (3750m). Aan de andere kant ligt het dorpje Ang, een verzameling traditionele boerenhuizen omgeven door gerstvelden en abrikozenboomgaarden. Verder afdalend langs klaterende beken bereik je in ca 45 minuten het grotere dorp Themisgang. Hier kun je het 15e eeuwse klooster bezoeken, voordat je in de auto stapt voor de rit naar Lamayuru. Hier vind je Lamayuru Gompa, een van de meest spectaculair gelegen gompa’s. Vanuit het klooster heb je uitzicht op een vallei omgeven door geërodeerde fel gekleurde bergen van zandsteen en slibafzetting. Vannacht overnacht je weer in een hotel met eigen badkamer.

Leh Castle Ladakh
Dag 19: Lamayuru – Alchi – Leh (110 km, 4-5 uur)

Vandaag keer je weer terug naar Leh over de oude karavaanroute van Kashmir naar Ladakh. Vraag de chauffeur – vóór vertrek uit Lamayuru – om de oude route te nemen. Deze volgt niet het dal maar klimt eerst naar een klein pasje boven Lamayuru Gompa, en daalt vervolgens af in een serie van spectaculaire haarspeldbochten naar de Indusvallei. Eenmaal beneden volg je de Indus langs typisch Ladakhi dorpen naar Alchi Gompa. Dit de oudste boeddhistische tempel in Ladakh. Het is in feite geen klooster want er wonen slechts enkele monniken, maar een tempel. Alchi is tenminste 1000 jaar oud. Het zal je opvallen hoe anders de kunstwerken zijn vergeleken met die in recentere boeddhistische kloosters en tempels. De typische Tibetaanse kunststijl die je elders in de gompa’s en tempels ziet, stamt van vele eeuwen later. Desgewenst kun je onderweg naar Alchi ook nog een bezoek brengen aan de burchttempel van Basgo.

Ladakh rondreis
Dag 20 – Leh

Vandaag kun je naar eigen inzicht besteden. Bezoek een van de kloosters, ga op zoek naar de laatste souvenirs of relax in een van de gezellige restaurantjes met dakterras of tuin.

Dag 21 – Vlucht Leh – Delhi

Vandaag eindigt je Ladakh rondreis. In de ochtend vlieg je naar Delhi. Bij helder weer word je getrakteerd op prachtige uitzichten op de Himalaya. Je hebt in Delhi nog volop de tijd voordat de terugvlucht naar Amsterdam vertrekt. Je kunt een bezoek brengen aan diverse attracties zoals Old Delhi, het Rode Fort, Kutub Minar, Humayun’s Tomb en Akshardam Temple. Desgewenst kunnen wij een dagexcursie naar deze bezienswaardigheden regelen. Ook kunnen we een dagverblijf in een guesthouse of hotel regelen.

In deze Ladakh voorbeeldreis is één binnenlandse vlucht opgenomen (van Leh naar Delhi, dag 21). Wil je liever niet vliegen, vraag dan je reisexpert wat de alternatieven zijn.

Prijsinformatie Ladakh rondreis

Reisduur: 21 dagen/20 nachten
Reissom: Vanaf € 2669,- per persoon (op basis van 2 personen reizend in het laagseizoen)
Inclusief: 20 overnachtingen, Treintickets Delhi-Chandigarh (1st class of AC Chair),  ontbijt en diner, mu.v. Manali en Leh (alleen ontbijt), Shyok (volpension) en op de trektocht (volpension), auto met chauffeur, lokale Engelssprekende gids, alle entreegelden, bagagevervoer met paarden en  en begeleiding door een lokale, Engelssprekende gids tijdens trektocht, permits voor Shyok, Pangong Lake en Nubra
Exclusief: Internationale en binnenlandse vluchten, overige maaltijden, optionele excursies, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Accommodaties: Overnachtingen in een tweepersoonskamer, soms met gedeelde voorzieningen

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Jan helpt je graag bij het samenstellen van jouw Ladakh rondreis. Desgewenst kan Jan ook de tranfer van het vliegveld van Delhi en hotel in Delhi aan het begin van je reis voor je regelen.

Hoogteziekte

Ladakh ligt op grote hoogte. Het is daarom van belang om je goed voor te bereiden op deze Ladakh trekking. Lees meer over hoogteziekte.

Reisinspiratie – de chaos van Delhi

Een grote chaos, dat is de beste manier om Delhi te beschrijven. De beste manier om te genieten van deze enorme stad is volgens Emiel van den Boomen door het maken van een fietstocht. Lees op zijn reisblog Act of Traveling meer over de fietstocht en zie de vele foto’s die hij van Delhi maakte.

Ladakh Festival

Ladakh staat bekend om zijn kleurrijke, boeddhistische kloosterfestivals. Indien er een festival tijdens je reis plaats vindt, kan Jan desgewenst het programma daarop aanpassen.

Vliegtickets voor je Ladakh reis

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar India boeken. We raden de vergelijkingssite Flygrn aan. Op deze site kun je de CO2 uitstoot van je vlucht zien. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. De lokale reisexpert geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!