Maleisisch Borneo vakantie

De ideale route volgens onze expert in Maleisisch Borneo
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

De ideale route voor een 3 weekse Maleisisch Borneo vakantie

  • Reis met maximale positieve impact
  • Verblijf in maar liefst zes Nationale Parken
  • Tweedaagse beklimming van Mount Kinabalu
  • Ook bezoek aan aantal minder bekende gebieden

Onze reisexpert heeft een Maleisisch Borneo vakantie samengesteld langs al zijn favoriete plekken. Tijdens deze bijzondere  leer je het land echt van alle kanten kennen. Naast dat je in meerdere Nationale Parken verblijft, bezoek je kleine provinciestadjes en maak je kennis met het fascinerende stadsleven. Alle afstanden worden over land of over het water afgelegd. Natuurlijk bezoek je de bekende nationale parken als Mulu en Bako, maar daarnaast verken je ook onbekendere, maar net zo mooie, plekken als het Batang Ai Reservoir en de Danum Vallei. Een beklimming van Mount Kinabalu vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis.

Reisexpert Nick woont al jaren in Maleisisch Borneo. Hij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Maleisie.

borneo vakantie

Reizen met positieve impact

Toerisme biedt veel locals in ontwikkelingslanden de kans op een eigen inkomen. Ook kunnen opbrengsten vanuit toerisme helpen bij het beschermen van belangrijke natuurgebieden. Als reiziger kun je daarbij helpen. Reis je naar Maleisisch Borneo en wil je zorgen dat je geld zoveel mogelijk op de goede plek en bij locals terechtkomt? Better Places zorgt ervoor dat mensen die voor je werken een eerlijke prijs krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die bijdragen aan het behoud van de natuur.

borneo vakantie

Je eigen Maleisisch Borneo vakantie

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze Maleisisch Borneo vakantie in overleg  aanpassen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Nick, de Maleisie specialist die er al jaren woont. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis Maleisie of de beste reistijd Maleisie.

 

Geef Nick je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat. Wil je eerst inspiratie opdoen? Bekijk dan hieronder de mooiste Maleisisch Borneo vakantie volgens Nick.

Dag 1 – Start Maleisisch Borneo vakantie – Aankomst Kuching
Je Maleisisch Borneo vakantie start in Kuching. Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht en naar je centraal gelegen hotel gebracht. Als je nog de tijd hebt kun je de stad op eigen gelegenheid verkennen. Het leuke van de steden in Malesië is dat ze multi-cultureel zijn met Indiase, Chinese en Maleisische invloeden. Wandel over de Waterfront langs de Sarawak Rivier terwijl je geniet van het kleurrijke straatleven.

Dag 2 – Kuching, bezoek Bako Nationaal Park
Je wordt met je eigen auto met chauffeur naar het Bako Nationaal Park gebracht, op slechts 45 minuten rijden van de stad. Hiervoor moet je een gedeelte met een lokale boot langs de kustlijn varen. Samen met een lokale gids verken je het park, lopend over houten plankieren en mangrovepaden. Je gids zal je wijzen op apen, vogels, vlinders en inheemse planten. Waarschijnlijk zul je ook een neusaap in de bomen zien. Met zijn enorme neus wordt deze aap door de Maleise bevolking ook wel Orang Belanda ofwel de “Nederlandse mens” genoemd. De eerste scheepslui en missionarissen die op Borneo voet aan wal zetten hadden in de ogen van de lokale bevolking net zo’n grote lange neus als de neusaap. Je luncht in het park en aan het eind van de middag word je met boot en auto teruggebracht naar Kuching.

Kies voor een directe vlucht

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken. Lees meer

borneo vakantie

Dag 3 – naar Batang Ai reservoir
Een lange transfer naar het Batang Ai Reservoir, een prachtig gelegen stuwmeer. Je volgt de Pan- Borneo highway, die gedeeltelijk door prachtig landschap voert. Onderweg stop je in een leuk marktplaatsje voor lunch. Aan het begin van de middag kom je aan bij de pier waar je aan boord gaat van een boot die in ongeveer 30 minuten naar de Mengilin Longhouse pier vaart. Hier slaap je twee nachten bij de bewoners thuis in een traditioneel longhouse! Bijzonder om dat eens mee te maken.

Dag 4 – Batang Ai, jungletocht
Vandaag ga je de jungle in. Samen met een gids wandel je naar een gebied dat Tinting Empeliau heet, een rijk stuk regenwoud waar nog orang-oetangs in het wild leven. In de jungle gebruik je je een eenvoudige lunch en ga je samen met de gids op zoek naar wildlife. In de middag ben je weer terug bij het longhouse en kun je de rest van de dag doorbrengen met het observeren van het dagelijkse leven of lekker poedelen in het meertje bij je accommodatie.

borneo vakantie

Op bezoek bij de koppensnellers

Tijdens je borneo vakantie breng je een aantal dagen door met de lokale iban, die ooit bekend stonden als koppensnellers. Je bent welkom in hun traditionele huizen, de longhouses, waar je van alles kunt leren over hun cultuur en levenswijze. De inkomsten van jouw bezoek helpen de Iban om hun traditionele levenswijze te behouden.

Dag 5 – Borneo vakantie – naar Sibu
Je neemt afscheid van de lokale familie waar je de afgelopen dagen te gast was en vaart terug. Over de Pan- Borneo Highway gaat het verder, naar Sibu. Onderweg wordt gestopt in Sarikei, een schilderachtig rivierstadje, bekend om zijn heerlijke fruit (met name de ananas is beroemd). Hier krijg je ruimschoots de tijd om te lunchen en rond te kijken. In de middag kom je aan in Sibu waar je even kunt relaxen voor je ‘s avonds, samen met je gids, de beroemde nachtmarkt van Sibu bezoekt. Het zal zeker lukken hier iets lekkers te vinden om te eten.

borneo vakantie

Dag 6 – Sibu, boottocht naar Lamin Dana
‘s Morgens verken je de stad, samen met de gids. Sibu heeft de grootste Centrale Markt van heel Maleisië. Met meer dan 1200 stalletjes is het aanbod overweldigend. Vergeet je camera niet! Sibu heeft daarnaast een sfeervolle oude stad met koloniale gebouwen en een indrukwekkende Chinese tempel. Hierna ga je aan boord van een speedboot om de Igan rivier te bevaren. Onderweg bezoek je een aantal dorpjes van de Melanau stam, een bevolkingsgroep die bekend staat om hun liefde voor de natuur en zeemanskunst. De boot volgt de meanderende rivier, langs dorpjes, scheepswerven, houtverwerkingsbedrijfjes en sagofabriekjes. In Dalat bezoek je de Rivierkerk en Jerunei Tuinen, iconen van de stad. In Lamin Dana, een zeer authentiek Melanau dorpje, slaap je in een eenvoudig guesthouse.

borneo vakantie

Verblijf in Maleisische Kampung

Wil je eens heel dichtbij de locals overnachten, dan is dit je kans. Dit zeer traditionele guesthouse is geheel uit hout opgetrokken en ligt in een Maleisische kampung. Het leuke is dat deze accommodatie ook een cultureel centrum en museum is. Ben je geïnteresseerd in lokaal handwerk of de Maleisische keuken, dan is dit de plek om daar meer over te weten te komen.

borneo vakantie
borneo vakantie

Dag 7 – Lamin Dana-Bintulu
In de morgen vaar je in een relaxed tempo over het mysterieuze zwarte water van de Tellian en Misan rivieren. Je bezoekt een lokaal sago fabriekje, waar sago, een product wat gemaakt wordt van het merg van palmen, wordt gemaakt. Ook bezoek je een lokale markt en kun je een interessante korte wandeling door een mangrove-bos maken. Hierna word je over de weg naar Bintulu gebracht, ongeveer 2 ½ uur rijden. Dit is een flinke Maleisische provinciestad, waar je je weer even in het stadsleven kunt onderdompelen.

Dag 8 – Niah Nationaal Park – Miri
Een tocht van ongeveer 2 uur brengt je naar het Niah Nationaal Park. Je kunt hier met de boot en wandelend het park verkennen. Een mooie wandeling over plankieren brengt je bij de Niah grot, beroemd vanwege de eetbare vogelnestjes die zich hier meer dan 100 hoog in de rotswand bevinden. Ze worden geoogst, want Chinezen hebben er veel geld voor over. In de Painted Cave kun je op zoek naar prehistorische rotstekeningen.In de middag rijd je verder naar Miri, waar je in een hotel verblijft.

Dag 9 – Boottocht naar Mulu Nationaal Park
Je wordt naar de rivierstad Marudi gebracht waar je aan boord gaan van een boot die je naar Mulu zal brengen. Dit is een tocht van dik vier uur dus zorg dat je voldoende proviand en een goed boek bij je hebt! Er is gelukkig genoeg te zien want je vaart stroomopwaarts over de Baram en Tutoh rivieren, langs authentieke dorpjes en , als je geluk hebt, vliegen er toekans over. Je slaapt midden in het Mulu Nationaal Park!

Costa Rica vakantie

Boottocht Miri-Marudi-Mulu

Sinds de bouw van het vliegveld van Mulu vliegt iedereen naar dit Nationale Park. Door tijdens je Borneo vakantie de boot te nemen kom je op de oorspronkelijke manier het park binnen. Je krijgt niet alleen kans om wild te zien, maar ondersteunt de lokale bootmannen én verkleint je ecologische voetafdruk in één klap!

Dag 10 – Borneo vakantie – Jungletocht Mulu Nationaal Park
De ochtend heb je vrij om lekker te relaxen of de omgeving te verkennen. ’s Middags trek je met een gids de jungle in, naar de Deer Caves. Het pad volgt een route door eeuwenoud en dikbegroeid bos. De Deer grot is een van grootste grotten ter wereld. Geweldig om hier door heen te dwalen! Ook de Lang grot, die er in de buurt ligt, is indrukwekkend en weer heel anders. Als je geluk hebt en het weer zit mee kun je miljoenen vleermuizen uit zien vliegen op zoek naar voedsel.

Dag 11 – Mulu Nationaal Park, boottocht over de Melinau Rivier
Vandaag maak je een spectaculaire tocht in een eigen boot over de Melinau Rivier. Samen met de gids vaar je stroomopwaarts. Onderweg bezoek je een longhouse van de Batu Bangan stam. Via stroomversnellingen kom je aan bij een grottenstelsel, dat je samen met je gids gaat verkennen. Hierna kun je in een van de heldere poeltjes zwemmen en een meegebrachte picknicklunch verorberen, heerlijk aan de oever van de rivier. Je vaart door naar Kuala Litut. Wees er op voorbereid dat je bij laag water de boot af en toe zult moeten helpen duwen. Aan het eind van de dag volgt een trek van 8 kilometer naar een junglekamp. Je overnacht in eenvoudige bungalows midden in de jungle.

Dag 12 – Jungletocht Mulu, naar Limbang
In de morgen staat een stevige jungletocht van 11 kilometer op het programma. Hij voert door ongerept regenwoud dat vol zit met leven. In Kuala Terikan ga je aan boord van een rivierboot die je stroomafwaarts voert naar een longhouse, waar je in een gereedstaande auto stapt die je naar Limbang brengt, twee uur rijden. Best lekker om weer eens in een goed hotel te slapen!

borneo vakantie
borneo vakantie
borneo vakantie

Dag 13 – naar Kota Kinabalu, via Labuan
Je neemt de express boot naar Labuan, een Maleisisch eiland dat tussen Sarawak, Brunei and Sabah in ligt. Op Labuan kun je op je gemak lunchen voor je de veerboot naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, neemt. Hier word je door een chauffeur opgewacht die je naar een centraalgelegen hotel brengt. Je hebt de rest van de dag de tijd om deze grote stad te bekijken. Er is genoeg te doen in deze stad, maar bezoek vooral de nachtmarkt aan zee, waar je de verste vis kunt krijgen!

Dag 14 – Kota Kinabalu, naar Mount Kinabalu
Een vrije morgen om deze aangename stad te bekijken. Bezoek eens een Chinese of Indiase tempel of ga naar het Viewpoint dat een prachtige blik op de stad biedt. In de middag word je naar Kundasang gebracht, aan de voet van Mount Kinabalu, met 4095 meter de hoogste berg van Zuid-Oost Azië.

Dag 15 – Beklimming Mount Kinabalu, dag 1
Je wordt naar het Kinabalu National Park gebracht. Om de klim te mogen doen moet je je eerst registreren bij het hoofdkwartier, waar je ook je berggids zult ontmoeten. Hierna word je naar het beginpunt van de trek gebracht, Timpohon Gate dat op 1828 meters hoogte ligt. Vanaf hier klim je in ongeveer 5-7 uur naar het resthouse op 3353 meter. Onderweg kun je van een prachtige en bijzondere flora genieten; planten die alleen maar op grote hoogte groeien. Je krijgt een diner in het resthouse en gaat heel vroeg naar bed (je slaapt in een gemeenschappelijke slaapzaal). Morgen moet je immers heel vroeg op.

Dag 16 –Beklimming Mount Kinabalu, dag 2
Om 02.00 u sta je op en krijgt koffie en een snack. Het is ongeveer 3 uur lopen naar de top van Mount Kinabalu, die Low’s Peak heet. Dit gedeelte is erg steil en het klimmen kan door de hoogte extra zwaar zijn. Het doel is om voor 6 uur op de top te zijn, de tijd dat de zon opkomt. Meestal ben je boven de wolken en heb je een fantastisch uitzicht over Sabah, een ervaring om nooit te vergeten. De terugweg naar het resthouse gaat stukken sneller en hier kun je even ontbijten en bijkomen. Hierna daal je helemaal naar het hoofdkwartier waar je kunt lunchen. Een auto brengt je terug naar je comfortabele accommodatie waar je van een welverdiende rust kunt genieten.

Dag 17 – Borneo vakantie – naar Sepilok
Per eigen auto met chauffeur wordt je naar Sepilok gebracht, een rit van ongeveer 5 uur. Rijdend door kleine dorpjes en langs palmolie plantages kun je glimpen van het dagelijkse leven opvangen. In Sepilok verblijf je in een accommodatie die dichtbij het Sepilok Orangutan Centre ligt, en in de middag kun je daar al een wandeling naartoe maken.

Dag 18 – Bezoek Orang-oetang centrum, naar Kinabatangan rivier
Samen met een gids wandel je naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier kun je getuige zijn van het voeden van deze grote apen. Heel bijzonder om mee te maken. Ook is er een video te zien over de rehabilitatie van de orang-oetans. In de middag word je naar de pier in Sandakan gebracht voor de 2½ uur durende boottocht naar het Kinabatangan Wetlands Resort. Dit ligt aan Sabah’s langste rivier, de Kinabatangan, en dit is dé plek om vogels te spotten en wildleven te zien in onaangetaste mangrove- en moeraslandschappen. In de middag staat een riviercruise op het programma, op zoek naar een aantal van de tien primatensoorten die hier leven. Daarnaast is dit het leefgebied van dwergolifanten, orang-oetangs en vele soorten toekans. Je dineert en overnacht in het mooie resort.

Dag 19 – Kinabatangan rivier
Je wordt wakker met het geluid van gibbons en toekans. Om 06.00 uur ga je aan boord van een ochtend riviercruise naar het Pitas meer om vogels en wild te spotten. Na het ontbijt kun je de lokale dorpjes in de omgeving bezoeken. In de middag volgt nog een laatste riviercruise. De jungle ziet er op elk moment van de dag weer anders uit.

Costa Rica vakantie

Verblijf Danum Nationaal Park

Door het verblijf in het weinig bezochte Danum Nationaal Park draag je bij aan het behoud van dit unieke stuk natuur. De inkomsten uit het toerisme worden gebruikt om houthak tegen te gaan en bedreigde dierensoorten te beschermen. De eenvoudige accommodatie probeert de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

borneo vakantie
borneo vakantie
borneo vakantie

Dag 20 – Naar de Danum Vallei
Een rit van 2 ½ uur brengt je bij het laatste Nationale Park: de Danum Vallei. Bij het hoofdkwartier van het park ontmoet je je gids met wie je het programma voor de komende dagen doorneemt. ‘s Middags maak je je eerste introductie wandeling door dit unieke stuk regenwoud dat vol zit met wild. Je zult zeker vele apen – en vogelsoorten zien. Na het diner kun je een nachtwandeling door het park maken met je gids (inclusief). Wil je liever met een terreinwagen ‘s nachts de jungle in dan kan dat ook, maar deze moet je ter plekke betalen.

Dag 21 – Borneo vakantie – Danum Vallei
Als je wild wilt zien moet je vroeg op, dus voor zonsopgang brengt je gids je naar een wildobservatiepunt op een platform in de bomen. Hier zie en hoor je vooral je het bos tot leven komen. Magisch! De rest van de dag kun je besteden zoals je zelf wilt. Je kunt met je gids verschillende trails doen. Ook is het heerlijk om even af te koelen in de Ulu Segama rivier. Een aanrader is om de zonsondergang vanuit je accommodatie te bewonderen. Na het diner kun je weer op nachtsafari met je gids.

Dag 22- naar Mabul eiland
Je wordt naar de kuststad Semporna gebracht, waar je de boot naar Mabul neemt, een mooi, nog relatief onontdekt tropisch eiland. Je verblijft in een sfeervolle houten bungalow in een resort aan de kust. Hier is her heerlijk bijkomen van al die intensieve dagen in de jungle.

Dag 23- Mabul eiland
Een vrije dag om heerlijk te relaxen of te gaan snorkelen of duiken bij Sipadan Eiland – beroemd vanwege de prachtige koraalriffen en onderwaterwereld.

Dag 24- Einde van je Maleisisch Borneo vakantie – naar de luchthaven van Tawau
Helaas, je Maleisisch Borneo vakantie is tot een einde gekomen. Met een speedboot word je naar het vasteland teruggebracht, waar een chauffeur je naar de luchthaven van Tawau brengt voor je vlucht huiswaarts.

Route Maleisisch Borneo vakantie

 • Dag 1 : Start Maleisisch Borneo vakantie, Kuching
 • Dag 2 : Bako Nationaal Park
 • Dag 3-4 : Batang Ai Reservoir
 • Dag 5 : Naar Sibu
 • Dag 6 : Boottocht Igan Rivier
 • Dag 7 : Naar Bintulu
 • Dag 8 : Niah Nationaal Park-Miri
 • Dag 9 : Boottocht Mulu Nationaal Park
 • Dag 10-12 : Jungletocht Mulu
 • Dag 13-14 : Kota Kinabalu
 • Dag 14-16 : Beklimming Mount Kinabalu
 • Dag 17-18 : Sepilok
 • Dag 19 : Kinabatangan Rivier
 • Dag 20- 21 : Danum Vallei
 • Dag 22-23 : Mabul eiland
 • Dag 24 : Einde Maleisisch Borneo vakantie – vlucht huiswaarts

Geef Nick je wensen door en hij stuurt je een voorstel voor een Borneo vakantie. Wil je eerst inspiratie opdoen? Bekijk dan onze voorbeeldreizen.

Costa Rica vakantie

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Maleisisch Borneo vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers. Lees meer.

Costa Rica vakantie

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen. Lees meer

CO2 compensatie

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van het landarrangement wat je bij ons boekt. Daarnaast compenseren wij als enige reisorganisatie in Nederland ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Wij compenseren de CO2 uitstoot van jouw reis door te investeren in een Gold Standard project met efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over CO2 compensatie.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!