Maleisisch Borneo Rondreis

Diep Maleisisch Borneo in - 24-daagse reis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Maleisisch Borneo rondreis

24 dagen vanaf € 2760,-

 • Bezoek aan orang oetang centrum in Sepilok
 • Verblijf aan Kinabatangan rivier, met veel kans op het zien van dieren
 • Mogelijkheid Mount Kinabalu te beklimmen (optioneel)
 • Verblijf in longhouse bij lokale Iban-stam
 • Alle ontbijten, 15 lunches en 9 diners inbegrepen
 • Entreegelden voor alle parken inbegrepen
 • Engelssprekende gidsen tijdens alle tours
 • Alle transfers met eigen auto met chauffeur
 • Ontspannen einde aan de kust

Met deze Maleisisch Borneo rondreis duik je diep de jungle van Maleisisch Borneo in. Je verblijft in een groot aantal Nationale Parken, midden in de natuur. Je maakt indrukwekkende loop – en boottochten door de jungle en komt oog in oog te staan met orang-oetangs, neusapen (proboscis-apen) en heel veel ander wild. Naast de bekende hoogtepunten bezoek je ook een aantal weinig bezochte parken, als de Danum Vallei en Tanjung Dato. Een verblijf in een longhouse brengt je in contact met de unieke levensstijl van de Iban.

Reisexpert Nick woont al jaren in Maleisisch Borneo. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Maleisie.

Je eigen Maleisisch Borneo vakantie

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze Maleisisch Borneo rondreis in overleg  aanpassen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Nick, de Maleisie specialist die er al jaren woont. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Maleisie of de beste reistijd Maleisie.

Route Maleisisch Borneo Rondreis:

 

 • Dag 1-2 : Start rondreis Maleisisch Borneo, Sepilok
 • Dag 3 : Libaran Eiland
 • Dag 4 -5 : Kinabatangan Rivier
 • Dag 6-7 : Danum Vallei
 • Dag 8-10 : Kota Kinabalu, eilandtocht
 • Dag 11-12 : Kinabalu Nationaal Park
 • Dag 13-14 : Mulu Nationaal Park
 • Dag 15-17 : Kuching, bezoek Bako Nationaal Park
 • Dag 18 – 19 : Batang Ai Nationaal Park
 • Dag 20- 21 : Tanjung Dato Nationaal Park
 • Dag 22-23 : Damai Beach
 • Dag 24 : Einde Maleisisch Borneo rondreis – Vlucht huiswaarts

Wil je de CO2 uitstoot van je vlucht zo veel mogelijk beperken, kies dan voor een directe vlucht naar Kuala Lumpur met KLM of Malaysia Airlines, van waar je doorvliegt naar Sandakan. Kiezen voor directe vluchten heeft nog meer voordelen.

Route Maleisisch Borneo rondreis

Dag 1 – Start Maleisisch Borneo rondreis – Aankomst Sandakan, naar Sepilok
Je komt aan op de luchthaven van Sandakan (meestal met een vlucht uit Kuala Lumpur). Het is maar een klein stukje rijden naar de overnachtingsplek, maar je kunt al de eerste glimpen van het plattelandsleven opvangen. In Sepilok verblijf je in een accommodatie die dichtbij het Sepilok Orangutan Centre ligt, dus, mocht je daar nog tijd voor hebben, dan kun je daar al een wandeling naartoe maken.

Dag 2 – Sepilok
Een dag in het teken van wilde dieren! Je begint met een bezoek aan het orang-oetan centrum, samen met je gids. Heel bijzonder om te zien hoe deze grote vriendelijke reuzen worden gevoed. Hierna bezoek je het Sunbear Conservation Centre. In dit centrum worden deze bijzondere kleine beren opgevangen om ze later weer in het wild te kunnen uitzetten. Hierna bezoek je het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Hier kom je van alles te weten over deze grappige apen met hun grote neuzen. Met zijn enorme neus wordt deze aap door de Maleise bevolking ook wel Orang Belanda ofwel de “Nederlandse mens” genoemd. De eerste scheepslui en missionarissen die op Borneo voet aan wal zetten hadden in de ogen van de lokale bevolking net zo’n grote lange neus als de neusaap.

borneo rondreis

Dag 3 – Libaran Eiland, waterschildpadden project
Je wordt naar de pier van Sandakan gebracht voor de overtocht van een uur naar Libaran eiland. Je checkt in de lodge waar je verblijft en kunt op eigen gelegenheid het eiland verkennen. Dit is een prachtig stil eiland, met verlaten stranden en mangrove-bossen. Tegen de avond kun je het waterschildpad project bezoeken waar het eiland bekend om staat en zelf baby-schildpadjes loslaten. Na het diner volgt een lezing over het behoud van waterschildpadden en ‘s nachts kun je met een ranger op zoek gaan naar schildpadden die in het zand hun eieren leggen.

Dag 4 – Naar Kinabatangan rivier
Je vaart terug naar Sandakan en vandaar rijd je naar het dorpje Bilit. Hier ga je aan boord van een lokale boot die je naar de overkant brengt naar de lodge waar je de komende twee dagen zult overnachten. Deze eenvoudige accommodatie ligt pal aan Sabah’s langste rivier, de Kinabatangan, en dit is dé plek om vogels te spotten en wildleven te zien in onaangetaste mangrove- en moeraslandschappen. In de middag staat een riviercruise op het programma, op zoek naar een aantal van de tien primatensoorten die hier leven. Daarnaast is dit het leefgebied van dwergolifanten, orang-oetangs en vele soorten toekans. Je dineert en overnacht in het resort.

maleisisch borneo rondreis

Dag 5 – Kinabatangan rivier
Word wakker met het geluid van gibbons en toekans. Om 06.00 uur ga je aan boord van een ochtend riviercruise naar het Pitas meer om vogels en wild te spotten. Na het ontbijt kun je de lokale dorpjes in de omgeving bezoeken. In de middag volgt nog een laatste riviercruise. De jungle ziet er op elk moment van de dag weer anders uit.

Dag 6 – Borneo rondreis – naar de Danum Vallei
Een rit van 2 ½ uur brengt je bij het volgende Nationale Park: de Danum Vallei. Bij het hoofdkwartier van het park ontmoet je je gids met wie je het programma voor de komende dagen doorneemt. ‘s Middags maak je je eerste introductie wandeling door dit unieke stuk regenwoud dat vol zit met wild. Je zult zeker vele apen – en vogelsoorten zien.
Na het diner kun je een nachtwandeling door het park maken met je gids. Deze is inclusief. Wil je liever met een terreinwagen ‘s nachts de jungle in dan kan dat ook, maar deze moet je ter plekke betalen.

maleisisch borneo rondreis

Dag 7 – Danum Vallei
Als je wild wilt zien moet je vroeg op, dus voor zonsopgang brengt je gids je naar een wildobservatiepunt op een platform in de bomen. Hier zie en hoor je vooral je het bos tot leven komen. Magisch!
De rest van de dag kun je besteden zoals je zelf wilt. Je kunt met je gids verschillende trails doen. Ook is het heerlijk om even af te koelen in de Ulu Segama rivier. Een aanrader is om de zonsondergang vanuit je accommodatie te bewonderen. Na het diner kun je weer op nachtsafari met je gids.

Dag 8 – Vlucht Kota Kinabalu
Als je heel vroeg opstaat kun je nog een keer van een van de uitkijkplatforms in de bomen de jungle zien ontwaken. In de loop van de ochtend wordt je naar de luchthaven van Lahad Datu gebracht voor een korte binnenlandse vlucht naar de hoofdstad van Sabah: Kota Kinabalu. Hier word je door een chauffeur opgewacht die je naar een centraalgelegen hotel brengt. Je hebt de rest van de dag de tijd om deze grote stad te bekijken. Er is genoeg te doen in deze stad, maar bezoek vooral de nachtmarkt aan zee, waar je de verste vis kunt krijgen!

Dag 9 – Kota Kinabalu, eilandtochtje
Je wordt naar de pier gebracht voor een korte, 20 minuten durende, boottocht naar Manukan eiland, dat, naast prachtige witte stranden, over een van de mooiste koraaltuinen van het Tunku Abdul Rahman Marine Park beschikt. Je heb uitgebreid de tijd om hier om te zwemmen, te snorkelen of het eiland te verkennen via een van de uitgezette natuurwandelingen. Aan het eind van de dag word je teruggebracht naar Kota Kinabalu.

Dag 10 – Kota Kinabalu,vrij
Een vrije dag om deze aangename stad te bekijken. Bezoek eens een Chinese of Indiase tempel of ga naar het Viewpoint dat een prachtige blik op de stad biedt.

Dag 11 – Kinabalu Nationaal Park
Een rit van twee uur door een prachtige omgeving brengt je naar het Kinabalu Nationaal Park. Dit enorme park wordt overheerst door Zuidoost Azie’s hoogste berg: Mount Kinabalu (4095 meter). Je kunt hier, samen met een gids, een mooie wandeling over goed onderhouden paden maken naar het Mountain Garden or Plant Research Centre, waar je veel te weten komt over de specifieke flora en fauna van dit gebied. Hierna bezoek je de Poring Hot Springs, waar je een Canopy Walk kunt doen net boven de boomtoppen, 70 meter boven de grond. Uiteraard is er ook gelegenheid om in de hete bronnen te weken. Je wordt afgezet bij je accommodatie in Kundasang, net aan de voet van Mount Kinabalu. Vanuit je bungalow heb je een geweldig uitzicht op de berg.

Dag 12 – Kinabalu Nationaal Park, vrije dag
Vandaag is een vrije dag om de prachtige omgeving te verkennen. Uiteraard is het mogelijk om trektochten op de flanken van de berg te maken, maar je kunt ook met een lokale taxi wat bezienswaardigheden in de buurt bezoeken.
Wil je Mount Kinabalu beklimmen, dan kan dit. Trek daar ongeveer drie extra dagen voor uit. Onze reisexpert kan dit voor je regelen, dus geef dat vooral aan in je aanvraag.

Dag 13 – Vlucht naar Mulu Nationaal Park, jungletocht
Je wordt in een uur of twee naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht voor de korte vlucht naar Mulu. Hier ontmoet je je nieuwe gids en chauffeur en word je naar je overnachtingsplaats in het Mulu Nationaal Park gebracht. ‘s Middags trek je met je gids de jungle in, naar de Deer Caves. Het pad volgt een route door eeuwenoud en dikbegroeid bos. De Deer grot is een van grootste grotten ter wereld. Geweldig om hier door heen te dwalen! Ook de Lang grot, die er in de buurt ligt, is indrukwekkend en weer heel anders. Als je geluk hebt en het weer zit mee kun je miljoenen vleermuizen uit zien vliegen op zoek naar voedsel.

maleisisch borneo rondreis

Dag 14 – Mulu Nationaal Park, boottocht over de Melinau Rivier
Vandaag maak je een spectaculaire tocht in een eigen boot over de Melinau Rivier. Samen met de gids vaar je stroomopwaarts. Onderweg bezoek je een longhouse van de Batu Bangan stam. Via stroomversnellingen kom je aan bij een grottenstelsel, dat je samen met je gids gaat verkennen. Hierna kun je in een van de heldere poeltjes zwemmen en een meegebrachte picknicklunch verorberen, heerlijk aan de oever van de rivier. De terugvaart stroomafwaarts gaat wat sneller, maar je zult zeker weer nieuwe dingen op de oever ontdekken.

Dag 15 – Borneo rondreis – Vlucht naar Kuching
Een korte transfer naar de luchthaven van Mulu voor de vlucht naar Kuching, hoofdstad van Sabah. Bij aankomst op de luchthaven van Kuching word je opgewacht en naar je centraal gelegen hotel gebracht. Als je nog de tijd hebt kun je de stad op eigen gelegenheid verkennen. Het leuke van de steden in Malesië is dat ze multi-cultureel zijn met Indiase, Chinese en Maleisische invloeden. Wandel over de Waterfront langs de Sarawak Rivier terwijl je geniet van het kleurrijke straatleven.

Dag 16 – Kuching, bezoek Bako Nationaal Park
Je wordt met je eigen auto naar het Bako Nationaal Park gebracht, op slechts 45 minuten rijden van de stad. Hiervoor moet je een gedeelte met een lokale boot langs de kustlijn varen. Samen met een lokale gids verken je het park, lopend over houten plankieren en mangrovepaden. Je gids zal je wijzen op apen, vogels, vlinders en inheemse planten. Je luncht in het park en aan het eind van de middag word je met boot en auto teruggebracht naar Kuching.

borneo rondreis

Dag 17 – Kuching, vrij
Lekker, eens een dagje zonder programma. Kuching heeft heel veel te bieden. Dwaal door het oude hart en bewonder de koloniale gebouwen of bezoek een kleurrijke pasar. Ook lonkt het zwembad bij het hotel. Ook kun je een leuke fietstocht maken. Je fietst door kleine straatjes en bezoekt een moskee. Ook stop je bij kleine eettentjes om lokale heerlijkheden te proberen. Aan de andere kant van de rivier bezoek je een markt waar je een aantal exotische producten kunt vinden. De fietstocht gaat verder door Maleisische kampungs (dorpjes), waar de gids ook een en ander over de levenswijze zal uitleggen. Aan het eind van de middag zet je de fiets op een traditionele sampang en vaar je terug naar de stad.

Dag 18 – Naar Batang Ai reservoir
Een lange transfer naar het Batang Ai Reservoir, een prachtig gelegen stuwmeer. Je volgt de z.g. Pan- Borneo highway, die gedeeltelijk door prachtig landschap voert. Onderweg stop je in een leuk marktplaatsje voor lunch. Aan het begin van de middag kom je bij de pier aan waar je aan boord gaat van een boot die in ongeveer 30 minuten naar de Mengilin Longhouse pier vaart. Hier slaap je twee nachten bij de bewoners thuis in een traditioneel longhouse! Bijzonder om dat eens mee te maken.

borneo rondreis

Dag 19 – Batang Ai, boottocht
Een heerlijk relaxte boottocht over het meer en door de jungle. Met een longboat vaar je stroomopwaarts over een kristalheldere stroom. Soms zul je uit de boot moeten springen om hem over ondiepe stroomversnellingen te moeten duwen. Onderweg stap je uit voor een korte jungletocht naar de lunchplek, een idyllische plek om te zwemmen , te relaxen en een heerlijke lokale lunch te gebruiken. Hierna wordt teruggevaren en heb je de rest van de dag vrij in en rond het longhouse.

Dag 20 – Naar Tanjung Dato Nationaal Park
Je neemt afscheid van de lokale familie waar je de afgelopen dagen te gast was en vaart terug. Bij de pier ontmoet je je chauffeur die je naar het plaatsje Sematan brengt, een lange maar mooie rit, die het grootste gedeelte van de dag in beslag neemt. In Sematan neem je de boot die je in een uur naar het Tanjung Dato Nationaal Park brengt (als het tij te laag is kan het zijn dat je een stukje moet lopen). Je kunt nog net even naar het strand voordat het diner in het hoofdkwartier van het park wordt geserveerd. Daarna is het tijd voor een nachtsafari, op zoek naar nachtdieren als de civet kat. Je kunt ook naar het strand lopen om te kijken of er zeeschildpadden hun eieren komen leggen.

borneo rondreis

Dag 21 – Tanjung Dato Nationaal Park, jungletrek
Maak een trektocht door de jungle over de Pasir Antu Laut trail op zoek naar gibbons, gestreepte langoeren, toekans etc. In de middag is er het strand met zijn enorme rotsblokken om te verkennen of te gaan snorkelen bij Telok Upas. Als het donker is kun je weer op nachtsafari.

Dag 22 – Naar Damai Beach
De morgen is vrij om zelf in te vullen. Je keert terug met de boot naar Sematan, waarna je naar Damai Beach wordt gebracht. Je verblijft in een resort aan de kust.

borneo rondreis

Dag 23 – Damai, vrije dag
Een vrije dag in het resort. Je kunt van het zwembad genieten of van het strand of het Sarawak Cultural Village bezoeken– een openluchtmuseum niet ver van het hotel.

Dag 24 – Einde Maleisisch Borneo rondreis – Naar luchthaven Kuching
Helaas, je Borneo rondreis is ten einde. Je wordt naar de luchthaven van Kuching gebracht voor de vlucht huiswaarts.

 

Prijsinformatie rondreis Maleisisch Borneo

Reisduur Borneo rondreis24 dagen/23 nachten
Reissom Borneo rondreisVanaf € 2760,- per persoon (op basis van 2 personen)
InclusiefAlle overnachtingen met ontbijt, 15 lunches en 9 diners, Engelssprekende gidsen tijdens alle tours, alle transfers met eigen chauffeur, entreegelden voor alle parken
Exclusief(Internationale) vluchten, toerisme belasting 10 MYR per kamer per nacht (ter plekke te betalen) overige maaltijden, optionele excursies, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds à € 2,50 en reserveringskosten à € 25,- pp (max. € 75,- per boeking)
Hotels MaleisieOvernachtingen in een tweepersoonskamer

Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Nick helpt je graag bij het samenstellen van jouw Maleisisch Borneo rondreis.

Vliegtickets Maleisisch Borneo

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Maleisisch Borneo boeken. We raden de vergelijkingssite Flygrn aan. Op deze site kun je de CO2 uitstoot van je vlucht zien. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Nick geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Je eigen Maleisisch Borneo reis

Wil je zelf een Maleisisch Borneo rondreis maken? Geef Nick je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een rondreis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de voorbeelden voor een rondreis Maleisisch Borneo.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!