Het schilderachtige stadje Mae Hong Son wordt nog steeds weinig bezocht vanwege de hoge bergen. De bevolking is hier uiterst vriendelijk en oude tradities zijn aan de orde van de dag. De route tussen Mae Hong Son en Pai wordt ook wel geroemd als een van de mooiste bergroutes van Aziē. De weg kent 1864 bochten en loopt dwars door weelderige natuur en met prachtige uitzichten. Er wonen veel verschillende bergstammen in dit gebied en uiteraard gaan we met enkelen van hen kennis maken. Thaise Tempels wisselen de Birmese tempels af te midden van deze groene streek met haar vele watervallen en warm water bronnen.

Je eigen rondreis Thailand op maat

Dit is een voorbeeld voor een Thailand bouwsteen. Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, onze reisexpert in Thailand. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Thailand reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Thailand of de beste reistijd Thailand.

Route Mae Hong Son bouwsteen

 

Dag 1: Chiang Mai – Mae Chaem 
Je begint met een volle dag indrukwekkende bezienswaardigheden. Wat Sri Som Peg is de eerste stop na zo’n anderhalf uur. Je moet wel wat trappen op maar dan hebben we een prachtig uitzicht over de omringende valleien. Vanaf hier gaan we weer bergafwaarts naar de Vatchirathan waterval. Bijna 50 meter hoog spettert deze magnifieke waterval alles om zich heen nat. Na de lunch staat een kleine trek van 2 uurtjes bergafwaarts op het programma. Je loopt langs een rivier met 4 watervalletjes waarvan de mooiste de Phathungsiew waterval is. Het einde is in een Karen Hilltribe dorp waar je bij een authentieke koffie brouwer een bakkie doen. Je overnacht in Mae Chaem, een prachtig idyllisch dorpje in de bergen.

mae hong son

Dag 2: Mae Chaem – Mae Hong Son
Na de drukke dag van gisteren vandaag wat meer rust.  Je rijdt langs Pang Oung door een prachtige omgeving, de bergen worden steeds hoger. Onderweg stop je bij een Hmong Hilltribe dorp. Alhoewel deze bergvolken ook met de tijd meegaan is het leven eenvoudig en loopt het avond eten (o.a. kippen) vrolijk om je heen. Khun Yuam is al sinds eeuwen een handelsstad tussen De Thaise bewoners en hun buren in Myanmar. Overnachting in Mae Hong Son, midden in de bergen.

mae hong son

Dag 3: Mae Hong Son 
Vroeg in de ochtend verlaat je het het altijd in de mist gehulde Mae Hong Son. Eerst word je naar de pier gebracht en vaar je per longtail boot naar een Kayan dorp, Huay Pu Keng (beter bekend als Baan Nam Piang Din) dat precies op de grens van Thailand en Birma ligt. Maak kennis met het dagelijkse leven in het dorp. De dames worden longnecks genoemd vanwege de vele koperen ringen om hun nek. Je kunt hier een workshop naar keuze volgen, zoals een messing armband, een houten Kayan pop, een bamboe beker, water fles of bel maken. Deze workshops worden gegeven door Kayan ambachtslieden. Ook kun je een wandeling maken naar een grot, onderweg leer je alles over medicinale planten. Tijdens je bezoek aan het dorp is er voldoende gelegenheid om te praten met de Kayan en meer te weten te komen over hun leven en cultuur. Na het bezoek aan dit dorp, reis je per boot terug naar Mae Hong Son waar je de tempel Wat Phrathat Doi Kong Mu tempel bezoekt. De reis gaat verder naar de Su Thong Pae brug, die op ongeveer 15 kiliometer afstand van het plaatsje Mae Hong Son ligt. Su Thong Pae is een prachtige bamboe brug en looppad wat ruim 500 meter door de groene rijstvelden loopt naar een tempel en het dorpje Kung Mai Saak. Hier kun je heerlijk genieten van de rust van het platteland.

Bijzondere workshop By Ways of Change

In het Kayan dorp Huay Pu Keng kun samen met een ambachtsman of -vrouw een messing armband maken. Je kunt zelf uitkiezen welk  ontwerp je gaat maken. Het is heel bijzonder om een ochtend of middag op te trekken met de Kayan. Daarnaast steun je met jouw bijdrage het Kayan dorp. Een win-win situatie dus! Lees meer.

Bekijk de video van Daisy en Patrick die een bezoek brachten aan Huay Pu Keng

Dag 4: Mae Hong Son – Pai 
Vandaag ga je op weg naar Pai, één van de mooiste plekken van Thailand. Dit stadje is gelegen in de bergen en woonplaats van verschillende bergvolkeren. De reis van Mae Hong Son naar Pai gaat via een bochtige weg met prachtige uitzichten. Onderweg stop je een aantal keer. Eerst bezoek je een kleurrijk Lisu bergstamdorp dat op een berg gelegen is. Zoals bijna elke bergstam in Azië zijn ook deze bewoners traditioneel gekleed.  Door een kijkje te nemen in het dorp, leer je dat elke stam er een geheel eigen traditioneel leven op nahoudt. Erg interessant! Naast het bezoek aan de Lisu, bezoek je ook de Zwarte Lahu. Wanneer je bijna in het plaatsje Pai gearriveerd bent, bezoek je nog heetwater bronnen. Deze Pong Duet waterbronnen bestaan uit enkele kleine en grote bronnen die over het hele gebied water uitspreiden. Dit zorgt ervoor dat er meerdere kleine stromen water zijn ontstaan die op hun beurt voor stoomwolken in het bos zorgen.  In de middag bezoek je de Lod Grotten; grotten waar de beek Nam Lod doorheen stroomt. Het is fascinerend om te zien hoe het water van de ingang tot de uitgang van de grot cirkelsgewijs 500 meter omlaag stroomt . Als de waterstand het toelaat kun je een raft huren en een stukje over het water gaan.  Als laatste maak je per bamboevlot een tocht over de rivier. Aan het einde van deze vermoeiende maar enerverende dag, word je naar je hotel in Pai gebracht.

mae hong son

Dag 5: Pai – Chiang Mai 
Vandaag na het ontbijt reis je terug naar Chiang Mai waar deze tour eindigt.

Reisinspiratie Mae Hong Son Loop

De Mae Hong Son Loop is een rondje in Noordwest Thailand van zo’n 600 km dat meestal in Chiang Mai begint. Deze route is enorm populair om op de motor te doen, of zelfs op de fiets, maar Yvonne reisde met het openbaar vervoer. Lees hier haar verhaal met prachtige foto’s

mae hong son

Bergvolkeren Thailand

Wil je meer lezen over de bergvolkeren van Noord-Thailand? Klik hier voor meer informatie of bekijk hier de video over de Kayan.

Reisexpert Seb is specialist in het organiseren van individuele Thailand reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Thailand. Geef Seb je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Trustpilot

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!